PTE MIK

Séta a nápolyi botanikus kertben

By Kovács Lili jan 10, 2023
Fotó: Kovács Lili

Nápoly a nagyszerű muzsikák, az utánozhatatlan fagylaltok és pizzák hazája, az igazi olaszos hangulat városa. Közkedvelt turisztikai célpont, de tanulni vagy dolgozni vágyók is szívesen választják. Gazdag művészeti, építészeti öröksége sokakat vonz, kevésbé ismert azonban a város botanikus kertje. Tavaly nyáron, nápolyi látogatásom során ismertem meg az Orto Botanico di Napoli-t. Igazán kellemes megérkezni ide a fülledt, szűk utcák forgatagából.

A Nápolyi Botanikus Kert a város történelmi központjában, a Foria utcán, a Palazzo Fuga (Real Albergo dei Poveri) szomszédságában található, a Garibaldi tértől mindössze húszpercnyi sétára. A kert hétfőtől péntekig tart nyitva a nagyközönség számára, a belépés és a vezetett látogatások ingyenesek.

A botanikus kertet a 19. század elején alapították, abban az időben, amikor a város francia uralom alatt állt. Az építész Fazio tervezte a monumentális utcai homlokzatot, melynek lépcsőzete a közeli Palazzo Fuga homlokzatát idézni. Nevéhez fűződik még a kert területén található, 5000 m2 alapterületű Merola-üvegház és a 17. századi, újjáépített kastélyhoz vezető út megtervezése is. Munkatársa, Paoletti a kert alsó részének, az arborétum, a citrusligetek és a gyümölcsösök tervezését é2s kivitelezését végezte. Továbbá kialakított egy-egy területet a pozsgások, az alpesi és a szárazságtűrő növények számára. Egy kis tavat is létesített, valamint két tartályt a tavi növények termesztésére. A főként oktatási-kutatási céllal létrehozott intézmény 1810-ben nyitotta meg kapuit.

Fotó: Kovács Lili

A kert háború idején sokaknak menedékként szolgált a bombázások alatt, volt, hogy bevezették a burgonya és a búza nagyüzemi termesztését, a vasszerkezeteket pedig szétbontották katonai célokra. A szövetséges csapatok laktanyaként használták a területet, a pázsitot lebetonozták, s katonai járművek parkolójaként hasznosították. Máskor földrengés rombolta a botanikus kertet. A viszontagságos körülmények után sikerült kitűnően rehabilitálni az intézményt.

Területe jelenleg közel 12 hektár, melyen mintegy 9000 faj található, összesen közel 25.000 egyeddel. Gazdag növényvilágát különböző szakmai szempontok szerint csoportosították. Ökológiai szisztematika szerint különféle éghajlati övezeteket járhatunk be, megismerve egy-egy élőhely jellemző növénycsoportját. A növényeket etnobotanikai vonatkozásaikban ismerhetjük meg például a Látássérültek ösvényén, egy gyógynövényeknek elkülönített részen vagy a Bibliában említett növényeknek szentelt területen.

Fotó: Kovács Lili

A botanikus kert bár szabadon látogatható, első sorban nem nyilvános park, hanem oktatási és kutatási központ, mely középiskolások, főiskolások és egyetemisták munkáját segíti. Kiemelt tevékenységük a múzeumi gyűjtemények ápolása és bemutatása, művészeti és kulturális kiállítások szervezése, valamint a ritka, illetve a kihalás veszélyének kitett fajok kutatása, oktatása és megmentése.

Az intézmény sokszínűsége, változatos növényi öröksége a kezdetektől fogva egyedi, időtlen korszerűséget képvisel. Csupa olyan növénnyel találkozhat itt a kedves látogató, amely otthon nem honos. Ha Nápolyban jár az ember, érdemes betérni ide egy nyugodt sétára, eltölteni egy kellemes délutánt a pálmaligetek árnyékában, az apró szökőkutak mellett.

Irodalomjegyzék:

http://www.ortobotanico.unina.it/OBN4/mv/storia/storia_E.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/Botanikus_kert_(N%C3%A1poly)

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük