PTE MIK

„SOHO” mint építészeti kifejezés

By Guzsvány Réka máj 9, 2023

Tudod-e mit jelent? Igazából ez egy konkrét építészeti stílust jelöl, ahol különféle stílusjegyek keverednek, de leginkább gótikus és viktoriánus stílusjegyekre utal. A 19. század második felében alakult ki.

Általában ezt a stílust a New York-i, a londoni vagy a párizsi Soho negyedekben található épületek jellemzői alapján definiálhatjuk. Mielőtt mindegyikre hozok egy-egy példát, elárulom a stílus jellemzőit, amelyek segíthetnek az ebben épült épületek felismerésében. A Soho stílusra jellemzők az ipari jellegű épületek, amelyeket a textil- és élelmiszeripar használt. Ezen épületekben vastag téglafalak, acél tartószerkezetek, magas mennyezetek, nagy ablakok és felüljárók találhatók. Fontos jellemzőik, hogy az esztétika nagyobb szerepet kap a funkcionalitásnál.

A 20. században újra elővették a stílust, amikor már a lakó- és kiskereskedelmi épületek tervezésénél is nagy szerepet kapott. Sok stílusjegy megjelenik itt az eredeti stílusból is, de már több színben és anyagban pompáznak az épületek.

Térjünk is ki a példákra:

  • New York-i Soho: A „Cast Iron Historic District”[1] egyik legjellegzetesebb része. Itt vastag téglafalú épületek találhatók, melyeket acél tartószerkezettel erősítettek meg. Az épületek homlokzatainak jellegzetessége a nagy ablakok és az ipari jellegű elemek.

Inspirációs képek a New York-i Soho negyedről ITT.

 

  • Londoni Soho: Az előzőekben felsorolt stílusjegyeket ezek az épületek is tükrözik. Azonban az itt fellelhető épületek közé tartozik például az art & deco stílusban épült Raymond Revuebar és a Foyles könyvesbolt.

Ha sétálnál a Londoni Sohóban, ITT meglesheted az ottani látnivalókat.

 

  • Párizsi Soho: Itt nincs SOHO néven egyedülálló építészeti stílus, de vannak olyan negyedek, amelyek hasonlóan jellegzetes épületekkel rendelkeznek. Például a párizsi Marais negyedben található épületek között számos jellegzetes Soho stílusú épület található. Ráadásul van itt korábbi ipari épületből átalakított múzeum[2]

 

[1] Egy történelmi negyed New Yorkban, Manhattenben. Az 1800-as évek közepén és végén épült, és Soho stílusú épületeket tartalmaz. Itt közel 50 épület található, amely ezeket a stílusjegyeket viseli magán.

[2] Maison Européenne de la Photographie

 

Kép forrása: ITT és ITT

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük