PTE MIK

Vizsgaidőszaki szaki – tanulásmódszertan

Nyakadon a határidő, temérdek a tanulnivaló. Az ünnepek elmúltak, a határidő fojtogat. Mi legyen most? Hogy fogjak neki? Kérdezed magadtól, miközben a választ jól tudod: elkezdeni a legnehezebb, és e kérdésekkel csak a halogatást segíted.

Aztán egyre kevesebb az idő, és előjön a pánikszörny. Majd hirtelen mindent beleadva rájössz, ez nem is olyan rossz! Bárcsak egy nappal előbb elkezdtem volna! De akkor már késő, nincs idő újragondolni, újratervezni. Teljesíteni kell, de gyorsan. A teljesítmény romlik, már csak kilóra tudod megcsinálni, megtanulni, különben úszik minden. Átfutsz mindent, de már csak a rövidtávú memóriád van nyitva, és tudod, holnaputánra elfelejted. Nem alszol, nem eszel, csak ülsz és tanulsz szüntelen. És érzed, hogy még nem értél a végére, még rengeteg van hátra. De elfáradtál. Az agyad megtelítődött és nem fér bele több információ. Ismerős? Hogyan lehet kihozni a maximumot egy ilyen helyzetből? Alább olvashattok néhány tippet.

  1. Ha eszedbe jut, hogy ezt vagy éppen azt még meg kell csinálni, FOGJ NEKI AZONNAL. Ugyanis 5 másodperced van rá, mielőtt elkezded lebeszélni magadat róla. Előbb nekifogsz, előbb túl vagy rajta, és már nem terheled tovább vele az agyadat. Ráadásul a halogatással több energiát felemésztesz, mint amikor azonnal elkezded.
  2.  Ha elkezdted, akkor már jó úton vagy, mert nekifogni a legnehezebb. De vigyázz, ne veszítsd el a fókuszt!
  3. Tarts 25 percenként 5 perc tényleges szünetet, amikor az agyadat, de akár a szemedet is pihenteted. 4×25 perc után megérdemelsz egy kicsit hosszabb, 15–20 perces szünetet!
  4. 3. pontban leírt idősávokra pedig előre oszd be, milyen tananyagrésszel foglalkozol, és próbáld tartani magad hozzá. Egyszóval: RENDSZEREZZ!
  5. A tényleges és minden szünet alatt kapcsold ki a telefonodat, vagy ignorálj, tüntess el, szüntess meg minden zavaró tényezőt! Az sem baj, ha a meghatározott tanulási szakasz végéig a social médiát is mellőzöd.
  6. Ha a fentieket becsületesen betartod, garantáltan több információt tudsz befogadni, feldolgozni és megjegyezni. Az agyad és te sem leszel olyan fáradt a végére, és büszke leszel magadra. Ezért ne felejtsd el megjutalmazni magadat!

Sok sikert hozzá, és szorítok, hogy túllendülj a holtponton, és ne a halogatás legyen a győztes, hanem te! Új év, új szokások, célok és álmok: semmi sem lehetetlen, de a siker, a tudás nem hullik az ölünkbe. Ha megdolgozunk érte, édesebb lesz a gyümölcse.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük