PTE MIK

Zsolnay csodái/ Kezdetben volt a rózsaszín

By Vukovics Vivi febr 8, 2023

A pécsi Zsolnay porcelán gyár nevének említésére, szinte mindenkinek beugrik egy szépen festett váza, vagy az eozin zöld színe és érdekes díszítettségének különlegessége.  Esetleg éppen a sokunk által látogatott Zsolnay-negyed, ahol a Zsolnay család értékeit és gyárát találhatjuk, fénykorát a századfordulón élte, amikor a Kárpát-medence teljes területére szállítottak építészeti kerámiákat, illetve dísztárgyakat, és a különleges eozin-festésű tárgyaik egyre jobban kezdtek befutni a világpiacon. A Zsolnay családban hosszú generációkon át ért el a gyár azt a szintet, ahol most tart, többször volt a csőd szélén, végül az üzemet Zsolnay Vilmos mentette meg az elárverezéstől, és erősen megindult a gyár karrierje. Sokfajta mázzal kísérleteztek, igyekeztek figyelni arra, hogy amit alkalmaznak, az környezetbarát legyen. Ahogy egyre jobbak lettek a gyártásban, mind többen keresték őket külföldről, például Ferenc József is. Vilmos gyermekei, mint családjuk többi tagja, szívükön viselték a gyár sorsát és fejlesztését. Nagyon sok helyzetben felhasználták a kerámiáikat, előszeretettel díszítették velük a házak falait, de volt, ahol tetőburkolatnak alkalmazták. A világháborúk nem tettek jót a gyárnak, teljesen megszűnt a díszáruk gyártása, ezek helyét a hadiáruk készítése vette át. A Zsolnay-gyár 1982-ben tudta régi fényét visszanyerni és ismét felfuttatni az étkészletgyártást.

2010-ben, amikor Pécs Európa kulturális fővárosa lett, a Kodály Központ és a Tudásközpont mellett a Zsolnay-negyed a fejlesztése volt az egyik legnagyobb beruházás a városnak.

A Zsolnay-termékeken gyakran alkalmazták az áttöréseket, ami egyedülállóvá teszi a korsóikat, gyönyörűen játszanak a színekkel. E porcelánok stílusa egyedi és könnyen felismerhető, hogy egy Zsolnay-porcelánnal van dolgunk. Mindegyik munkájuk hátoldalán vagy talpán a saját címerüket is feltüntetik, ez Pécset jellemzi:  az 5 torony mintát fedezhetjük fel benne, ami Pécs és egyben a Zsolnay-negyed jelképe. 

 

Őszinte leszek, én nem nagyon szeretem a rózsaszín színt, de a Zsolnaynak sikerült meggyőznie arról, hogy a rózsaszín igenis lehet egy mutatós és érdekes szín. Ugyanis a Zsolnay-negyedben Winkler Barnabás létrehozott egy olyan magángyűjteményt, ami nem mindennapos, minden darabja a közel 1000 porcelánról beszélünk, ami mind rózsaszín. A rózsaszínű termékek gyártása az 1880-as évektől indult meg. A mostani terem az eredeti helye a korábbi rózsaszín teremnek. Mindenféle és fajta edényt készítettek, pontosan 330 külön formában, 840 nagyságban és kivitelben. Ezek a tárgyak teljesen lefedik a mindennapi életterünket.

A rózsaszín csodákon kívül más érdekességet is rejt a gyár, példaként a Gyugyi-gyűjteményt említeném, amit a műgyűjtő dr. Gyugyi Lászlóról neveztek el. Közel 700 Zsolnay kerámiát gyűjtött össze, ez a mennyiségű gyűjtemény a gyár 40 évét öleli át. A kollekciót három nagyobb korszakra tudjuk bontani: a historizmus, a millennium és a szecesszió periódusai jelennek meg benne.

Ha kedvet kaptál egy érdekes túrához, javaslom, hogy vedd be a Zsolnay-negyedet, ugyanis a kiállításon felül is lesz jó pár meglepetés számodra. Például negyed udvarában megtalálhatod Zsolnay Júlia gyerekházát amit édesapja készített neki.

kép forrás :https://images.app.goo.gl/C3ByGJxUVpXX4qs88, https://images.app.goo.gl/wvhFbz9fu9pvc8Gp9

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük