Pécs egy külföldi mérnök hallgató szemével

By ptemik nov 25, 2020

Ons Ben Dhaou egyetemünk végzett építészmérnök hallgatója Tunéziából, ma már doktorandusz. Őt kérdeztük arról, milyen külföldi szemmel Pécs és a műszaki, mérnöki területeken a nőkhöz való hozzáállás a két különböző kultúrában, melyekre közvetlen rálátása van.

 

Mióta tanulsz Pécsen és mik a benyomásaid a városról?

2018 szeptembere óta tanulok Pécsen, csodálatosnak találom a várost. Dinamikus, de mégsem hagy elfáradni, gyalogosan bejárható. Emlékeztet a szülővárosomra, nagyon biztonságos, aktív és minden megvan benne, amire egy diáknak igénye lehet.

 

Hogy kerültél épp Pécsre?

Mindig is tanulni és új élmények gyűjtésére vágytam. Azért jöttem Magyarországra, mert a PhD-mat külföldön szerettem volna megszerezni. A felvételi interjún a professzor említette, hogy mennyi külföldi diák tanul itt szerte a világból és hogy ez az ország legrégebbi és egyben egyik legjobb egyeteme – így döntöttem Pécs mellett.

 

Szakmai gyakorlatod során mit tapasztaltál, hogyan viszonyulnak a nőkhöz ezen a férfiak körében népszerűbb területen?

Nagyon jó tapasztalataim vannak mérnöknőként ez idáig. A témavezetőm, Dr. Vasváry-Nádor Norbert segítségével a kutatólabor minden eszközének használatát elsajátítottam már, így a funkcionális és az esztétikai dizájn kialakításának rejtelmeit is volt lehetőségem megismerni a gyakorlatban. Soha nem éreztem a nemi megkülönböztetés hatását, minden visszajelzés, amit valaha kaptam, a munkámra vonatkozott.

 

Otthon, Tunéziában is él a sztereotípia, hogy vannak női és férfi szakmák? Hogyan viszonyulnak ott a mérnöki és műszaki pályán lévő nőkhöz?

Örömre ad okot, hogy Tunéziában megnőtt a nők aránya a tudományalapú szakmákban, a munkaerőpiac nyitottabbá vált a

STEM-végzettséggel rendelkező nők felé. Ezzel együtt pedig ezeken a területeken a munkakörnyezet is egyre jobb lett a nők számára.

 

Milyen a hallgatói diverzitás Pécsen, sok különböző országból vannak hallgató társaid?

Igen, az egyetemen több mint 4000 nemzetközi hallgató tanul több mint 100 országból – sokszínűség jellemző nemzetiség, kultúrák és tradíciók terén is.

 

A kulturális különbözőségek milyen hatással vannak a közös munkára, milyen hozzáadott értékkel bírnak?

A kulturális sokszínűségnek fantasztikus hatásai vannak a munkaközösségekre, munkahelyekre. A produktivitásra és ezzel együtt a profitra is serkentő hatása van, elősegíti a kreativitást, a kulturális kapcsolódásokat, a munkahelyi elköteleződést és emellett számos készséget fejleszt. Szerintem nagyon fontos, hogy különböző hátterű emberek dolgozzanak együtt – ahogy Maureen Wild mondta: “Amikor az alkalmazottak tisztelik egymást és jól érzik magukat a munkahelyen, elképesztő, hogyan növekszik a termelékenység és a morál, a munkatársak pedig udvariasabbak az ügyfelekkel.”

Végül egy kis játék: ha 3 mondatban kéne ajánlanod a várost és az egyetemet jövőbeli hallgatóknak, hogy szólna az a 3 mondat?

Ez Magyarország első egyeteme (1367).

Pécs a kultúra, a tudás és a tudomány fellegvára.

A Pécsi Tudományegyetem számos nemzetközi tanulmányi programot kínál.

+1: Ragadj meg minden lehetőséget, hogy tágítsd a tudásod és érezd magad otthon!

By ptemik

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük