PTE MIK

Tanulást segítő tanácsok: tanulj a barátaiddal!

Above view of many people’s hands at business conference.

A december beköszöntével nem csak a tél, de a kemény és küzdelmes vizsgaidőszak is eljött az egyetemisták életébe. Míg az általános iskolások és a gimnazisták december közepéig még mindig iskolába járnak,  addig a legtöbb egyetemen már december első hetében elkezdődik a vizsgaidőszak. Elsőéves egyetemistaként jómagam is szembe-találtam magamat azzal a stresszel, ami vizsgaidőszakban az ember testére telepedhet. Izgulós típus vagyok, és úgy érzem, hogy nem én vagyok az egyedüli, aki ilyen. A következő pár tanács minden sorstársamnak szól. Él bennem a remény, hogy egy kicsit is elérhetem a célomat és segíthetek az olvasónak leküzdeni a félelmeit, valamint tippeket/tanácsokat adni ahhoz, hogy jobban menjen a tanulás.

Jómagam a félév során jó néhányszor tanultam már különböző zh-kra. Olykor egyedül, de a legtöbbször társasággal. Sokaknak gondot okoz az, hogyha másokkal kell tanulniuk, de tanúsíthatom, hogy a közös tanulás a barátokkal/szaktársakkal elég motiváló módszer. A legtöbb esetben hogyha az ember látja, hogy a körülötte lévők tanulnak, akkor saját magát is képes arra ösztönözni, hogy ő is elkezdje. Éppen ezért támogatom a közös tanulást. Ez megvalósítható az online térben és személyesen is. Mi a barátaimmal egy megbeszélt időpontban össze szoktunk ülni és közösen tanulunk. Van, hogy videóhívásban, és van, hogy személyesen. Minden egyes alkalommal hangosan felolvassuk az adott anyagot, amit meg kell tanulnunk. Miközben az egyikünk olvassa, közben megjegyzéseket fűz a felolvasott anyaggal kapcsolatban. Ám nem csak ő beszél és szól hozzá. Akármelyikünk hozzátehet bármit a saját tudásából, ezzel kiegészítve a tanulnivalót. Érdemes közben neked is olvasnod a szöveget, amit a társad olvas fel. Az utána való értelmezés közben sokkal barátibb nyelven is meg lehet beszélni az olvasottakat. Nem mindenkinek érthető az adott szöveg, viszont ha a társai elmagyarázzák neki a saját nyelvükön, akkor esélyesebb a megértés. Több ember több nézőpontot is jelent, illetve több információt. Sokszor megeshet, hogy valami olyasmit mondunk, ami a másiknak eszébe se jutna, vagy éppenséggel fordítva. Ezáltal információcserét hajtunk végre és kisegítjük egymást.

Ahhoz, hogy valóban sikeresen mehessen a tanulás, tényleg rá kell magunkat szánni arra, hogy kizárólag a tanulnivalóra összpontosítsunk és ne terelje el semmi sem a figyelmünket. Éppen ezért jó megoldás, ha másokkal tanulsz. Ők figyelmeztethetnek, hogy ne mással foglalkozz, hanem figyelj a tananyagra. Mindemellett másokra is tekintettel kell lenned, akik tényleg tanulni szeretnének. Ez a nyomás képes arra, hogy megértesse a másikkal azt, hogy milyen helyzetben is van és kezdjen el összpontosítani a tanulásra.

Tanulás közben nem árt szüneteket tartani. Bevált módszernek tartom, hogy egy megbeszélt időhosszt tanul az ember, majd tart öt vagy tíz perc szünetet. Tegyük fel, ha tanulsz huszonöt–harminc percet, akkor ajándékozd meg magad némi szünettel. Ez arra is jó, hogy nem kavarodsz bele a tananyagokba, amik egymást követik. Ezekben a kis szünetekben ne telefonozz, azt inkább hanyagold. Helyette igyál egy kicsit, menj ki a szabad levegőre akárcsak nyújtózni egyet, vagy apróságokról beszélgess a barátaiddal. Ha pedig lejárt ez a szünet, akkor újra ásd bele magad a tanulásba.

A tanuláshoz fontos a környezeted és a hely, ahol éppen nekiállsz a tanulnivalónak. Ide kattintva olvashatsz ezekről az ajánlott helyekről és a kényelmes környezetről.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük