PTE MIK

UFC 300! Az MMA ünnepe volt a gála!

By spiegels máj 13, 2024
Forrás: mmafighting.com

Április 14-én tartották meg a UFC 300-at, ami az MMA szervezet fennállásának 300. gáláját jelenti 1993-tól kezdődően (a fight nightokat nem számítva). Dana White, a UFC vezérigazgatója az egyik valaha volt legjobb MMA rendezvényét tette le az asztalra.

Egy ilyen sportesemény ültető mérkőzésekből, azaz a prelimből (azok a meccsek, amiket a tv nem közvetít és a gála elején vannak) és a main cardból (főkártya, amit közvetít a tv és a legjobb meccseket időzítik erre a részre) áll. Általában a prelim nem képvisel olyan magas szintet, de a UFC 300-on ez más volt. Ezek a kezdeti ültető mérkőzések olyan harcosokat vonultattak most fel, akik más gálákon már főkártyára kerültek volna. Aki nem látta a Sport 1 közvetítését, az képzelheti, hogy milyen tűzijátékot tartogatott a main card a nézők számára.

A kezdetektől fogva a legjobb föld- és állóharc-technikákat vonultatták fel a harcosok. Konkrétan az egyik prelim mérkőzés győztese, Jirí Procházka zsebelte be az egyik különdíjat a legjobb teljesítményért. A cseh szamurájnak ez 300.000. dollárt jelentett a meccspénz és a győzelmi bónusz mellé. Általában a főkártyás mérkőzéseken szoktak ilyen bónuszokat osztogatni, szóval ez is jellemzi, hogy a prelim is egy erős mezőnyt hozott.

A main cardon mindenki szerint Max Holloway és Justin Gaethje mérkőzése volt az, ami megmutatta az MMA definícióját. Egyszerűen, ha kimondja az ember, hogy MMA, akkor mindenkinek ez a mérkőzés fog az eszébe jutni. Két olyan harcos találkozott össze, akik nem vetik meg a nyílt sisakos küzdelmet, ráadásul a BMF, azaz a legkeményebb fenegyerek (tényleg létezik ilyen) övért léptek ketrecbe. Az első végén Holloway egy ugróforduló rúgással eltörte Gaethje orrát. Ennek ellenére Gaethje végig ment előre és törött orral nyomta le mind az öt menetet, ami 5×5 percet jelent. Holloway pedig a tőle megszokott módon tűpontosan és rengeteg találattal építette le ellenfelét, de itt még nincs vége. Az utolsó menet utolsó tíz másodpercében még odahívta a ketrec közepére Gaethje-t egy ténylegesen nyíltsisakos ütésváltásra, mindenféle taktika nélkül. Holloway a legutolsó másodpercben, a gongszó előtt merevre ütötte vetélytársát, aki eszméletlenül a földre esett… Felrobbant az egész aréna az ovációtól. Miután az orvosok felsegítették Justin Gaethje-t, sportszerűen gratulált egymásnak a két fél. Max Holloway produkciója 600.000 dollár bónuszt ért az amúgy sem kicsi meccs és győzelmi pénze mellé. Én úgy gondolom, hogy Justin Gaethje akkora verést szenvedett el, hogy a későbbiekben kihatással lesz a karrierjére. A hab a tortán, hogy ezután még mindig volt vissza két küzdelem. A női szalmasúlyban Zhang Weili dominálta Xiaonan Yan-t, ezzel megvédte bajnoki címét. Ezután a gála főmérkőzése következett.

Alex Pereira és Jamahal Hill mérte össze erejét az UFC félnehézsúlyú övéért a főmérkőzésen. A meccs előzményeihez hozzátartozik, hogy Alex Pereira két súlycsoportban is bajnok volt kickboxban és a UFC-ben is ugyanígy elhódított két övet. Jamahal Hill pedig évekkel ezelőtt Pereira szeretett mesterét, Glover Texeirát verte meg brutálisan a ketrecben, ami Texeirát visszavonulásra késztette. Ráadásul Hill a meccset megelőzően is tisztességtelenül nyilatkozott Pereiráról, szóval egy parázs mérkőzésre készülhettek a rajongók. Az első menet harmadik percében Hill ágyékon rúgta Pereirát, ami szigorúan tilos. A bíró a két bunyós közé lépett, ahogy azt kell, de Pereira egy határozott mozdulattal eltolta a mérkőzésvezetőt és a jellegzetes bal horgával merevre ütötte ellenfelét. Nem hátráltatta őt az illegális rúgás sem, Alex Pereira egy látványos kiütéssel megvédte félnehézsúlyú bajnoki címét. Aki nem ismeri vagy nem szereti az MMA sportágat, annak csak ajánlani tudom a UFC300 visszanézését. Lehet, hogy megváltoztatja a kétkedők véleményét.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük