PTE MIK

Légy magabiztos! Nem is olyan ördöngös!

By stankovicsmiklos febr 6, 2023
Sunset Silhouette on the peak

A magabiztosság egy olyan tulajdonság, amely az élet szinte minden területén segít az előrehaladásban, ezért fontos, hogy felépítsük magunkban. Sok esetben ez nehéz lehet, ugyanis az életben elszenvedett traumák és a rossz önkép könnyen kettétörheti az önbizalmat. Személyes véleményem szerint ha átgondoljuk a miérteket és kidolgozunk egy stratégiát, akkor akár könnyen megszerezhetjük ezt a „képességet”. Most pedig nézzünk pár lehetőséget az önbizalom fejlesztésére, amelyek számomra is sokat segítettek.

Sport

A sportolás nagyon sokat tud segíteni az önbizalom felépítésében, hiszen a sportban sokszor önmagunk határait legyőzve fejlődünk. Fontos tényező, hogy olyan sportot válasszunk, amely úgymond egyedüli sport, vagyis nem egy csapatban mozgunk- Ez azért lehet fontos, mert a csapatsportban sokszor ránk nehezedik egy nyomás, amely oly módon rombolja az önbizalmat, hogy ha elrontunk valamit, akkor mindenki minket okol a hiba miatt. Ez pedig nagy terhet helyez az emberre. Nekem legjobban a MTB kerékpározás vált be a legjobban, hiszen akár egy-egy ugrató „beadása”, vagyis teljesítése hatalmas önbizalmat ad.

Társaság

Sokat segíthet, ha rendszeresen járunk emberek közé. Amennyiben lehetséges, törekedjünk arra, hogy minél több a saját személyiségünkhöz hasonló barátot szerezzünk, akikkel minőségi időt tudunk együtt eltölteni és akik minket támogatva tudnak segíteni az önbizalom kiépítésében. Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük magunkat körbe, akikben láthatóan túlcsordul az önbizalom, hiszen mi is hasonlókká válhatunk. Nagyon sok embernek okoz szorongást, hogy emberek közé menjen, pedig más emberekkel együtt rengeteg pozitív és akár negatív élményt élhetünk át, amelyekből építkezhetünk.  

Család

A család tudja az egyik legerősebb alapot adni a magabiztosághoz, hiszen az életünk során a család az, amely a legtöbbet vesz körbe minket. Abban az esetben, ha már minden remény szertefoszlik és magunk alatt vagyunk, a család akkor is tud segíteni. Ezért is fontos, hogy jóban legyünk a családunkkal, mert ők bármikor vissza tudják adni az önbizalmunkat. A családtól kérhetünk segítséget, hogy szerintük hogyan tudjuk kijavítani a hibáinkat és hogyan tudjuk elérni a célunkat.

Felkészültség a teendőkből

Ebben az esetben az egyetemet hozom fel példaként. Az egyetemen nagyon sok feladatot kapunk, amelyeket ha időben elvégzünk és próbálunk felkészültek lenni, akkor sokat tudunk javítani a magabiztosságunkon, hiszen sokkal jobb érzés egy adott óra előtt enni egy jót vagy beszélgetni a haverokkal, minthogy azon kelljen izgulni, hogy az otthon el nem végzett feladat vajon milyen következményekkel jár. A felkészültség és az előre átgondolt tanítási napok, kezdve a reggeli felkeléstől az órákon való megfelelésen át egészen az otthoni pihenésig, hatalmas mértékben tud hozzájárulni a stabil önbizalom kiépítéséhez és megtartásához. Az előbb említett példa az élet minden területére igaz, hiszen ha mondjuk elfelejtünk egy fogorvosi időpontot vagy egy megbeszélést vagy bármit, amit megígértünk, de végül nem tartottunk be, akkor kellemetlen szorongás lesz úrrá rajtunk, amely csak rombolja az önbizalmat.

Zárógondolatként annyit mondanék, hogy az élet folyamatosan próbára tesz minket, viszont ezeket a próbákat tekinthetjük olyan „építési anyagnak”, amely egy stabil és elpusztíthatatlan magabiztosághoz épít erős „házat”.               

kép:https://personalguide.hu/onbizalom-es-onertekeles/  

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük