PTE MIK

Tanulást segítő tanácsok: legyen komfortos a tanulási helyszín!

Ha most ezeket a sorokat olvasod, akkor nagy az esélye annak, hogy az előző cikkről tévedtél ide. Lehet, hogy sokan úgy vélik, a környezetünk és a helyszín nem képes befolyásolni a tanulást, azonban nem is tudjuk, mekkora jelentőséggel bír az, hogyha olyan helyen tanulunk, ami számunkra megfelelő és komfortos.

Minden embernek mást jelent a komfortos hely. Természetesen hangzavarban nem a legkellemesebb tanulni és a zaj nagy eséllyel el is tudja vonni a figyelmünket róla. Jómagam a csöndesebb helyeket preferálom. Ha azt érzem, hogy csöndben kell maradnom, akkor segít, hogy tényleg a tanulásra figyeljek. Természetesen nincs minden esetben így, ugyanis sokszor éppen az segít, hogyha egyedül vagyok egy olyan helyen, ahol hangosabban is tudok beszélni. Erre a saját szobám pont tökéletes helyszín. Hangosan felolvasom az adott szöveget, értelmezem és szintén hangosan megtárgyalom magammal. Sokat segít, ha magam elé képzelem az oktatómat, akinek majd szóban fogok beszélni az anyagról. Ám ha eltekintünk a szóbeli vizsgától, akkor is tanulhatunk így. Szerintem nagyon megkönnyíti a dolgunkat, ha saját magunknak mondjuk fel hangosan a tananyagot és magunk elé képzeljük a tanárunkat.

Akik csöndesebben szeretnének tanulni, azoknak bátran merem ajánlani a PTE saját könyvtárait. Ott diáktársainkkal lehetünk egy közegben és akár bátorítani is tud minket a tudat, hogy a többiek is azért vannak itt, hogy tanuljanak. Ha szükségünk van némi plusz tudásra, akkor a könyvtár könyvei között válaszra lelhetünk. Ha kicsit extrémebb könyvtári környezetre vágyunk, akkor a Tudásközpont a mi helyszínünk. A könyvtár hétköznaponként, keddtől péntekig reggel tíztől este hatig fogadja a látogatókat. Szombaton tíztől délután négyig, vasárnap és hétfőn pedig zárva tart. Nem egyszer voltam már tanulni ebben az intézményben és csupa pozitív élménnyel jöttem el. A könyvtár teljes mértékben biztosítja azt a helyet, ahol kényelmesen tud tanulni az ember. A sok tudás is szinte ott van az ember mellett a rengeteg könyvnek köszönhetően. Többször éreztem jól magamat ezen a helyszínen tanulás közben, az pedig egy pluszt adott, hogy nem voltam egyedül. Tömérdek diák jár oda tanulni, ez pedig motiváló hatású. Látva azt, hogy mások is keményen tanulnak, ösztönzőleg hat rám,  és remélem másokra is.

Az előbb leírtak ellenére nem muszáj a könyvtárban megtalálnunk a tökéletes helyet a tanulásra. Otthon, a kollégiumban vagy egy csöndes kis kávézóban is tökéletes tanulási helyszínt biztosíthatunk magunknak. Sokan különböző (csendesebb) kávézókba járnak tanulni, ahol egy kávé/forrócsoki és némi finomság mellett vetik bele magukat a tanulás világába. Ilyesfajta helyként tudom ajánlani Pécsett a Cat Cafet, mely a Rákóczi úton található. Csendes, békés, nagyon finom csemegéket lehet kapni és hatalmas, édes cicák is vannak. Aki szeretne ilyen környezetben tanulni, az bátran látogasson el hozzájuk!

A tanuláshoz sokszor elengedhetetlen a megfelelő forrásanyag, az internetes weboldal, netán egy jó ismerős, aki benne van abban a témában, amiről éppen tanulsz. Ide kattintva olvashatsz ezekről az ajánlott weboldalakról, szakirodalmakról, ahonnan hasznos információkhoz juthatsz.

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük