PTE MIK

Húsvétváró díszítések

By fodorfanni márc 14, 2023 #díszítés #húsvét #tavasz

Amikor egy ünnepre készülődünk itthon, akkor általában a magyar családok mindenféle díszeket készítenek  ezekre a különleges napokra. Ez alól a húsvét sem kivétel. A jó idő beköszöntével csodás látványt tud nyújtani, ha szebbnél szebb díszekkel várjuk az ünnepet és a húsvéti nyuszit.

A családommal régebben nagyon sok barkács- és díszítős könyvet vettünk, amik mindenféle ünnepre alkalmas dekorációt tartalmaznak. Úgy gondoltam, megosztok pár szép és egyszerű kis díszt, amit otthon is könnyen el tud készíteni az ember. Nemcsak felnőttek, de fiatalok, valamint kisgyerekek is képesek arra, hogy megalkossák a következő húsvéti díszeket.

 

 

Nyusziportré

Az első, amit be szeretnék mutatni, egy igen egyszerű nyuszis kép, ami egy szórakoztató program lehet fiatalabb gyermekekkel is. Ahhoz, hogy elkészítsük, szükségünk van:

 • képkeretre
 • folyékony ragasztóra
 • kartonlapra
 • mákra, búzadarára, szezámmagra (különféle magokra)
 • sablonra

 

Forrás: Barkácskönyv

Az adott mintát, amit meg szeretnénk valósítani, átmásoljuk egy nagyobb kartonlapra. Fontos, hogy a kartonlap vastag legyen, ugyanis, ha vékonyabb, akkor simán átázik a ragasztó miatt. Miután felrajzoltuk a mintát, válogassuk szét a magokat, aszerint, hogy melyik fajtát a nyuszi melyik részéhez használjuk fel. Mikor ezzel megvagyunk, csak azt a részét ragasztózzuk be a képen, amit éppen ki akarunk díszíteni a magokkal. Amikor már az adott rész ragasztós, helyezzük rá sűrűn a magokat. Ne maradjanak üres helyek. Szerintem egy hurkapálcika segítségével jobban meg tudjuk oldani a rendezést, mint a kezünkkel, amire rá is ragadhat a mag. Ha a hátteret is ki akarjuk tölteni, akkor arra is használhatunk magokat, az említett módszer alapján. Miután készen vagyunk, hagyjuk, hogy megszáradjon a kép. Miután megszáradt és szeretnénk a falra akasztani, akkor ragasszunk egy madzagot a hátuljára.

 

 

 

 

Tavaszi virágcserép

Egy kicsit időigényesebb, mint az előző, de teljes mértékben megéri majd a végeredmény. Amire szükségünk van:

 • egy sima virágcserép/agyagcserép
 • akrillakk
 • szalvéta
 • dekupázs ragasztó
 • akrilfesték (világos és sötét szín)
 • repesztőlakk

 

Forrás: Barkácskönyv

Az a legjobb, hogyha egy teljesen új virágcserépre dolgozunk, ugyanis így biztosan megfogja majd a festék. Egy általunk választott tetszőleges sötét színnel kifestjük a cserepet, majd hagyjuk, hogy megszáradjon. Miután megszáradt, bekenjük az egészet repesztőlakkal (csak azt a részét, amire a szalvétát ragasztani szeretnénk). Miután ez is megszáradt, a világos színű festékkel is átfestjük. Várnunk kell, míg így is megszáradt és miután ez megtörtént, rá is tehetjük a választott mintájú szalvétát. Ráhelyezzük, majd a ragasztózott ecsettel többször átmegyünk rajta. Várunk, míg megszárad és már készen is van a saját magunk által készített cserép, amibe virágot ültethetünk.

 

 

 

 

 

 

Kavicsfestés

Talán ezt mondanám a legegyszerűbbnek, amit elég hamar el is lehet készíteni és tényleg alig kell hozzá pár hozzávaló.

 • festék
 • kavics
 • alkoholos filcek
 • esetleg tempera

 

Forrás: ezermester.hu

Nem is kell messzire mennünk, csupán az udvarra pár kavicsért. Az összegyűjtött (javaslatom szerint inkább nagyobb méretű és laposabb) kavicsokat alaposan tisztítsuk meg, majd a filc segítségével rajzoljunk rájuk. Ezt a kisebb díszítési folyamatot nem csak húsvétkor, hanem bármikor megcsinálhatjuk. Miután lerajzoltuk a húsvéti/tavaszi mintánkat, az alkoholos, színes filcekkel vagy temperával színezzük ki őket. Miután kész vagyunk, hagyjuk, hogy kicsit száradjanak és már készen is vagyunk velük. A kis húsvéti fészekbe és díszítésnek használt, otthoni kosárban rendkívül szépen mutatnak.

Nem vesz el sok időt az ember életéből a kisebb kreatívoskodás, így akik nemigen szeretnek órákat eltölteni vele, azoknak is bátran ajánlom ezt a kis kikapcsolódást otthonra a családdal vagy barátokkal.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük