PTE MIK

Milyen új pénzügyi szokásokat vegyél fel?

By Guzsvány Réka máj 9, 2023

1) Tervezz! Legyél tudatos! – Mérd fel, mire mennyit költesz! Csinálj statisztikát havi bontásban. Erre vannak nagyon jó appok a telefonra is, amiben vezetni tudod, és megcsinálja neked a havi összegzést. Én amíg nem szűnt meg az app, a Koint használtam. Azóta Excelben írom a költéseimet. Viszont egy fontos dologra figyelj: több pénz esetén több költség várható! Úgyhogy hiába lesz több pénzed, ha már most sem tudod beosztani, akkor sem fog menni, mert kicsúszik majd a kezedből…

 

2) Gondolkodj előre! Legyen megtakarításod, hiszen nem tudhatod, mire odajutsz, lesz-e nyugdíj! – Ami nagyon fontos, hogy legyen 6 hónapra előre egy biztonsági kereted, majd kezdj el hosszú távra gondolkodni.

 

3.) Tudtad, hogy sokszor hozunk pénzügyi döntést érzelmi alapon? – Figyelj az érzelmi állapotodra, mikor pénzügyi döntést hozol. Sokszor beleeshetünk abba a csapdába, hogy érzelmi alapon vásárolunk, költünk stb. Törekedj helyette a tudatosságra!

 

4.) Kérlek, soha, de soha ne vegyél fel hitelt! – Tudom, hogy vannak helyzetek, hogy nehéz és nem látsz más megoldást, de azzal már áshatod is a sírodat… Mert nem a banktól veszel kölcsön, hanem a jövőbeni saját magadtól, amire ráadásul óriási kamat is jön. És akkor fizetheted az adósságokat. Ráadásul ha hitelt veszel fel, 30%-os kamat is lehet, ami évről évre nőni fog! Ezt ugye te sem akarod?

 

5.) Ne arra fókuszálj, mennyi a jelenlegi béred! Ezt az energiát inkább fektesd be tanulásba, fejlődésbe. Törekedj arra, hogy tanulj és legyen valós tapasztalatod. Még ha az adott helyzetben nem is érzed, hidd el, segíteni fog az előrejutásban az életben, mert a jó munkaerőt megbecsülik.

 

6.) Tanulj! Képezd magad! Nem kell drága képzésekre menned. Kezdetnek elég, ha utánajársz a téged érdeklő kérdéseknek az interneten, cikkeket olvasol róluk, videókat nézel, vagy kölcsönzöl egy könyvet a könyvtárból, leszűröd a számodra releváns részeket. És ami a legfontosabb: ALKALMAZOD A GYAKORLATBAN.

 

Minden nem fog menni egyik napról a másikra. Nehéz is lesz. Lehet, párszor feladod majd. De mindig muszáj készenlétben lenned minden eshetőségre, mert bármikor hozhat az élet egy sakk-matt helyzetet, ám ha kellően felkészülsz, elkerülheted a matt helyzetet. Ezért is nagyon fontos, hogy tudjunk tanulni mások hibáiból és alkalmazzuk a már bevált módszereket, és talán akkor lesz esélyünk, hogy anyagilag azt tudjuk mondani: felkészültünk.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük