PTE MIK

Hogyan csinálj „díjnyertes” képet? – avagy a portréfotózás trükkjei és technikái

By takacsa jan 4, 2024

Én, mint televíziós műsorkészítő hallgató, úgy gondoltam, hogy megosztok veletek néhány tippet, amelyek segíthetnek a portréfotózásban. A portré elkészítése során az alábbi trükkök és technikák hozzájárulhatnak ahhoz, hogy érdekesebb, kifejezőbb és vonzóbb képeket készítsetek. De a kreativitásnak és az egyéni stílusnak is szerepe van a portréfotózásban, tehát ezek a technikai tippek inkább iránymutatók, amelyekből inspirációt meríthettek.

Kulcsfontosságú a megfelelő objektív kiválasztása, mivel az objektív típusa jelentősen befolyásolja az összképet. Az, hogy melyik a legjobb, egyrészt a kívánt stílustól is függ, de a portréfotózásnál általában előnyösebbek a 50 mm-es vagy annál hosszabb gyújtótávolságúak, mert kevésbé torzítják az arcokat és lehetővé teszik egy szép háttérelmosás kialakítását. Ez az effektus segít kiemelni a modellt a környezetéből, létrehozva ezzel egy kellemes és vonzó látványt. A hosszú gyújtótávolságú objektívek szűkebb látószöggel rendelkeznek, így a középpontba helyezik a modellt anélkül, hogy túl sok felesleges teret mutatnának.

Persze a jó objektív mellett a megfelelő fények kiválasztása is fontos. Gyakran a természetes fény a legjobb választás, mivel puha és meleg hatást kölcsönöz a képnek. Mesterséges fény használatánál vakuernyőt érdemes alkalmazni a lágyabb összkép érdekében. Kerüljük a közvetlen megvilágítást, hozzunk létre lágy, szórt fényt, hogy ne legyenek kemények az árnyékok. A kisebb rekeszérték, például az f/1.8 vagy f/1.4, lehetővé teszi, hogy sötétebb körülmények között is kiváló minőségű portrékat készítsünk, mivel a tágabb rekesz több fényt juttat be a lencsébe. Emellett ügyeljünk a megfelelő fehéregyensúly beállítására, hogy a színek természetesek és kiegyensúlyozottak legyenek.

A képek hatását jelentősen befolyásolja a környezet. A jó objektív mellett az egyszerű háttérrel rendelkező helyszín is fontos, hogy a figyelem a személy arcára irányuljon. Az elmosódott háttér, amit kis mélységélességgel/rekeszértékkel tudunk elérni, kiemeli az alanyt és elvonja a figyelmet a kép többi részéről. A portrékon a modell szemei a legfontosabbak, ezért rájuk összpontosítsunk. A harmadolás szabályát se hagyjuk figyelmen kívül, vagyis az alany arcát vagy szemeit aranymetszésbe (a kép harmadába) helyezzük el. Ügyeljünk arra, hogy a szemek élesen legyenek fókuszálva, mivel ezek hozzák létre a kapcsolatot a nézővel. Mindenképpen előnyős, hogy ha szemmagasságból készítjük a képet, mivel így az arc természetes vonásait kapjuk.

A kompozíció terén teljes mértékben kreativitásra van szükség. Azért ne felejtsük el, hogy a portréval a modell arcát, személyiségét és vonásait hangsúlyozzuk ki. Minél jobban ismerjük az alanyt, annál természetesebb képet tudunk róla készíteni. A jó portrék sokszor a modell és a fotós közötti kapcsolaton alapulnak. Kommunikáljunk a modellel, segítsünk neki megteremteni egy komfortérzetet és adjunk iránymutatást az arckifejezésekhez és a testtartáshoz.

Mindemellett a képek utómunkálása sem egy utolsó szempont. Lehetőséget ad arra, hogy finomhangoljuk a képeket és hangsúlyozzunk bizonyos elemeket. A tökéletes végeredmény eléréséért a kisebb hibák és a kevésbé esztétikus elemek eltávolításában segíthet az Adobe Lightroom vagy a Photoshop.

Ez egy kreatív folyamat, találd meg a saját stílusodat a képek elkészítése során. De ne feledd! A portréfotózásban az egyediség és a személyiség hangsúlyozása a legfontosabb.

 

források:

https://www.canon.hu/get-inspired/tips-and-techniques/portrait-photography-tips/

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük