PTE MIK

Pénzügyi szokások, amelyeket érdemes megfontolni

By Guzsvány Réka máj 9, 2023

Tudtátok, hogy a szokásaink határozzák meg az életünket? A szokásaink lehetnek jók és rosszak egyaránt. De vajon mitől függ, hogy éppen egy jó vagy rossz szokásról van szó? Milyen szokások segíthetnek minket abban, hogy pénzügyi helyzetünk hosszú távon stabil legyen?

 

Most egy inflációs világban élünk. Rengeteg életbölcsesség kering az interneten is, mindenki meg akarja mondani a tutit. Képzések vannak a témában, melyekért több százezer forintot elkérnek. Azt ígérik, megkapod a tuti receptet, hogy „így fogsz meggazdagodni”. Ha pénzről van szó, az ember ugrik. Vannak bűvös mondatok, szavak, amiket ha látunk, rákattintunk. Aztán egy egy „csali” termékkel már meg is vásároljuk a képzést. Lehet, hogy akad ott pár okosság, de lehet, csak időpocsékolás az egész. Az azonban biztos, hogy bármelyik is az opció, rajtunk múlik, hogy mi lesz a végkifejlet. Érdemes feltenni a kérdést: milyen szokásaim vannak? Szórom a pénzt, vagy spórolok? Hogyan gondolkodom? Ha nincs pénzem, akkor azt is elköltöm, ami nincs, esetleg kölcsönt, hitelt veszek fel, vagy meghúzom magamat, ha kell, napokig koplalok, vagy plusz munkát keresek? A hozzáállásunk sokszor valamilyen szokásunkból ered. De a gondolkodásunk az alapja mindennek. Az határoz meg minket.

Apám kedvenc mondata az volt, hogy „mindig mindenből lehet pénzt csinálni”, na meg a másik, hogy „minden eladó, ha jól megfizetik”. Sokáig nem értettem, néha furcsálltam, vagy nem értettem egyet, de végül is igaza volt.

Nagyapám azt mondta egyszer: „ha a bevételed 10%-át mindig félreteszed – hogy ez nem is létezik –, akkor tudsz spórolni, különben az is elúszik, és mindig pénz nélkül maradsz”. Különös, hogy ezt a gondolkodást többen alkalmazzák. Főleg az idősek. Beszélgettem egy bácsival is, aki elmondta, hogy ő szegény volt, semmijük sem volt. Időskorra pedig több háza, félretett pénze is maradt. Hogy mit csinált? Mindig gondoskodott róla, hogy legyen tartalék pénze, amihez ha hozzá is nyúlt, egy hónapon belül visszatette, hogy „nem létezik”. Ha kellett, plusz munkát vállalt, akár 14 órát is dolgozott vagy a következő hónapban jobban „meghúzta magát”. És tudjátok mi a legszebb? Hogyha megnézed, a pénzügyi tanácsadók is azt mondják:

„Tegyél félre minden hónapban annyit, amennyi a minimum megélhetéshez szükséges”. Érdekes, hogy az idősek ezt pénzügyi tanácsadó nélkül is tudták! Persze, tudjuk ezt mi is, de a mai „élj a mának” gondolkodásnál néha nehéz kitekinteni. De egy biztos, az idősektől rengeteget lehet tanulni!

Fejlődj! Érzelmi intelligenciában, tanulásmódszertanban, üzleti készségekben, előadási készségekben-módokban, mert ezek fognak újabb lehetőségeket biztosítani a számodra. Az egyetem erre számtalan lehetőséget biztosít. Élni kell vele. Ott vannak a Karrier iroda kurzusai, amelyek ingyenesek és az egyetemisták számára kifejezetten hasznosak. Vagy a Neptunban is felvehető több tárgy: Tanulj Tanulni, Üzleti kommunikáció, Add El Magad stb. Érdemes ezeket felvenni, hogy fejleszd a kompetenciáidat és a készségeidet. Én ezekből mindegyiket nagyon szerettem.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük