PTE MIK

EHF kézilabda Bajnokok Ligája

By wilhelmva máj 16, 2024

A férfi és női kézilabda bajnokok ligájában is lezajlottak a negyeddöntők, illetve már a Final Four sorsolások is megtörténtek. A kézilabda két szentélye-, férfi szempontból a kölni Lanxess Aréna, női szempontból pedig a budapesti MVM Dome. Ez a két város ad otthont már rengeteg éve a legrangosabb kézilabda torna négyes döntőjének, minden év májusában vagy júniusában. Idén a negyeddöntőben három magyar csapatnak szurkolhattunk a legjobb négy közé jutásért. Nőiben az FTC – Rail Cargo Hungariának, illetve a Győri Audi ETO KC-nak, férfiben pedig a Telekom Veszprémnek. Az eredmények nem minden esetben alakultak a reményeink szerint.

A Telekom Veszprém csapata a dán Aalborg ellen lépett pályára a negyeddöntőben, először hazai pályán, majd idegenben. Természetesen egy BL negyeddöntőben már nincs könnyű ellenfél, de a Veszprém egy fokkal esélyesebbnek számított a továbbjutásra. Itthon több gólos győzelmet vártak a csapattól. Ennek ellenére a mérkőzést végül óriási izgalmak után 32-31-re nyerte a Veszprém. A visszavágón sajnos a félidőben 4 góllal vezettek már, amelyet 1-gyel növelni is tudtak a második játékrészben. Ezzel a 33 – 28-as aalborgi sikerrel biztossá vált, hogy a Telekom Veszprém sorozatban másodszor sem lesz ott Kölnben. Az, hogy kétszer egymás után sem jut be a bakonyi csapat a Final Fourba, utoljára 2012 előtt fordult elő. Feladni nem szabad, jövőre újra ott leszünk!

Az idézőjelben legegyértelműbb párharc a két meccs alakulása szerint, a Ferencváros-Esbjerg volt. Az első mérkőzésen 1 góllal kapott ki itthon a Fradi, így még bőven volt ok a bizakodásra és a tavalyi emberfeletti menetelés megismétlésére. De a dánok sajnos ezt nem így gondolták. Tükör simán indult az első félidő, végig vezetett az Esbjerg, 7 gólos előnnyel mehettek a félidőre. A meccs végére két góllal javítottunk, de így is 6 gólos különbséggel estünk ki a negyeddöntőben. Bár ha a szezon közepén valaki azt mondja, hogy a Fradi 1 gólos hátránnyal utazik majd Dániába a BL negyeddöntőjének visszavágóján, akkor sokan felnevettek volna, ugyanis már az is csoda volt, hogy a Fradi éppen-hogy továbbjutott a csoportjából. Persze azt tegyük hozzá, hogy a ferencvárosi csapat több kulcsemberét is nélkülözni kényszerült, de ez így is egy szép teljesítmény volt. A következő szezonban sikerülni fog!

Utolsóként pedig következzék az én kedvenc csapatom, a Győri Audi ETO KC párharca, a norvég Vipers Kristiansand ellen. Sokat elmond erről az összecsapásról, hogy az elmúlt 11 évben a Győr öt alkalommal, a Vipers pedig 3 alkalommal nyert BL-t. A maradék háromból a montenegrói Buducnost és a román CSM Bukarest nyert egyet-egyet, 2020-ban pedig nem lett győztes a járvány miatt. A Győr az 5 győzelme mellett 2 ezüstérmet is magáénak tudhat, az egyiket a Bukarest, a másikat pedig a Vipers ellen, illetve 2 bronzérmet is. 2020-ban már a negyeddöntőket sem tudták lejátszani a csapatok, 2015-ben pedig nem kvalifikálták magukat a legjobb 4 közé. Final Fouros lebonyolításban, amely 2014 óta tart, a Győr volt az első csapat, amely meg tudta védeni a címét, majd nyert rá még egyet, így sorozatban háromszor nyert 2017-ben, 18-ban és 19-ben. Ezután jött egy év kihagyás, majd 21-ben, 22-ben és 23-ban sorozatban háromszor nyert a Vipers, 2022-ben pont a Győr ellen, 2023-ban pedig a Fradi ellen. Ebből is látszik, hogy a világ egyik legjobbjai a magyarok, a női kézilabdában. Tehát ha a 11 év helyett, csak az elmúlt 7 évet nézzük, akkor 3 Győr-siker, 3 Vipers-siker és egyszer nem nyert senki. Ezért is volt ennyire parázspárharc, mert az elmúlt évtized két legjobb csapatából biztos volt, hogy az egyik nem lesz ott idén Budapesten.

Az első mérkőzésen nagyon nagy meglepetésre simán nyert a Győr 7 góllal Norvégiában. A második meccs előtt nem igazán félt már a Győr, ennek az lett a következménye, hogy már öttel is vezetett a Vipers az Audi Arénában, Nagyon szoros meccs volt, a semmiből hozhatta volna vissza a párharcot a Vipers. A végére azonban elfáradtak, így végül csak két góllal nyertek, ez pedig azt jelentette, hogy a Győri Audi ETO KC sorozatban nyolcadik alkalommal lesz ott a Final Fourban. Nagyon örülök, hogy 2017-ben és 2018-ban összesen 3 alkalommal én is megtapasztalhattam a győri Audi Aréna hangulatát a Bajnokok Ligája közép -és negyeddöntő mérkőzéseken, a mai napig felejthetetlen élmény. Fotót is sikerült készítenem pár játékossal, még a Sport TV-n is elkaptam magam egyszer egy snittre. A számomra legkedveltebb sport a labdarúgás, ezt követi a kézilabda, de azt állítom, hogy olyan hangulatot sosem tapasztaltam még sporteseményen, mint Győrben kézilabda meccsen.

Ahogy említettem, azóta már megvoltak a Final Four sorsolások, amelyet a történelem során először rendeztek egy napon és egy időben, méghozzá Budapesten, a Sport TV stúdiójában. A szóbeszéd azt mondja, hogy ezt az idei évtől kezdve minden évben így akarják lebonyolítani, itt Budapesten. A férfiaknál a Magdeburg kapta a Veszprémet kiejtő Aalborgot, a 9 gólos hátrányt ledolgozó THW Kiel csaptata pedig a Barcelonát. Mivel óriási Barcelona drukker vagyok és magyar csapat nincs a Final Fourban, így egyértelműen a Barcelonának szurkolok. A női sorsoláson a Metz a Bietigheimet kapta, a Győr pedig a Ferencvárost búcsúztató Esbjerget. Nagyon szurkolok, hogy idén hatodik alkalommal is magasba emelhesse a Győri Audi ETO KC a BL-trófeát. Hajrá Győr!

Képek:

https://www.mvm-dome.hu/programok/ehf-final-4-women-2024

https://infostart.hu/sport/2018/05/13/megvan-a-gyori-gyozelem-a-kezis-bl-ben

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük