PTE MIK

Fellendülőben a pécsi underground kultúra

By spiegels ápr 2, 2024
Forrás: Szudy Fanni - Marbl.

Március kilencedikén telt házas techno bulit rendeztek az Amper jól ismert pincéjében. A rendezvényt a Marbl csapata szervezte és ez már nem az első teltház, amit összehoztak a tagok. Öt kiváló helyi lemezlovas szolgáltatta azt az underground zenét, amit jelen esetben nem mindenki kedvel. De szerencsére még létezik az a réteg, amelyik igényt tart erre az irányzatra.

A Marbl közel egyéves pályafutása alatt számos sikeres elektronikus zenei estet bonyolított le és most egy újabb szintlépés fog következni. Két hónapja megjelent a közösségi médiában egy rejtélyes esemény, ami a BPM, azaz a Binary Pécs Movement nevet viseli.

A program leírása így szól: „A Binary Pécs Movement célja, hogy veletek együtt ünnepeljük az elektronikus zenét és a társművészeteket. Pécs alkotói most egyesítik erőiket és ezen a két napon részesei lehettek a workshopoknak, kiállításoknak, illetve bulizhattok változatos stílusokra a belváros szórakozóhelyein. Folyamatosan érkezünk rengeteg programmal és a helyszínekkel!”

Később a BPM frissítette a partnereinek listáját és kiderült, hogy a zenei élményeket a Marbl fogja szolgáltatni olyan helyszíneken, mint az előbb említett Amper Klub, a Szabadkikötő, a Nappali vagy a Made In Pécs Café. A helyi DJ-kiválóságok mellett találkozhatunk majd Pécs fiatal képzőművészeivel és azok alkotásaival is a kijelölt helyeken. A különböző partnereket megvizsgálva egyértelműen az underground irányzat az, ami megadja a fesztivál alapszemléletét. Szóval, ha valamelyik ponton találkozunk egy festménnyel, zenei produkcióval, fotóval vagy esetleg egy szoborral, akkor az nem lesz egy szokásos jelenség.

Talán ez egy olyan folyamatnak a kezdete, ami egy hatalmas fesztivállá nőheti ki magát a jövőben. Szerencsére az underground művészeti felfogás kezdi a reneszánszát élni és talán ez a mozgalom az, ami egy regionális, majd egy országos fellángolást is eredményezhet. Április 19 és 20 között kiderül… Magyarországon kevés underground party tett szert nagy népszerűségre. Regionális szinten talán a Bajai Halfőző Fesztivál az a rendezvénysorozat, ami évről évre fejlődik és egyre több látogatót tudhat magáénak. Először csak egy kisebb sátor alatt pörgették a lemezeket a DJ-k, most pedig a nagyszínpadon léphetnek fel. A Binary Pécs Movement is kisebb klubokban meg kávéházakban fogja megmutatni magát, és lehet, hogy tíz év múlva pedig már nagyobb méreteket fog ölteni. Ez csak is mi rajtunk, látogatókon múlik. Te ott leszel a BPM Fesztiválon?

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük