PTE MIK

Van kedved kirándulni és felfedezést tenni? Akkor rád várnak a geoládák!

Egy kis dobozt észleltél elrejtve a város egyik kis zugában? Ha igen, akkor ne vidd el, ugyanis mindez egy játék része.

Jómagam több mint egy éve realizáltam, hogy micsodák is pontosan a geoládák. Egyre több videót láttam róluk a közösségi platformokon és akkor jöttem rá, hogy nem is annyira ritkák, mint azt gondoltam volna. Nemegyszer fordult már elő, hogy egy elrejtett kis dobozt találtam egy várfalban vagy erdőben. Általában meg is található rajtuk egy olyasfajta felírás, miszerint ne vigye el senki se a dobozt és annak tartalmát se.

 

A geoládák lényege, hogy egy játékos elrejt egy „ládát” egy város, falu, erdő bármely részén és tesz bele egy kis ajándékot. Amint elrejtette, máris alkalmas arra, hogy fel lehessen fedezni. Van egy app, ami direkt a geoládák megtalálására szolgál. Itt GPS segítségével megnézheted a térképen, hogy hol is vannak pontosan elrejtve a ládák. A ládáknak saját kis profiljuk van, amik tartalmazzák a helyüket, hogy az adott búvóhelyének milyen története van, és azt is, hogy kik rejtették el, valamint hogy mikor. Nem a legkönnyebb megtalálni őket, főleg ha alaposan elrejtették, vagy netán ellopták őket. Ha megtalálod, akkor ne vidd el, sőt! Hagyj magad után nyomot és tegyél bele egy kis ajándékot.

Ez a fajta játék egy külföldről behozott szórakozás. Egy nyugodt, a szabadban, kirándulás közbeni tevékenység. Magyarországon saját egyesülete is van, melynek Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület (MGKE) a neve.

A kis ládikákban általában el van helyezve egy kisebb jegyzettömb, ceruza (vagy toll) és egy kisebb játékismertető, hogy akik most hallanak először róla, azok is tudják, hogy pontosan miről van szó.

Én tavaly kerestem először geoládát. Volt egy a falum könyvtárában is, azonban amikor megpróbáltam bemenni érte, sose volt nyitva a könyvtár, habár nyitva kellett volna lennie. Emiatt is döntöttem úgy, hogy szánok erre egy napot Pécsett és elindultam ládákat keresni. Nem egyet próbáltam meg megtalálni, azonban hiába kerestem a megfelelő magasságban és helyeken, nem leltem meg őket. Mindent alaposan átnéztem, ahol lehetnének, de nem láttam semmi, a hollétükre utaló nyomot. Úgy vélem, hogy pont olyanokat kerestem, amiket elvittek a helyükről és azóta senki se frissítette az állapotukat az appon. Jó pár órát rászántam arra, hogy megtaláljam őket, de miután kezdtem úgy érezni, hogy biztosan nem lesznek ott, feladtam a keresést. Sajnos ezt követően kicsit lelohadt a lelkesedésem, de nemrégiben olyasfajta véletlen történt, amire nem számítottam.

Pár hónapja a barátaimmal kirándultam a Tettyén, és az Ilonka pihenő mögötti kisebb erdős részen véletlenül megláttam egy kisebb dobozt. Megnéztem, hogy mi is lehet, és legnagyobb meglepetésemre egy geoláda volt. Irtózatosan megörültem neki, ugyanis tényleg pont akkor jött, amikor már nem is kerestem. Visszavittem a többiekhez és hagytunk benne egy kis emléket, illetve írtunk a pici füzetbe is, ami benne volt. Nagyon boldog voltam, hogy találtam egyet, és remélem nem ez volt az utolsó.

Csodás dolognak tartom, hogy egy kicsiny felfedezőjáték és ládika mekkora örömöt és izgalmat tud okozni nemcsak a kisebb gyerekeknek, de az idősebb korosztálynak is. Erősen javaslom, hogyha kijön a jó idő, akkor töltsétek le az appot, szedjétek össze a barátaitokat és menjetek el felkutatni pár geoládát.

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük