PTE MIK

Van élet a sulin kívül is!

By stankovicsmiklos febr 6, 2023

Egy megterhelő iskolai nap után egy kiadós pihenés igenis része lehet a napunknak. Azonban ennek is vannak veszélyei, mint például az, ha olyan hosszúra nyújtjuk, hogy a délután 5 órára a saját magunknak beígért tanulás helyett már azon kapjuk magunkat, hogy 22:45 van, és még van olyan egyetemi feladat, ami nincs kész. A fent említett probléma ellen a legjobb megoldás lehet, ha előbb elvégezzük a feladatokat és csak utána adjuk át magunka a felhőtlen pihenésnek.

Fontos az egyetemen kívül töltött idő!

Az az idő, amit nem az egyetemen töltünk, mondhatni alapjaiban határozza meg, hogy milyenek lesznek a mindennapjaink az egyetem falai között. Tudom, furán hangzik az előző mondat, de ha csak például azt nézzük, hogy akár szórakozásból is, de olyan, a tanulmányainkhoz köthető számítógépes programokkal dolgozunk és megtanuljuk a felépítésüket, amelyek elősegítik, vagyis gördülékenyebbé teszik a minden napos tanulást, már tettünk egy lépést az iskolai teljesítményünk növelése érdekében.

Minőségi időtöltés és beosztás!

Abban az esteben, ha nem tudjuk jól beosztani az időnket, felléphetnek olyan problémák, amelyek az életben gátolhatják a hatékony előrehaladást. Az előbb leírt jelenséggel összefüggő egyik legtöbbször felmerülő példa lehet a kialvatlanság, amely nagymértékben tudja rontani mindennapjaink minőségét. Éppen ezért fontos, hogy a tanulmányi időszakban úgy osszuk be az időnket, hogy a testünk ki tudja pihenni magát. Személyes tapasztalatom, hogy akkor a legjobb az iskolán kívüli idő, ha azt a lehető legnagyobb mértékben próbáljuk kontroll alatt tartani, ez sok esetben azonban nem könnyű. Így megoldás lehet, ha úgymond kiépítünk egy napi rutint. Azonban a napi rutin esetében figyelnünk kell arra, hogy idővel a rutin ne alakuljon át egyfajta monotonitássá.

Szünidő

Azok a szünetek, amelyek az egyetemi oktatást megtörik, igazi táptalajt adnak a kibontakozásunkhoz. Fontos megjegyezni, hogy az egyetemen az oktatási időszak alatt is jóval szabadabb vagy, mint bárhol máshol, de nyilván nem hasonlítható a szünethez. A szünetben élhetünk például a hobbinknak és a barátainknak. Személy szerint mindig várom a szünetet, de a legvégén már azt is várom, hogy újra az egyetemi környezetben legyek. A szünidőben még az is fontos, hogy ne csak a semmittevés jelentse a pihenést, hanem próbáljunk meg aktívan pihenni.

Pihenés minden szinten

Sok esetben a pihenés az egyik legfontosabb alkotóeleme a sulin kívüli életnek és pont ezért fontos, hogy egyenlő mértékben próbáljuk elosztani azt a pihenésformát, amely a testet, és amely a lelket frissíti fel. Akár konfliktushoz is vezethet a pihenés (bármilyen furán hangzik is), ugyanis a szüleinknek teljesen mást jelent a pihenés fogalma, mint nekünk. Bár azt is érdemes hozzátenni, hogy ez a konfliktuslehetőség legtöbbször fiatalabb korban léphet fel mintsem az egyetemen. Sokszor egy nap egy pillanat alatt eltelik, mégis ha jól használjuk fel ezt az időt, akkor sokkal jobb lesz az életminőségünk.  

kep:https://www.lifehack.org/articles/communication/20-timeless-tips-make-the-most-out-life.html

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük