PTE MIK

Karácsonyi IT-biztonsági tippek

Forrás: nki.gov.hu

A karácsonyi szezon a szeretet, a család és a barátok ünnepe, de sajnos a kiberbűnözők számára is kedvező időszak. A fokozott online aktivitás miatt az áldozatok száma is megnő, ezért fontos, hogy fokozottan figyeljünk az IT-biztonságra ebben az időszakban.

Használjunk erős jelszavakat

A jelszavak az első védvonalunk a kiberbűnözők ellen. Ezért fontos, hogy erős jelszavakat használjunk, amelyek legalább 12 karakter hosszúak, és tartalmaznak kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket. A jelszavakat rendszeresen meg kell változtatnunk, és nem szabad ugyanazt a jelszót használnunk több weboldalon vagy alkalmazáson.

Ne adjunk ki személyes információkat idegeneknek

Az online térben gyakran találkozhatunk olyan kérelmekkel, amelyek személyes információkat kérnek tőlünk. Ilyen például a bankszámlaszámunk, a hitelkártyaadataink, vagy a lakcímünk. Ezeket az információkat soha ne adjuk ki idegeneknek, még akkor sem, ha megbízhatónak tűnnek.

Frissítsük a szoftvereinket és operációs rendszereinket

A szoftverfejlesztők folyamatosan javítják a termékeiket, és kiadnak biztonsági frissítéseket. Ezek a frissítések gyakran tartalmaznak biztonsági javításokat, amelyek védelmet nyújtanak a kiberbűnözők ellen. Ezért fontos, hogy rendszeresen frissítsük a szoftvereinket és az operációs rendszereinket.

Légy óvatos az e-mailekkel és a weboldalakkal kapcsolatban

Az e-mailek és a weboldalak gyakran használhatók a kiberbűnözők által az áldozatok megtévesztésére. Ezért fontos, hogy óvatosan bánjunk velük.

Ha egy e-mailben kérnek személyes információkat, győződjünk meg róla, hogy a feladó megbízható. Ha nem vagyunk biztosak benne, akkor ne adjunk ki semmilyen információt.

Ha egy weboldalon kérnek személyes információkat, győződjünk meg róla, hogy a weboldal biztonságos. A weboldal akkor biztonságos, ha a címében a „https://” helyett „http://” szerepel, és a címsávban egy zárt lakat ikon látható.

Biztosítsuk a számítógépünket vírusvédelemmel

A vírusvédelem segít megvédeni a számítógépünket a vírusoktól, férgektől és egyéb kártékony szoftverektől. Ezért fontos, hogy rendelkezzünk vírusvédelemmel a számítógépünkön.

További tippeket a karácsonyi IT-biztonsághoz

Használjunk kétfaktoros azonosítást (2FA) a fontos weboldalakon és alkalmazásokon. A 2FA egy extra védelmi réteg, amely megköveteli, hogy megadjunk egy egyedi kódot is a jelszavunkon kívül.

Ne töltsünk le ismeretlen forrásból származó fájlokat. Ezek a fájlok vírusokat vagy más kártékony szoftvereket tartalmazhatnak.

Legyünk óvatosak az online vásárlással. Csak megbízható webáruházakból rendeljünk, és olvassuk el a vásárlási feltételeket, mielőtt megrendeljük a terméket.

Ha úgy gondoljuk, hogy áldozatul eshettünk egy kiberbűncselekménynek, akkor azonnal lépjünk kapcsolatba a bankunkkal vagy a hitelkártya-kibocsátónkkal.

Specifikus példák

A kiberbűnözők gyakran használnak olyan technikákat, amelyeket a karácsonyi szezonban különösen hatékonynak találnak. Íme néhány példa:

Súlyos árengedményekkel kecsegtető e-mailek: ezek az e-mailek gyakran megtévesztő rendeléseket tartalmaznak, amelyek arra kényszerítik az áldozatokat, hogy adják ki a bankszámlaszámukat

A Nemzeti Kibervédelmi Intézet által összeállított 10 IT-biztonsági tippet IDE kattintva olvashatod el.

Forrás: nki.gov.hu

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük