PTE MIK

Zaklatnak? Ne hagyd!

By novreczkyflora febr 2, 2023

 

Sajnos, vagy nem sajnos, mindennapi életünket körülveszi a zaklatások sorozata: az iskolában, a tömegközlekedésben, a munkahelyen és otthon is előfordulhatnak esetek. A legtöbben, akik átélik, vagy nem akarnak vagy nem tudnak beszélni róla. De mégis mi számít zaklatásnak és mit lehet tenni ellene?

Mi minősül zaklatásnak?

 • támadó vagy szuggesztív tartalmú anyagok megmutatása vagy terjesztése;
  – célozgatás, gúnyolódás, erkölcstelenkedés vagy szexista/rasszista/homofób viccek vagy megjegyzések;
 • durva nyelvezet használata egy fogyatékkal élő személy leírásában, vagy egy ilyen személy kinevetése;
 • olyan megjegyzések egy adott személy fizikai megjelenéséről vagy jelleméről, amelyek szégyenérzetet vagy szorongást okozhatnak;
 • nemkívánatos figyelemben való részesítés, mint például a kémkedés, követés, nyaggatás, túlzottan családias viselkedés vagy nem kívánt szóbeli vagy fizikai figyelmesség;
 • nem kívánt, szexuális öntetű, ellenséges vagy személysértően tolakodó telefonhívások, üzenetek, e-mailek, közösségi oldalakon üzenetek, faxok vagy levelek létrehozása vagy küldése;
 • indokolatlan, tolakodó vagy kitartó kérdezősködés egy személy életkora, családi állapota, magánélete, szexuális érdekeltségei vagy irányultsága felől, vagy hasonló kérdések feltevése egy személy faji vagy etnikai származásáról, beleértve annak kultúráját vagy vallását is;
 • fixírozás, illetlen gesztusok, érintés, megfogás, megtapogatás vagy egyéb szükségtelen testi érintkezés, mint például a másokhoz való hozzádörgölődés;
 • rosszindulatú pletykák terjesztése vagy valaki megsértése

Fizikai zaklatás

A fizikai zaklatás magába foglalja az emberi kapcsolatokat, megfélemlítést, borzongást kelt a másik emberben. Erre példa a rúgás, az ütés. Egyfajta státuszt akarnak szimbolizálni, hogy „mindenki tudja, hol van a helye”. Általában ezek a fajta emberek szenvednek a legnagyobb önértékelési zavarral, amit más embereken, állatokon, tárgyakon vezetnek le. Ilyen lehet például egy verekedés, molesztálás vagy szimplán az erőfitogtatás.

A verbális zaklatás

A legtöbbször előforduló eset, hiszen bármilyen mondatból, apró kijelentésből verbális zaklatás alakulhat. Egy személy felé irányított szavak, megjegyzések, sértő kijelentések. A névhívás, megfélemlítés, gúnyolódás, rasszista kijelentések mind a verbális zaklatás kategóriába tartoznak. Egyik válfaja az úgynevezett „catcalling”, ami nagyrészt a nők felé irányul.

„Volt egy Hé, kislány! Miért sírsz, amikor ilyen melleid vannak? beszólás, amikor a könnyeimmel küszködve ültem a teraszon egy pánikroham után. Mentális idegösszeroppanásom volt, nem segített a helyzeten. Pedig egy pulóvert és egy mackónadrágot viseltem.” (@emmach17//Reddit/)

 

„Egy csávó követett engem pár utcán keresztül egy hétköznap reggel, és próbált meggyőzni, hogy szálljak be a kocsijába, mert »mennyire szép vagyok és megtetszettem neki«. Egy idő után lefordultam és arra már nem tudott követni, úgyhogy elment.
12 voltam és rajzórára mentem éppen.” (@This_Isnt_Progress//Reddit/)

Forrás: www.pixabay.com

Rejtett zaklatás

„Rejtett zaklatás”-nak számít a személy mögött végzett cselekedetek. Ennek az egyetlen célja az, hogy rontsa az ember hírnevét, megalázza a másikat a háta mögött. A rejtett zaklatásra példa:

 • Pletykák terjesztése, vagy hazugságok generálása egy személyről;
 • Negatív mozgások készítése a testbeszéd segítségével;
 • Viccekkel hozza az embert zavarba és ezzel alázza meg;
 • Valakit utánoz;
 • Másokat meggyőzni arról, hogy hagyja ott az illetőt, váljon el tőle.

Internetes zaklatás

A mai virtuális világ a kamaszok, a fiatal felnőttek legnagyobb csapdája. Sokan használják a zaklatások platformjaként, hiszen sokkal könnyebb arc nélkül piszkálni, beszólni, fenyegetni a másikat.

 

„Miért nem haltál még meg?
Kérlek, tegyél egy szívességet és kurvára fulladj meg.

Saraht a legnagyobb ribancnak. Halj meg.
Sarah, ha egyetlen egy szót is szólsz, megfojtalak.”

(@GWstalker//Reddit/)

 

„Az internetes zaklatás nem ér véget ott, hogy kikapcsolod a gépet. Nem csak beleég a rendes életedbe, hanem most képzeld el, hogy a zaklatód kirakja storyjába, vagy posztot ír rólad. Offline vagy, de a zaklatás ugyanúgy megy tovább.”
(Reddit/)

 

A felmérések szerint a tinédzserek jobban ki vannak téve a zaklatás különböző válfajainak, mint a felnőttek. Ezeket mindenképpen próbáljuk kerülni, ignorálni, hiszen a belső lelki békénket kíméljük meg vele. Senki nem érdemli meg, hogy zaklassák.

Amennyiben bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, jogod van a segítségre.

Hívd ezt a számot, ha baj van: 06 80 505 101

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük