PTE MIK

Mit tegyél azért, hogy szeretett számítógéped a legtovább bírja?

By Oláh Levente márc 14, 2023 #Tippek

Forrás: microsoft.com

Tudom, hogy a géped az életed fontos része, de azt is tudom, hogy sokan nem fordítanak elég figyelmet a karbantartására. Pedig fontos lenne, mert ha nem vigyázol rá, könnyen előfordulhat, hogy hamarabb tönkremegy, mint ahogy azt vártad volna. A jó hír azonban az, hogy néhány egyszerű lépéssel könnyen karbantarthatod a gépedet, és tovább használhatod azt.

Tartsd tisztán a gépedet!

Az első és talán legfontosabb lépés a gép karbantartása során az, hogy tisztán tartsd azt. Az idővel felgyülemlő por és szennyeződések hatására a gép melegedése is rosszabb lesz, és ezáltal romlik a teljesítménye is. Rendszeresen töröld le a billentyűzetet, a képernyőt, valamint a külső burkolatot is. Használj erre egy puha mikroszálas törlőkendőt, és soha ne használj olyan tisztítószert, ami károsíthatja a gép felületét. Ha van rá lehetőséged, akkor időközönként érdemes sűrített levegővel kifújni azokat a részeket, ahova könnyen beül a por, és egy átlagos felület tisztítás során nem tudod kitakarítani onnan.

Frissítsd a szoftvereidet!

A szoftverek frissítése gyakran bosszantó dolognak tűnik, de hidd el, fontos a géped optimális működése szempontjából. A frissítések javítják a hibákat, biztonsági rendszereket erősítenek, és növelik a teljesítményt is. Állítsd be a gépedet, hogy automatikusan frissítsen minden szoftvert, vagy legalább rendszeresen nézd meg, van-e újabb verzió.

Végezz vírusirtást!

A vírusirtó programok nem csak a vírusokat és más rosszindulatú szoftvereket tüntetik el, hanem segítenek az operációs rendszered védelmében is. Győződj meg róla, hogy az operációs rendszered beépített vírusvédelme is aktív, és használj valamilyen további vírusirtó programot is. Ez megvédi a személyes adataidat, és hosszabb élettartamot biztosít a gépednek.

Távolítsd el a felesleges programokat!

Az idővel feltelepült és már nem használt programok csak terhelik a gépedet, és lelassíthatják azt. Érdemes rendszeresen átnézni a telepített programjaidat, és eltávolítani azokat, amiket már nem használsz. Ez nem csak a helyet szabadítja fel a merevlemezen, de a géped is jobban fog működni.

Nézd meg, hogy mik indulnak el automatikusan a számítógépeddel együtt.

Ha sok program indul el automatikusan a rendszereddel együtt, akkor ezek a programok jócskán lelassíthatják a bekapcsolás folyamatát, és ezek a háttérben futó programok feleslegesen fogják foglalni az erőforrásokat a gép használata közben. Az automatikusan induló programok listáját egyszerűen megnézheted, ha megnyitod a feladatkezelőt a Ctrl + Shift + Esc billentyűkombinációval, és ott kiválasztod az „Indítás” fület. Itt akár még rendezni is tudjátok a programokat aszerint, hogy melyiknek mekkora hatása van az indítási folyamatra nézve.

Végezz rendszeres merevlemez karbantartást!

A merevlemez az egyik legfontosabb hardveralkatrész a számítógépedben, így érdemes rendszeresen karban tartani azt. A merevlemez karbantartása lehetővé teszi a fájlok hatékonyabb kezelését és szervezését, valamint a merevlemez hibáinak az időbeni felismerését is. Használj rendszeresen egy merevlemez karbantartó programot, hogy javítsd a merevlemez teljesítményét és elősegítsd az optimális működését. Ez leginkább akkor szükséges, ha nem SSD található számítógépedben, hanem hagyományos winchester.

Ne hagyd, hogy túlmelegedjen!

A géped működése során melegedés következik be, de ha túlmelegszik, az károsíthatja a belső alkatrészeket. Győződj meg róla, hogy a géped megfelelő szellőzéssel rendelkezik, és tartsd szabadon a ventilátorokat. Ha ágyban szeretnél filmet nézni laptopodról, vagy esetleg egy olyan puha felületre teszed le, mint például egy takaró, akkor próbálj meg alárakni valamilyen kemény felületet (pl. könyv), ami biztosítja hogy a laptop megfelelő mennyiségű levegőt tudjon beszívni, és ezt mindenféle blokkolás nélkül ki is tudja fújni magából.

Rendszeresen tisztítsd meg a belső alkatrészeket!

Ha asztali gépet használsz, és a belső alkatrészei koszosak, akkor a működése is romlik. Az idővel felgyülemlő por és szennyeződések hatására a belső alkatrészek is melegednek, és ezáltal romlik a teljesítménye is. Rendszeresen tisztítsd meg a belső alkatrészeket, hogy megakadályozd a túlmelegedést és javítsd a géped teljesítményét. Ha laptopot használsz, akkor érdemes évente elvinni szervízbe, hogy elvégezzék a megfelelő belső tisztítást.

Ha betartod ezeket az egyszerű tippeket, akkor hosszabb ideig élvezheted a gépedet és jobb teljesítményt kapcsolhatsz ki belőle. Fontos, hogy időnként karbantartsd a gépedet, és ne hagyd, hogy eltévessze a hasznos élettartamát csak azért, mert elhanyagolod a karbantartását. Tartsd szem előtt a fent említett tippeket, és élvezd a gépedet hosszú évekig!

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük