PTE MIK

Amiért a zene az egyik legfontosabb az életemben

By wilhelmva máj 16, 2024

Az életem nagy részét a zene hallgatás tölti ki. Amikor csak egy szabad percem is akad, mindig zenét hallgatok. Mindenféle stílusban, de 90%-ban csak magyart. Régen és most isrengeteg erőt  adtak, de egyszerűen csak énekelgetni is szeretek, illetve átélni és átérezni a dalokat. Az egyetemi vizsgafilmem témája a szerelem és minden, ami vele jár. Boldogság, csalódás, szakítás. Így most ebben az esetben a szerelem téma körül fog mozogni a cikk és a zenék is.

Tényleg rengeteg előadót hallgatok, de akiket ilyen téren nagyon sokat, az Missh, T. Danny, Manuel, de legfőképp a BSW. Mikor a BSW-nek 2022. november 22.-én megjelent a Sex, Love, Rock & Roll című nagy lemeze, akkor egy elég rossz időszakomban voltam. Számomra ez az album a mai napig az egyik legnagyobb kedvenc. Nem csak a témája, de a hangzása miatt is. Örülök, hogy ezen album dalait, már többször hallhattam koncerteken is. Az albumhoz kapható termékek közül is van két pulcsim, egy egyedileg készített pólóm és egy gyönyörű gravírozott öngyújtóm, amit a két legjobb lány barátomtól kaptam születésnapomra. Illetve, most már van két tetoválásom is, amik nem az album miatt készültek, hanem mert egyértelműen tükröznek engem, de igen, valóban az album fotói és grafikus elemei is ihlették. Na meg persze rengeteg emlékem és élményem van. ezeknek a daloknak a kapcsán. Az abszolút kedvencem az albumról a Mióta elhagytál, ez lett a vizsgafilmem címe is. Ez a dal az egyik legmeghatározóbb az életemből. Akkor jelent meg, amikor életem eddigi legnagyobb szerelme megjelent az életembe, de az a dal kísért el akkor is, amikor ezt a szerelmet már el kellett engednem.

Visszatérve egy pár szóra az előbb említett előadókhoz, T. Danny-nek például 2023 decemberében jelent meg egy szintén hasonló témájú albuma az EZER NAP. Ehhez idén áprilisban, érkezett egy dokumentumfilm, amely megint csak ennek a témának a sokoldalúságát mutatja. Az előbb említett nehezebb időszakomban jelent meg Manuel – Idegen című nagy lemeze, amely nagyon nagy hatással volt rám, már egy cikket is írtam róla erre a blogra. Misshtől nem tudnék egy zenét vagy albumot kiemelni, neki az egész munkásságát imádom, már 2014 óta. Ha mégis kellene egyet mondanom, akkor az a 2018 végén megjelent MERCI album.

Néha azért én is visszaugrom pár évtizeddel korábbra, amit nem is titkolok. Van is két abszolút kedvenc zeném, szintén ebből a témakörből. Lassan már olyannak tűnhetek, mint akinek a szerelemről szól a zenei ízlése, de ez nincs így van. Az egyik ilyen kedvenc régi dalom Máté Pétertől az Első szerelem című dal. A mondanivalója és a dallama miatt is. Régen nagyon sokat hallgattam, fantasztikus zene. Imádom, még akkor is, ha az élettapasztalataim okán, nem feltétlen értek egyet azzal, hogy az első szerelem mégis szebb a többinél”. Ha viszont a kettő közül választanom kellene, akkor Máté Péter „műremeke” csak a második helyre kerülne.

Nálam semmi nem taszíthatja le a képzeletbeli trónról, Zorán A szerelemnek múlnia kell című zsenialitását. Mély, elgondolkodtató és a végletekig igaz. Az egyik legjobb barátommal régen rendszeresen hallgattuk és énekeltük ezt együtt, beszélgettünk róla, átéreztük, és adtuk tovább másoknak azt, amit ez a dal adott nekünk. Számomra ez is egy időszakot jelképez. Elképesztően erős érzelmeket, érzéseket vált ki belőlem mindkét dal. Mindkét számot hallania kellene legalább egyszer életében mindenkinek.

A BSW – Mióta elhagytál kommentszekciójában található egy hozzászólás, amely a mai napig elgondolkodtató számomra egyben megérintett. Ezzel a dallal, pontosabban a dal alatti hozzászólással zárnám a cikkemet:

„Nincsenek szavak. Aki átélte már azt, amiről szól ez a dal, valószínűleg ugyanúgy hideg rázva hallgatja és gondol épp valakire. Valakire, aki egyszer a világot jelentette neki.

Kép:

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük