PTE MIK

Nők a műszaki pályán: férfi szemmel

By ptemik dec 5, 2020
PTE MIK mérnöknőPTE MIK mérnöknő

Bocz Gábor mérnöki tevékenységgel foglalkozó céget vezet, így van rálátása és tapasztalata abban, hogy mit jelent, milyen előnyei vannak, ha egyre több nő jelenik meg ezen a területen. Interjú.

 

Mivel foglalkozol pontosan? 

Több fajta szolgáltatási tevékenységgel foglalkoznak a vállalkozásaim. Az egyik fő tevékenységi kör a műszaki ellenőrzés, beruházás lebonyolítás. Nagy állami és önkormányzati projektekben vagyok vezető mérnök.

 

Milyen a nemek aránya nálatok és mennyit változott az utóbbi időben?

Amikor a vállalkozási karrierem elindult, az első nehéz év után jött a következő nehéz időszak, amikor azt gondoltam mindent csak én tudok ellátni. Szerencsére ez változott és eleinte mérnök srácokat kezdtem el felvenni, majd szivárogtak a lányok is lassan. Az elmúlt 3 évben nálunk is volt átrendeződés a nemek között. Azt vettem észre tavaly nyáron, hogy nyolc női kollégám van és csak egy férfi, azaz 80%-os volt az arány. Az alvállalkozói országos partner hálózatomnál, ahol jóval többen dolgoznak, pont fordított az arány, 95% a férfi.

 

Tapasztalatod szerint a nemi sztereotípiák mennyire vannak jelen a szakmában és mennyit változott eddigi pályafutásod alatt a nőkhöz való hozzáállás? 

Sok évvel ezelőtt, amikor az első női kollégáim megérkeztek a cégbe, picit féltem tőlük. Tapasztalat híján attól tartottam, hogy kisebb teljesítményt tudnak leadni egységnyi idő alatt a férfiakhoz képest. Gyorsan rájöttem, hogy tévedtem! Rendkívül ügyesek, talpraesettek a női kollégáim. A teljesítményük összességében megegyezik a férfi kollégáikkal. Nem beszélve arról, hogy sokkal türelmesebbek. Úgy vélem a nemi sztereotípiák kezdenek eltűnni, manapság ezzel nem foglalkozik senki. Szakmai tudásra van szükség, a többi nem számít.

 

Milyen változások tapasztalhatók a nők arányának növekedése következtében? 

Másként közelítik meg a női munkatársak a feladatokat, problémákat, más nézőpontokba engednek betekintést. Sokszor talpraesettebbek és terhelhetőbbek is bizonyos szempontból. Úgy gondolom, minden csapatba kellenek női kollégák.

 

Egy-egy projekt csapat összeállításánál érdemes ügyelni a nemek arányára is a jobb dinamika miatt például, vagy pusztán a szakmai kompetencia dönt? 

Mindenféleképpen színesíti a projektet a női gondolkozásmód és jelenlét. A nők az építőiparban jelenleg a kompetenciáikkal leginkább irodai mérnöki feladatokat látnak el. Vagyis a megszerzett mérnök jogosultságaik a piacon nem annyira sokfajták, mint a férfiaké. Még! Szerencsére abszolút érzékelhető a változás: a tervező asztal mögül egyre többen kandikálnak ki és egyre szélesebb körben találkozom különböző szerepkörökben női kollégákkal. Mint már említettem a mérnök szakmában a tudás a lényeg, a többi másodlagos a mai világban.

 

Szemléletben, gondolkodásmódban látsz eltérést a nemek között? 

Persze! A férfiak egyszerűek, néha talán túl egyszerűek is vagyunk, a nők bonyolultak, sokkal bonyolultabbak, mint mi. Ha csak egy picit megyünk vissza az időben, cirka 1 millió évvel ezelőtt a férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek és már akkor a család összetartásért feleltek. A figyelmük sokkal több felé koncentrálódott, mint a férfiaké. A mai világban ugyanezek tapasztalhatók. A férfiak tele vannak tesztoszteronnal és sokszor erővel mennek előre. A nők sokkal kifinomultabbak, ha tetszik lágyabbak, de ez ugyanúgy viszi őket előre, más a módszer és mentalitás. Szakmai meglátásukkal nincs probléma, maximum másik nézőpontból világítják meg a feladat megoldását.

 

Milyen útravalóval, tanáccsal látnád el azokat a nőket, akik most készülnek a mérnöki pályára? 

Mérnökként természetesen csak azt tudom mondani, hogy a lehető legjobb döntés. A szakmánk nem permanens, folyamatosan új és még újabb feladatokat, kihívásokat kell megoldanunk. A változatos tevékenység rendkívül színessé teszi a szürke mindennapi munkás hétköznapokat. Arra azért figyelni kell, hogy férfiak által uralt építőiparban lesznek súrlódások, de megfelelő szakmai tudással és persze egy kis női fifikával minden nő érvényesülni tud. Sok sikert és kitartást kívánok!

 

By ptemik

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük