PTE MIK

GTA San Andreas: A játék, ami sosem öregszik!

By spiegels ápr 2, 2024
Forrás: wall.alphacoders.com

Egy különös beszélgetés ihlette meg ezt a blogbejegyzést. A barátaimnak éppen azt vázoltam fel, hogy még mindig tudok újabbnál újabb titkokat, tippeket és trükköket mutatni a kedvenc videójátékom, a GTA San Andreas univerzumából. A társaság egyik tagja félbeszakított és nekem szegezte a kérdést, hogy mégis mióta játszhatok én ezzel a programmal, ha így ismerem. Előtte sose gondolkoztam, hiszen csak úgy teltek és múltak az évek. Aztán jött a felismerés, hogy 2007-ben ismerkedtem meg a játékkal, tehát 17 éve jelenti számomra a kikapcsolódást. Ez nagyon ijesztő. Sose felejtem el, amikor az Xbox játékok között megtaláltam egy GTA feliratú cd-t, és kíváncsian nyomtam rá az „új játék feliratra”. Azóta már számtalanszor végigvittem és továbbra is megunhatatlan. Mint kiderült, nem csak nekem.

A GTA San Andreas 2004. október 26-án jelent meg először Playstation 2-re. 2005-ben kiadták számítógépre és Xboxra is. Ha magát a játékmenetet nézzük, akkor a koncepció rendkívül egyszerű. Van egy karakterünk, akit egy hatalmas világban irányíthatunk kedvünkre és különböző tevékenységeket végezhetünk vele. Autót vezethetünk, edzhetünk, dolgozhatunk, bűnözhetünk is. A lehetőségek tárháza végtelen és egy nagy területen mozoghatunk. Ez önmagában nem tűnik izgalmasnak, de a készítők egy frappáns és filmbeillő történettel fűszerezték meg az összképet. El merted képzelni valaha, hogy egy utcagyerek csak úgy betör az 51-es körzetbe? Na itt ez is megtörténik…

1992-t írunk. Tombolnak az amerikai gettókban a bandaháborúk. Főszereplőnk, Carl Johnson (Becenevén: CJ), öt év után hazatér Los Santos-ba az édesanyja temetésére és ahogy leszáll a gépről, a bűnözői múltja rögtön elkezdi kísérteni. Korrupt rendőrök kezdik el zaklatni, az utcákat ellepték az ellenséges banda emberei és a drog, a családja pedig romokban hever. Nem is kell több, CJ hamar visszacsöppen a bandaháborúzás világába, csak azzal nem számol, hogy a hozzá legközelebb álló személyek is veszélyesek rá. Ebből az alaptörténetből olyan fordulatok és szituációk alakulnak majd ki a sztori mód játszása során, ami örök élmény marad. Talán egy Tarantino-filmhez hasonlítható az élmény egy nagyon korhű, oldschool gangster rap köntösben. Ha végigjátszod, garantált a nevetés, a sírás és az utólagos elmélkedés.

Több híresség is dolgozott a projekt megvalósításán. A főgonosz szinkronja Samuel L. Jackson, ami még jobban alátámasztja a Tarantino hasonlatomat. Továbbá James Woods is a hangját adta egy kulcsszereplőnek. Ezek mellett az összes karakter szinkronja kiváló.

A 2004-es kiadási év ellenére a játék erősen meghaladta korát. Számos olyan lehetőséget és funkciót tartogat, amiket sokszor mai alkotásokban sem találunk meg. Három városban közlekedhetünk, amit igazi helyszínek ihlettek. Ezen a térképen mozogva több mint 16.000 különböző tárgyat és épületet használhatunk vagy fedezhetünk fel. A körülmények pedig folyamatosan változnak és semmi sem történik meg ugyanúgy. Így ténylegesen, szimulációs jelleggel élhetünk nap mint nap a GTA San Andreas univerzumában. Első pillantásra a mai viszonylatban már elavultnak tűnhet, de máig töretlen sikerrel tartja a lépést korunk játékaival.

A 18+ jelzés ellenére sok-sok órát töltöttünk a képernyő előtt és teljesítettük a küldetéseket, vagy csak szórakoztunk ebben a hatalmas világban. Sajnos ezt nem minden országban lehetett vagy lehet megtenni. A különböző erőszakos és szexuális tartalmak miatt a GTA San Andreas sok helyen tiltólistára került. Az én gyerekkoromban pedig mindig akkor kellett játszani vele, ha nem voltak otthon a szülők. A játék kifejezetten nem való kiskorúaknak, mégis sok mai húsz- és huszonévesnek szerzett rengeteg szép emléket a kétezres években és azután is.

A kritikusoktól is kiemelkedő értékeléseket kapott a játék, ezek mellett számos díjat is bezsebelt. Abban az időben sorra megdöntötte az eladási rekordokat. A megjelenés első hetében, már 4,5 millió eladott példányt jegyeztek és akkor csak PlayStation 2-re lehetett megvásárolni. Éveken át milliós nagyságrendben történtek az eladások. 2011-re 27,5 millió GTA San Andreas kópia kelt el. Azóta a programot telefonra és a következő generációs konzolokra is kiadták, ezért ismét megugrott az érdeklődés a játék iránt.

Kevés szoftver ért el ekkora eredményt. Lassan 20 év elteltével is töretlen a GTA San Andreas sikere, amit sok szempont miatt köszönhetnek a fejlesztők. Egy generáció nőtt fel ezen a forradalmi újításokkal bíró kalandjátékon és az alkotók elmondása szerint még mindig vannak benne olyan titkok, amiket nem sikerült felfedezniük a felhasználóknak. Én biztosan folytatom a barangolást ebben a világban, hátha találok valamit.

Ha esetleg még nem próbáltad ki a GTA San Andreast és kedvet kaptál hozzá, akkor mindenképp adj neki egy esélyt! Ha nem okoz problémát egy kis Tarantino stílusú dramaturgia és a morbid humor, akkor garantáltan élvezni fogod. Nekem olyan a játékélmény, mint ha egy megunhatatlan akcióvígjátékot néznék.

Megyek is csinálni egy küldetést…

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük