PTE MIK

Az év animációs filmje? Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság

Hosszú évek után a tavalyi évben néztem újra animációs filmet (Encanto) a moziban, ami hatalmas élményt nyújtott számomra. Otthon és moziban is megnéztem, annyira megszerettem. Az Encanto után nemigen néztem animációs filmet a moziban, azonban a decemberben megjelent Csizmás kandúr következő része annyira kíváncsivá tett, hogy el kellett mennem megnézni. És hogy mit kaptam? Csak jót és pozitívot.

Forrás: variety.com

Az animációs filmek közel állnak a szívemhez, legyenek azok bármelyik animációs stúdió munkái. A Shrek második részét a szüleimmel láthattam a moziban, amikor kicsi voltam, és szeretem is a történetsorozatot, azonban sose mondhattam azt rá, hogy a kedvencem lenne, vagy netán függővé váltam volna. Ez viszont kicsit megváltozott, mióta láttam a Csizmás, a kandúr: Az utolsó kívánság c. animációs filmet. Felnőtt fejjel teljesen máshogyan éltem meg ezt a történetet.

Szeretném magával a világgal kezdeni, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy hol játszódik, valamint sok helyen teljesen elferdíti az eredeti meseszereplőket és cselekményeket, azonban ez mindeddig nem realizálódott bennem. Miután megnéztem ezt a mesét, akkor jöttem rá, hogy mennyire sokszínű is az egész világ, ahol játszódik. Alaposan van felépítve, beleolvasztva a legtöbb olyan meseszereplőt, akit szinte mindenki ismer.

Viszont térjünk rá ténylegesen is a filmre. A történet az első rész után folytatódik, azonban akik esetleg nem látták az első részt, annak ellenére azok is megérthetik a filmet. A történet szerint Csizmás Kandúr eljátszotta eddigi nyolc életét és mindössze egyetlen egy marad neki. Emiatt is kel útra, hogy megtalálja a Kívánságcsillagot és új életeket kívánhasson. Érdekesnek találom, hogy Kandúr kétségbe van esve, amiért egy élete maradt a kilencből. Hiszen mindenkinek egyetlen egy élete van, se több, se kevesebb. Ez a helyzet hasonló a Jumanji, vár a dzsungel című filmhez, ahol a fiatalok bekerülnek a játékba és mindössze három életük lesz, hogy végigjátsszák a játékot. Az utolsó életüknél esnek kétségbe, hogy már csak egy maradt. A filmben meg is említik, hogy miért látják így, ugyanis a való életben is csak egy életünk van. A Csizmás Kandúrban is ugyanezt a helyzetet véltem felfedezni. Mivel a cicáknak kilenc éltük van, Kandúr pánikba esik, amikor a Halál üldözni kezdi őt, az egyetlen megmaradt élete miatt. Viszont tényleg érdekes belegondolni, hogy mindenkinek egy szem élete van, és sokszor bele se gondolunk abba, hogy mennyire nagy becsben is kellene tartanunk.

A történet alatt feltűnik egy régebbi és sok új szereplő is, akik nagy hatással lesznek a főszereplőre és a cselekményre. Az animáció

Forrás: knowyourmeme.com

eszméletlenül csodálatos lett és nagyon sok helyen intenzív is. Az arcmimikákat igényesen megcsinálták, nekem nagyon tetszettek. Tudom, hogy a negatív kritika is kritika, azonban én jobban szeretem az adott véleményezésre szánt sorozatok és mesék pozitív jellemzőit összegyűjteni. Igazából nem is igen tudnék negatív jellemzőt mondani a mesére, mert engem filmes szemmel is nagyon megfogott. Olyasfajta harcjeleneteket és kameramozgásokat láthattunk, amik sok mesében nem jelennek meg. A készítők tényleg nagyon odatették magukat, amikor mindezt megalkották. Talán ezért is jelölték a mesét a 2023-as Oscar-díjra mint az Év Legjobb Animációs Filmjét. Úgy vélem, hogy nagy esélye is van megnyerni, ugyanis megjelenése után nemcsak külföldön, de itt, Magyarországon is nagyon nagy visszhangja volt.

Bátran tudom ajánlani minden korosztálynak, hiszen a mesék nemű korhoz kötöttek. Ahogy ez sem.

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük