PTE MIK

Tanulást segítő tanácsok: információ és anyagszerzés

 

Amikor tanulunk, fontos szerepet játszik a különböző helyekről való információszerzés. Leginkább az esszéírásnál botlunk abba a problémába, hogy nem tudunk az általunk kevésbé ismert témáról írni vagy beszélni. Ilyenkor érdemes felkeresni weboldalakat, ellátogatni a könyvtárba vagy megkérdezni egy okosabb egyént.

Scopus

Az alábbi weboldalakon fontosabb folyóiratokat találhatunk különböző tanulmányokról. Fontos hozzá az angoltudás, viszont elég sok témában meg lehet találni folyóiratokat.

Protect Gutenberg

Akik e-könyvet akarnak olvasni vagy abból okosodni, azoknak ez a weboldal egy tökéletes mentsvár lehet. Olyan könyvek találhatók meg az oldalon, amiket neves kiadók papír alapon könyvként is kiadtak. Ezen az oldalon szintén nincs magyar nyelvű elérhetőség, azonban angol, német és francia nyelven is találhatunk könyveket.

Ezek voltak az angol nyelvű kisokosok, amik segíthetnek nekünk a tanulásban. Leginkább a külföldi diákoknak segítenek ezek az oldalak, de azok a magyarok, akik jól beszélik az angol nyelvet, ugyanúgy megtalálják a  fontos tartalmakat. Azonban a magyar nyelvű segítségből is akad számunkra néhány.

Digitális Tankönyvtár

Ha tankönyveket, szakkönyveket, szakirodalmat keresünk magyar nyelven, érdemes erre az oldalra ellátogatni. Ha konkrét kategóriára akarunk rákeresni, akkor az sem okoz problémát. Orvostudomány, mezőgazdaság, számítástechnika, informatika és irodalmi témájú anyagokat is megtalálhatunk.

ELTE Reader

Nem esik messze a Digitális Tankönyvtár nyújtotta lehetőségtől, viszont itt is számtalan segítséget találhatunk a házi feladatainkhoz. Jegyzeteket, irodalmi anyagot, könyveket és újságokat is fellelhetünk az ELTE oldalán.

Valószínűleg minden városban található könyvbörze. Pécsett az Árkád mellett, a Hal téren található könyves börze a „szekérnél”. Ha szükségünk van egy olyan régi könyvre, ami se otthon, se a könyvtárban nem lapul, akkor érdemes körülnézni az efféle helyeken. Mindössze pár száz forintért el tudunk hozni egy-egy könyvet, ami nagyon sokat segíthet a tanulásban. Ha nem szeretnénk rá költeni, akkor ingyen is van lehetőségünk elhozni könyveket. A legtöbb kisebb könyvtárban általában kihelyeznek olyan könyveket, amik ingyen is elvihetők. Ezek általában régebbi szakirodalmi könyvek, amikre nekünk, egyetemistáknak, sokszor szükségünk is van.

Ha nem szeretnénk könyvekkel és netes olvasással bajlódni, akkor észszerű a környezetünkből segítséget kérni. Egy hozzánk közel álló vagy segítőkész felnőtt mindig a hasznunkra lehet, főleg akkor, ha jártas abban a témában, amiről írunk. Jómagam nemrégiben a diabéteszről írtam, és nagyban segítette az esszém megírását, hogy a nagymamám mint cukorbeteg mesélni tudott a saját élményeiről. A felnőttek mellett ha jóban vagyunk egy felsőbb évessel és vannak kialakított, jó kapcsolataink, akkor onnan is sok segítséget kaphatunk. Akár csak pár jegyzet egy felettünk járó hallgatótól is megkönnyítheti a dolgunkat.

Mindenkinek meg kell találnia azt a tanulási módszert, ami a számára megfelelő. Legfőképpen saját magunk tudhatjuk, hogy mi a jó és az elég nekünk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük