PTE MIK

Süti-csomag karácsonyra: pénztárcabarát, de szívmelengető recept

Ha nem tudod, hogy mit ajándékozz szeretteidnek limitált büdzsédből, de szeretnél nekik kedveskedni, van egy szuper megoldásom számodra! Egy személyre szóló, házilag készített sütemény-válogatásnak mindenki fog örülni, aki szereti az édes dolgokat!

 

Idén szerettem volna a rokonságban és a baráti körömben mindenkinek valamit ajándékozni, ami 15 20 fővel számolva először fejtörést okozott, de szerencsére megtaláltam a megfelelő megoldást. Ezekkel a kis csomagokkal garantáltan mosolyt csalunk a megajándékozottak arcára, és még a vagyonunkat sem kell költenünk rá.

Hozzávalók:

  • átlátszó csomagolóanyag/ajándékzacskó
  • szalag
  • szaloncukor
  • kartonpapír, olló, lyukasztó, filctoll
  • sütemények – aminek egy bevált receptjét lentebb olvashatjátok.

 

A kekszcsomag elkészítése:

Az átlátszó csomaglópapírból vágjunk ki megfelelő méretet, és helyezzük a közepére a kiválasztott kekszeket. Én az alább leírt recept kekszeit és mézeskalácsot is raktam bele, de lehetünk kreatívak és többféle süteményt is csomagolhatunk. Egy csomaghoz 5 kekszet használtam.

Vágjunk a szalagból kb. 25 cm-es hosszú darabokat, fogjuk össze a csomagolóanyagot a kekszek felett, tekerjük át a szalaggal és szorítsuk meg, mintha egy masnit akarnánk kötni, de  a masnit még ne kössük meg.

Fogjunk egy szaloncukrot és az egyik szélénél fogva szorítsuk a szalaghoz, az előbbihez hasonló módon.

Vágjunk a kartonpapírból üdvözlőkártya méretű darabokat, és az egyik sarkánál lyukasszuk át.

Filctollal írjuk rá a jókívánságunkat, akár névre szólóan, így még személyesebb lesz az ajándék.

Fűzzük fel az üdvözlőkártyát a szalagra, majd kössük meg a masnit.

Voilà, kész is van!

 

 

Citromos fehércsokis keksz

Hozzávalók:

  • 2 1/2 csésze univerzális liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 csésze szobahőmérsékletű vaj
  • 1 1/2 csésze kristálycukor
  • 2 nagy tojás
  • 2 evőkanál citromlé
  • 2 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 tábla fehércsokoládé

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljük ki a sütőlapokat sütőpapírral, és tegyük félre.

Egy közepes tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót.

Egy nagy tálban keverjük össze a vajat és a cukrot, amíg könnyű és habos nem lesz, körülbelül 3 perc alatt. Adjuk hozzá egyenként a tojásokat, és keverjük tovább. Adjuk hozzá a citromlevet, a citromhéjat és a vaníliakivonatot is.

Fokozatosan adagoljuk a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz.

A tábla csokoládét vágjuk darabokra, és tegyük félre a díszítéshez.

A tésztából kb. egy evőkanálnyi adagokat helyezzünk az előkészített tepsire. 10 12 percig süssük, vagy amíg a széleik enyhén aranybarnák nem lesznek.

Pro tipp: a süteményeket kb. 8 perc után vegyük ki a sütőből, és ekkor helyezzük a csokoládé darabokat a tetejükre, majd helyezzük vissza a fennmaradó 2 4 perce a sütőbe. Így a sütik látványosak lesznek, de nem ég a tetejükre a csokoládé.

Hagyjuk 5 percig hűlni a tepsiken a kekszeket, majd helyezzük rácsra, hogy teljesen kihűljenek.

Ez egy bevált receptem, a vajnak köszönhetően egy eszméletlen omlós és puha tésztájú keksz lesz! Ezen kívül pedig sokféleképpen variálható: felturbózhatjuk még a tésztát ha keverünk bele kakaóport, akár ét- vagy tejcsokoládét, aszalt vagy friss gyümölcsöket mint pl. vörösáfonyát, vagy akár levendulával is ízesíthetjük – nekem bevált.

 

 

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük