PTE MIK

Mi is éhesek vagyunk! – a téli madáretetésről

By hieglzso jan 3, 2024

Az erkélyemről csodálattal figyelem a már kora reggel óta munkálkodó madarakat. Tavasztól ősz végéig nap mint nap segítenek a kellemes ébredésben. A hideg idő beköszöntével, amikor már kevesebb a rovar, a nálunk telelő „lakótársaim” kiszolgáltatottá válnak, megérdemlik ebben az időszakban a segítséget.

A családdal ilyenkor kitesszük a madáretetőt, és együtt csodáljuk az odamerészkedő vendégeket. Jó érzéssel tölt el a látványuk, nélkülük szürke lenne az amúgy is borongós téli időszak.

A madáretetés fontos, de ezt is csak felelősséggel szabad tenni!

Bár az elmúlt időszakban elkerültek minket a zord telek, az idehaza telelő madarak jobban rászorulnak az emberi segítségre és előszeretettel keresik fel az etetőket élelemért.

A madarak etetését el lehet kezdeni , amikor beköszöntenek az első fagyok, különösen miután ezek tartóssá válnak vagy ha leesik az első hó, és folytatni kell egészen ezek megszűntéig. De tavasszal abba kell hagyni az etetést. Mert ha ilyenkor is bőségesen találnak élelmet az etetőkben, akkor a könnyen emészthető rovarok helyett magvakkal fogják táplálni a fiókákat, akik akár meg is fulladhatnak a nehezebb tápláléktól.

Az etetés amúgy sem azt jelenti, hogy a nap minden részében feltöltött etetővel kell várnod őket, hiszen csak segíteni szeretnénk nekik. Ha a madarakat túletetnénk, azzal elvesztenék a táplálékszerzési ösztöneiket és megszoknák azt, hogy mindig ugyanott ugyanakkor kapnak ételt.

Reggelente közel azonos mennyiségű eleséggel töltsd fel az etetőket, amihez a madarak hozzászoknak, majd a kihelyezett eleség elfogyása után elkezdik keresgélni és enni a természetes táplálékaikat. A madarak nagyon gyorsan hozzászoknak és számítanak az etetőhelyek által biztosított táplálékra, olyannyira, hogy minden évben képesek nagyon messziről is visszatérni. Ezért ha az eleség pótlását váratlanul abbahagyod, rengeteg madarat hozhatsz nehéz helyzetbe.

Azt érdemes tudni, hogy a madarakat nem kell etetni, csak szabad. Szakemberek szerint akkor sem történne semmi rossz az énekes madarainkkal, ha nem etetnénk őket, a túlélés érdekében egyszerűen továbbállnának. A madarak emberi segítség nélkül is átvészelnék a telet.  A vízimadarak vagy a vonuló fajok etetése viszont kifejezetten tilos, hiszen nem szolgálja az érdekeiket, hogy táplálékot kapjanak az embertől.

Mivel szabad etetni őket? Elsődleges szempont, hogy az eleség legyen változatos. Ez azért fontos, mert a madarak tápanyag- és energiaszükséglete nem egyezik meg, másrészt pedig eleve úgy célszerű kialakítanod a madáretetőt, hogy minél több madárfaj igényeit kielégítsd vele. Nyugodtan etetheted őket állati zsiradékokkal, magas olajtartalmú fekete napraforgóval és gyümölcsökkel.

Soha ne adj nekik kenyeret, kenyérmorzsát, pékárut, mert ezek erjedésnek indulnak, gyomor- és bélgyulladást okozhatnak és akár a madarak pusztulásához vezethetnek! Szintén kerülendők  a sózott vagy fűszeres élelmiszerek (chips, pattogatott kukorica, ropi, felvágottak, sós szalonna, kolbász, sós mogyoró, sós sajtok), valamint a nyers rizs, a nyers tészta vagy a száraz kutyaeledel.

Az etetők világa rendkívül változatos. Türelmes megfigyeléssel nagy tapasztalatot szerezhetünk a madarak világáról.  Vannak agresszívabb és kevésbé erőszakos fajok, de a változatos eleség valamennyi etetőt felkereső vendég számára elérhető. A meggyvágók csapatokban járnak és szeretnek betelepedni az eleségmag-halom közepébe. Maghántoló evésük közben
kisebb magdarabkák hullanak a talajra, amiket a gyengébb, magtörésre alkalmatlan csőrű fajok is fel tudnak csipegetni. A cinegék és harkályok rovarfogásra kifejlődött csőre nem alkalmas maghántolásra, de arra jó, hogy feltörjék a napraforgómag héját. Eközben ugyancsak számtalan magdarab hullik le, amit a például a vörösbegy használ ki.

Az etetők nagyobb fajokat is vonzhatnak. A környékbeli fákról figyelik a forgalmat. De a vércse vagy a karvaly nem a lehulló magokra figyel. De ez már egy másik történet …

Fotó: Pixabay.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük