PTE MIK

Hallgatói beszámoló: szakmai gyakorlat Pécsen

By ptemik nov 24, 2020

Ismertető az egyetem szakmai gyakorlati partnereiről első kézből, két építőművész hallgatónk tollából.

 

Mennyi ideig voltál szakmai gyakornok?

Gabi: Az építőművész alapképzésen 6 hetes szakmai gyakorlat volt kötelező számunkra. Én Kaposváron, az Alfa-Invest építész irodában töltöttem ezt az időszakot. Örömmel gondolok vissza erre a nyárra, ahol pár hétre megtapasztalhattam milyen is egy dinamikusan működő építész közeg részévé válni.

Vivien: Az idei nyári szünetben töltöttem 3 hónapot a Másfél Építész Stúdióban.

 

Milyen feladataid voltak ezalatt és melyik volt a kedvenced?

Gabi: Gyakornokként lehetőséget kaptam, hogy részt vehessek tervezési feladatokban, sőt megrendelővel folytatott prezentáción is. Ez akkor nagyon új és hasznos tapasztalat volt. A kedvencem mégis az építkezések rendszeres látogatása volt.

Vivien: Dolgozhattam ipari csarnokon, üdülő épület kialakításán, műszaki rajzokon. Igazából talán az üdülőt mondanám a kedvencemnek, de mindegyikből rengeteg újat tanultam.

 

Voltak olyan feladataid, melyek teljesen újak voltak neked?

Gabi: A tervezési feladatok ismerősek voltak, de lendületesen kellett haladni. A megrendelővel folytatott kommunikáció teljesen új tapasztalat volt.

Vivien: Igen voltak, például egy üzemi kapu csomópont kialakítását kaptam meg egyszer feladatként. Rengeteget tanultam ezekből.

 

Mi volt a leghasznosabb tapasztalat, amit szereztél?

Gabi: Az iroda, ahol a gyakorlatomat töltöttem építészeti tervezéssel és generál kivitelezéssel, sőt még betonacél gyártással is foglalkozik. Így az irodában végzett tervezői feladatokon túl a legnagyobb tanulság és élmény számomra az építkezések látogatása volt. Például napi szinten figyelemmel kísérhettem egy komplex és innovatív technológiákkal kivitelezett ház építési folyamatait. Minden reggel az irodai munkakezdést megelőzően építkezésen kezdtük a napot. Szerencsésnek érzem magam, hogy az ott töltött idő alatt az ország különböző pontjain több építkezést is bejártunk, így más és más szerkezeti megoldásokat láthattam papírról a valóságba kerülni.

Vivien: az ArchiCAD nevű építészeti szoftver használatának és fortélyainak elsajátítása nagyon nagy segítséget jelentett nekem az ötödik félévben. Valamint a munkatársak precizitása engem is a még jobb teljesítményre ösztönzött.

 

Milyen volt a férfiak és nők aránya a munkatársaid közt?

Gabi: Javarészt férfiak dolgoztak körülöttem, a kivitelezést területén főleg. Az irodában egy hölgy munkatársam volt. Ugyanakkor mindenki kedves és segítőkész volt, így hamar otthonosan érezhettem magam az irodában.

Vivien: Egyedül én voltam lány a csapatban, de nem éreztem hátrányát, sőt nagyon odafigyeltek rám.

 

Mit tanácsolnál azoknak, akik ugyanide terveznek jönni szakmai gyakorlatra?

Gabi: Ha van rá lehetőség az irodai munkákon túl érdemes kilátogatni az építkezésekre. Nagyszerű volt felismerni az épületszerkezettan órán rajzolt megoldásokat a valóságban.

Vivien: Ha megvan a kellő elhivatottságuk és nyitottságuk a szakma iránt, hajlandóak tanulni és nem utolsó sorban tudnak csapatban dolgozni, jól fogják érezni magukat.

By ptemik

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük