PTE MIK

Sorozatajánló: Wednesday

By novreczkyflora jún 5, 2023

 

 

Sokaknak ismerős lehet az Addams Family, ami mondhatni különcségével nyerte el az emberek szívében a helyet és az elismerést. A Netflix úgy döntött, hogy Tim Burton rendező segítségével készítenek egy sorozatot a család lány tagjáról, Wednesday Addamsről, aki egy akadémiára költözik, miután megvédte az öccsét a lokális iskolában.

A történet egyszerűnek tűnik: Wednesday (Jenna Ortega) a Nevermore nevű bentlakásos iskolában kezdi a második félévét, ahol különleges tehetségekkel és erőkkel rendelkező fiatalok tengetik a mindennapjaikat. Az összesen 8 epizódot felölelő évadban megismerkedünk vérfarkasokkal, sellőkkel, viszont mégis, ami a legjobban végigköveti az egész sorozatot, az egy furcsa lény felbukkanása, aki éjszaka leselkedik áldozataira, és brutális módon végez velük.

Wednesday karakterfejlődése szépen megmutatkozik és növekszik a részek alatt: az elején kicsit szkeptikus voltam, nem is elsősorban a színésznő miatt, hanem maga a lány karakterét nem tudta visszaadni annyira, mint az első Wednesday, Christina Ricci (aki ebben a sorozatban az egyetlen „normális” tanárnőt alakítja). Tim Burton az első négy rész rendezésében vett részt, ami alatt kialakítottak egy stabil karaktert és felépítették azt, ami a nagy sikernek örvendve csak felfelé szárnyalt.

Maga a történet magával ragadó, mind a mögöttes tartalma. Benne van az a modernizált életstílus, ami a klisés tinisorozatokhoz passzol és felépíti őket: Wednesday magával ragadó személyisége, ami kitűnik a tömegből és passzív jelenlétével elviszi a figyelmet, és az Addams Familyhez visszanyúló szálak is megmutatkoznak benne, amiből a család is bőven kiveszi a részét.

forrás: The Brown Daily Herald

 

Azzal veszít valamit az értékéből a sorozat, hogy nem állítja szembe Wednesday karakterét a normalitással, ahogy a filmekben tették, és hogy az Addams-klán egy sokkal széttöredezettebb változatát mutatja be, mint amilyen alapvetően a bentlakásos iskola nélkül lenne. A család szeretete és a világgal szembeni egysége mindig is a nagyobb örömök egyike volt, bármilyen változatban is találkoztunk velük az évek és a filmek során. De mégis valahogy van benne elég szellemesség, báj és lendületes energia ahhoz, hogy ez ne számítson annyira, mint amennyire kellene – a különböző történetszálak és szereplők kitöltik ezeket az űröket a részekben. A filmek másik nagy erőssége, hogy az Addams szülők (Anjelica Huston és Raul Julia) még mindig tökéletesen néztek ki együtt és rá voltak hangolva egymásra, mindegyik Morticia–Gomez páros ugyanolyan sajátosan vonzó, mint a másik. A sorozatban felbukkanók olyan üdítő változást hoztak a szokásos „komikus” elrendezéshez képest, amelyben egy nagyszerű szépség egy meg nem újuló csavargó rabja. Ebben a párosításban teljesen visszafejlődtünk. Minden egyes jelenetben, amelyben az új Morticia és Gomez szerepel, jobban hiányzik ez az aprócska előrelépés, mint gondoltam volna. Olyan kevés van belőlük, hogy mindig sajnálom, ha egynek vége és többet nem lehet látni őket.

Összességében a Wednesday egy hatalmas robbanás volt a tinédzserek számára és megmozgatta az egész közösségi médiát, nem véletlenül. Erős sorozatot hoztak össze, aminek már bejelentették a folytatását, jön a második évad.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük