PTE MIK

Tervezz te is ökoházat! Milyen egyáltalán egy ökoház?

By novreczkyflora ápr 2, 2024

Tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával egy háromgyermekes fiatal házaspárnak kellett ökoházat megálmodniuk a Tervezz te is ökoházat! verseny résztvevőinek. Immár 4. alkalommal hirdette meg középiskolások számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) stratégiai partnerével, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiumával a kihívást. Az építésztechnikumban tanuló fiatalok a háromfordulós verseny döntőjében március végén mutatták be elképzeléseiket a zsűrinek Pécsett, a műszaki karon.. Elég sűrű volt a verseny két napja, amelyen a csapatok amellett, hogy összemérték a tudásukat, ellátogattak egy már működő ökoházba is. Képek formájában bemutatom nektek ezt az érdekes programot.


A Kismélyvölgy-dűlőben volt az első állomás, ahol megnézhettünk egy már megépült és használatban lévő ökoházat. Ha valaki nem lenne tisztában az ökoház fogalmával, megmagyarázom:
A passzívházakkal ellentétben az ökoházakra nem vonatkoznak szigorú minősítési eljárások, ezért az ökoházak fogalma még nem rendelkezik pontos definícióval. Napjainkban az ökoház építésénél:
• természetes alapanyagokat használnak fel: fa, vályog, agyag stb.;
• élőmunkát és emberi erőforrást alkalmaznak;
• a cél, hogy megújuló energiaforrásokat használjanak az energiaszükséglet kielégítésére.
Az ökoház lényege, hogy környezetbarát, és könnyen, energiatakarékosan is megállja a helyét.
Maga a ház gyönyörű. Ha valaki arra vágyik, hogy kilépjen kicsit a szürke városi hangulatból és azért mégsem akar messze menni, akkor nyugodt szívvel ajánlom. Nem tűnik annyira másnak, mint egy „átlagos” ház, de az látható volt, hogy a versenyre érkező diákok érdeklődését felkeltette. Ezt már abból is gondolom, hogy amíg körbejártam a házat, hogy fotókat készítsek, érdekesebbnél érdekesebb kérdéseket hallottam.

Az egyetem épületébe visszaérve kezdetét vette a verseny; idén különleges volt a felállás, ugyanis 7 csapat mérettette meg magát az eddig „szokásos” 5 helyett. Minden csapat hozott magával egy makettet a saját ökoházukról, amit terveztek. Volt itt a kartonos megoldástól kezdve 3D-nyomtatott makettházig kezdve mindenféle épület, de olyan is akadt, aki miniatűr pontossággal modellezett le egy hegy oldalában lévő villát.

Nagyon érdekes volt hallgatni, ahogy mindenki bemutatta a saját terveit, látszott, hogy mennyi időt és energiát fektettek beléjük. Nagyon sok kreatív építészeti technikát, módszert és alapanyagot használtak fel a diákok, magam is meglepődtem, hogy mennyire talpraesett fiatalok versenyeztek. Kreatívabbnál kreatívabb ötletekkel álltak elő, a zsűri másnap, a díjátadó napján meg is jegyezte, hogy nem számítottak ennyire jó ötletre. Egy-két ökoház őket is meglepte.

A második napon már mindenki tűkön ült, hogy megtudja, ő nyert-e meg a versenyt. Idén négy díjazott is szerepelt a listán, kettő harmadik helyezett született a két nap alatt. A zsűritagok mindenkihez intéztek néhány kedves szót, bátorították őket, hogy a jövőben mivel tudják még jobbá tenni a terveiket. A versenyt végül egy győri páros, Lukács Lili és Fleck Rajmund nyerte meg.
Az idei verseny az EUTeens4Green program támogatásával jött létre, mely a projektnek egy nemzetközi láthatóságot is ad.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük