PTE MIK

Szerencsés vagy szerelmes leszel? – újévi babonák

By takacsa jan 4, 2024

Az új év közeledtével sokan fordulnak a különböző babonákhoz vagy szokásokhoz, amelyek szerencsét vagy jó energetikát hozhatnak az új év kezdetéhez. Magyarországon is számos szokás és babona kapcsolódik az új év köszöntéséhez. Ezek a szokások gyakran kulturális tradíciókon és népi megfigyeléseken alapulnak. Legtöbbjük a szerencse, egészség és jóindulat megőrzését célozzák.

Az új év első napján nem érdemes kidobni semmit. A szemetet már december 30-án ki kell vinni, mivel szilveszterkor és újévkor való kiöntése szerencsétlenséggel járhat, legyen szó szemétről vagy felesleges tárgyakról. Egy népi hiedelem szerint azzal, hogy szemetet dobunk ki, együtt küldjük el a jövő évi szerencsénket is. Január 1-jén semmilyen dolgot ne vigyünk ki a házból, mert a babona szerint „elszáll a tehén haszna”. Bár emellett fontos az is, hogy körülöttünk legyen rend. A rendetlenség ugyanis fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget. A rendezett környezet viszont segíthet az anyagiakban és a családi élet nyugalmában.

Ehhez kapcsolódva, az év első két napján tilos a mosás és a teregetés. Mivel ha ezeken a napon mosunk és teregetünk, elveszíthetjük a szerencsénket. Ez a babona nemcsak az egész éves szerencsétlenséget jelképezi, hanem akár halálesetet vagy közeli ismerősök és családtagok elvesztését is hozhatja. Érdemes rendezni a terheinket, mert az adósságok nélküli indulás a hiedelmek szerint egy szerencsésebb évet ígér. Január 1-jén ajánlott fösvénynek lenni. Ne adjunk kölcsön sem pénzt, sem mást, mert nehezen jön majd vissza hozzánk. Az év során minden kifelé mehet és kifolyhat a kezünk közül. Hogy ezt még jobban erősítsük, a baromfihús (különösen a pulyka) szilveszterkor való fogyasztása nem ajánlott, mert hátrafelé kaparják a szerencsét és mérget hozhatnak a házhoz. Továbbá a malacsülttől szerencsések leszünk, mert a malac előrefelé túr. A hal evése is kerülendő, mert a hal elúsztatja a szerencsét, kivéve, ha folyók mentén élünk, ahol a hallal kapcsolatos mondás szerint „ahány pikkely, annyi pénz”. A lencse és a rétes a pénzt jelképezi, szerencsét és gazdagságot hoznak. De érdemes mértékkel fogyasztani. Ha mindent felfalunk ezen a napon, akkor az év során éhínség és hiány érhet bennünket. Ha viszont megfelelő mennyiségű ennivaló marad a háznál, nem fogunk hiányt szenvedni az elkövetkezendő évben.

A népi hiedelem szerint óvatosan kell fogadni az újévi látogatókat. Ha az év első vendége nő, akkor szerencsétlenség vár ránk. Viszont ha az első látogató férfi, akkor egész évben minden sikerülhet, amibe csak belekezdünk. Ezen a napon nem ajánlott orvost sem hívni vagy orvoshoz menni. Mivel a hiedelmek szerint ez egész évben tartó betegeskedést jelenthet. A lustálkodás és a sok alvás sem ajánlott, mert a fekvés is vonzhatja a testi-lelki problémákat. Az új év első napján türelemre és nyugalomra intenek. Amit ezen a napon teszünk, az befolyásolhatja az egész következő esztendőt, ezért érdemes elkerülni a vitákat és a veszekedéseket.

Ezen babonák és hiedelmek kulturális értékeket tükröznek. Nem tudományos tények, hanem hagyományok és hitrendszerek részei és  az emberek eltérő módon viszonyulhatnak hozzájuk. Személy szerint én nem hiszek bennük, de megértem, hogy sok ember számára fontosak és értékesek lehetnek, mivel erősítik a közösségi kapcsolatokat és a hagyományokat. Az ilyen babonák és hiedelmek sokszor olyan értékeket és tanításokat hordoznak, amelyek generációról generációra szállnak, a kultúra részét képezik és egyfajta örökségként öröklődnek tovább.

 

források:

https://www.kiskegyed.hu/most-tortenik/ujevi-babonak-januar-1-az-ujev-elso-napja/hw98lzd

https://www.delmagyar.hu/helyi-eletstilus/2024/01/a-legismertebb-ujevi-babonak-es-tiltasok-ezeket-ne-tedd-ha-jo-evet-akarsz

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük