PTE MIK

Tárazz be! –ami jó, ha van otthon (2. rész)

By Guzsvány Réka febr 27, 2023

A félkész vagy fagyasztott dolgok is sokszor hasznunkra válhatnak. Evidens, hogyha az ember a sűrűjében van, nem tud főzni, vagy éppen nincsen rá ideje, ezért a boltban vásárolja a félkész dolgokat. De még mindig azt vallom, a házi dolgok a legfinomabbak. Miért ne tárazhatnánk be belőlük előre? A kedvenceinkből? Félkészre elkészítenénk, amikor van rá időnk, amikor pedig nincs, akkor gyorsan befejeznénk, és tápláló, de nem gyorskajákon élnénk.

Köztudott, hogy én szinte mindig versenyt futok az idővel, és nehezen tudom utolérni magamat. Ezért mivel szeretnék előkészíteni tartós dolgokat, sokszor mégse érek oda, hogy az időt tekintve megengedhessem magamnak. Ha te is sokszor versenyt futsz a határidőkkel, ide gyűjtöttem össze a tippeket, amikkel próbálok sokkal pontosabb lenni. Ezért ha a nagymamám otthon ebédre csinál valami finomságot a kedvenceimből, mindig megkérem, hogy fagyasszon le nekem is belőle. Amikor legközelebb hazamegyek, hozom magammal, tovább fagyasztom, és máris megoldódik a kérdés, mit egyek, ha éppen nincs időm főzni, de szükségem van valami gyors, finom házi kajára. Igazi túlélőcsomag tud lenni! Ráadásul tudtad, hogy a stresszes időszakban az otthoni ízeknek nyugtató hatásuk is van? (Stresszlevezető tippeket itt olvashatsz!)

 

De hogy ezen kívül mást is betárazunk-e? Kérdezgettem hát a kolistársaimat, mit táraznának be. Miből szeretik, ha van tartalékuk? A csokorba gyűjtött dolgokat itt is megemlítem. Mégis érdekes, hogy vannak, akik a minimalizmust követik, mások szeretik felhalmozni a dolgokat, s vannak, akik az arany középutat választják. Te melyikbe tartozol? Én pl. próbálok az arany középút felé haladni, de még mindig úgy érzem, hogy az „felhalmozó” kategóriába esek. Ami eláll, azt betárazom. És boldog vagyok, mert ennek fényében igyekszem minimalizálni a boltba járásokat. Havi egy alkalommal nagy bevásárlás, aztán nem megyek boltba, ha csak nem muszáj, esetleg csak kenyérért. Így biztosan nem kap el a vásárlási láz, és szeretem spórolósan, időhatékonyan és praktikusan megoldani a dolgokat.

Szóval, miből tárazz be?

Étel

  • Alapvető, nem romlandó élelmiszerek: tészta, rizs, só, olaj, tea, liszt, fűszerek.
  • Túlélő gyorskaják – nem túl egészséges, de jobb, mint a semmi. Pl. zacskós leves, zabkása, konzervek…
  • Zöldségfélék, gyümölcsök – de azért ezeket ne tárold túl sokáig!

Higiénia

  • Neszesszerek: tusfürdő, fogkrém, borotva…

Ami a lelki nyugalomhoz kell

  • Pénz – ha a pénz fontos dolog számodra, akkor a félév elején érdemes dolgozni kicsit, hogy ha összejönnek a dolgok, a kiadások, legyen vésztartalékod.
  • Barátok – ilyenkor foglalkozz velük, menjetek bulizni, kávézni, túrázni! Csináljatok közös programokat. Ők tudják tartani benned a lelket a nehezebb időkben!
  • Motiváció – találj magadnak célokat! Legyen motivációd, ami át tud lendíteni, amikor éppen feladnád…

Más

  • Füzetek – mindig jó ha van nálad üres füzet is, sosem tudhatod mikor jön jól. Én erre a pöttyözött füzeteket kedvelem a leginkább. Az univerzális, és a kreativitást is szabadjára lehet benne engedni.
  • Laptop – jó ha van egy strapabíró laptopod, amin lehetőleg minden rendszerezve van és mindent megtalálsz. Ha kérdésed merülne fel, hogyan rendszerezd a gépedet, itt olvashatsz róla bővebben.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük