PTE MIK

Mérnökök a Marvelnél — A Sólyom szárnya

By Sudár Fanni júl 13, 2021
A Sólyom az Amerika Kapitány: A tél katonája című (2014) filmbenA Sólyom az Amerika Kapitány: A tél katonája című (2014) filmben

Az előző részben szétszedtem a közismert Vasember páncélját, most pedig vessünk egy pillantást a Sólyom (eredeti nevén Falcon) öltözékére, kiemelve a szárnyait.

Az EXO-7 Falcon projekt

Sam Wilson jellegzetes hősruhája és szárnya nem a semmiből keletkezett és nem mindig volt az ő tulajdona. Egyes Marvel képregényekben a ruha megalkotója az a bizonyos Tony Stark, akinek a páncélját már kiveséztük, azonban a Sólyom frissebb eredettörténetében és a Marvel Studios filmjeiben az amerikai kormány felé kell keresgélni. 

A Sólyom képregények egyik első száma
A Sólyom képregények egyik első száma

Az Anthony Mackie által megformált karakter az Amerika Kapitány: A tél katonája (2014) című filmben debütált, ebből a filmből derült ki az is, hogy a Sólyom szárnya az Amerikai Légierő EXO-7 Falcon projektjének az egyik prototípusa volt. A légierő célja a szárnyakkal az, hogy vadászgépekkel meg nem közelíthető helyekre is be tudják juttatni a katonákat, akár veszélyesebb akciókat is véghez tudjanak vinni — derül ki a filmből. Ez az elképzelés nem állna messze a valódi légierő elképzeléseitől, így a kérdés már csak az, hogy a közeljövőben várható-e bármi hasonló újkeletű szerkezet, vagy még várni kell a csodára.

Tollak hiányában

Egy ilyen komplex szerkezet megvalósításának csakis a mérnöki kivitelezés szabhat határt, így hát lássuk is, mi állna az elkészítés útjába.

A Sólyom szárnyának az alapját egy jetpack adja, ennek a kivitelezésével egyértelműen nem lennének problémák, hiszen ahogyan az előző cikkben már kifejtettem, ez egy ma már létező és (többé-kevésbé) használt technológia.

Ahhoz, hogy szabadon szállhassunk a levegőben, szárnyakra lenne szükségünk, nem igaz? Ez a képregények lapjain és a mozivásznon visszahúzható, flexibilis, könnyű titánium-ötvözetből készült és közel 15 méter a szárnyfesztávolsága. Már ezen a ponton vannak megkérdőjelezendő tételek, azonban az áramforrást még meg sem említettem!

A Sólyom szárnyának áttekintése
A Sólyom szárnyának áttekintése

Az alkotók elképzelése szerint a szárnyak és a jetpack teljes felületén napelemek kapnának helyet, ezúton biztosítva a szerkezet minden elemének az áramot használat közben. Az ötlet maga jó, hiszen valamennyi villamos áramot bizonyára képes tárolni az akkumulátor, azonban a jetpack energiaigénye annyira nagy lenne, hogy ezt a mennyiséget pár perc alatt fel is használná és nem tudna annyi plusz áramot termelni, hogy a használója tovább maradhasson a levegőben. Ezen felül megkérdőjelezendő, hogy ha a szárnyakat összecsukjuk (hova? Vajon abban a kis jetpack-ben lenne hely két több mint 7 méteres szárnynak?), akkor a felületükre telepített napelemek nem tudnák begyűjteni a napfényt, vagyis áramot se tudnának termelni a használathoz. Ha más üzemanyagban gondolkodunk, ugyanúgy a rövid használati idő problémája állna fenn, hiszen túl nagy súlyt nem vihet a levegőbe a szerkezet használója, a súlytöbblet csak az ő dolgát nehezítené meg.

A Sólyom az Amerika Kapitány: A tél katonája című (2014) filmben
A Sólyom az Amerika Kapitány: A tél katonája című (2014) filmben

Az olyan ötletes extrák, mint a beépített ejtőernyő, ha netán meghibásodnának a szárnyak vagy a jetpack, vagy elfogyna az áram/üzemanyag, ugyan hasznosak lennének, de nem növelik az üzemidőt vagy a működés hatásfokát.

Nem olyan lényeges, de a kivitelezést határozottan megnehezítené a szerkezet a Sólyom és a Tél Katonája (2021) sorozatban feltűnő újabb verziója, pontosabban annak az anyaga. A szárnyak a képregények lapjairól jól ismert vibrániumból, egy kitalált anyagból készültek, ez a ritka fém a Marvel Univerzum legerősebb anyaga, azonban a létezése hiányában nekünk nélkülöznünk kell.

Az igazi Sólyom

Mindennek ellenére egy Yves Rossy nevű férfi sikeresen megalkotta a saját verzióját a szárnyakkal felszerelt jetpack-nek és még biztonságosan használni is tudta. A korábban pilótaként tevékenykedő Rossy szerkezetének szárny-fesztávolsága ugyan jóval kisebb (7 láb, vagyis 2,4 méter), ez nem hátráltatta őt abban, hogy átrepülje a La Manche-csatornát 2008-ban vagy a Grand Canyont 2011-ben. Az általa megalkotott szerkezet ma már légi járműnek minősül és jogosítvánnyal használható, amit az alkotója meg is kapott.

Yves Rossy találmánya használat közben
Yves Rossy találmánya használat közben

Konklúzió

Mindezt összegezve nem lehetetlen megalkotni a Marvel ötletét a valóságban, azonban a siker érdekében néhány részletről le kell mondanunk. Ha nélkülözzük a vibrániumot, az összecsukható szárnyakat, a napelemes áramforrást és a hosszú használati időt, akkor lényegében megkaphatjuk Yves Rossy találmányát, ez pedig arra a következtetésre juttathat minket, hogy a Sólyom szárnyát meg lehet alkotni a valóságban.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük