PTE MIK

Simpson-teóriák – mennyire igaz?

By novreczkyflora márc 1, 2024

Mostanában szabadidőmben visszarepítem magamat a 80-as évekbe, amikor is a mindenki számára ismert Simpson család indult. A több mint 700 epizóddal rendelkező sorozat egyszerűségével lebutítja az amúgy is lefáradt agyamat, és a csekély 20 perces részek erejéig megnevettet.

Amiről ez a cikk valójában szól, azok a teóriák. Belefuthattunk az évek alatt néhányba, amiket próbáltak vagy alátámasztani vagy rájuk cáfolni. Hoztam egy párat, amit az évek alatt találtam.

  1. Még a kilencvenes években ment adásba egy olyan rész, ahol egy újság borítóképével állítólag megjósolták a 2001. 09. 11-es terrortámadást. („Homer Simpson kontra New York” rész.) A képen egy 9 dollárba kerülő újság látható, amelyen a háttérben az ikertornyok sziluettje varázsolódik ki – ez alapján indultak a teóriák, hogy az íróknak közük lehet hozzájuk, vagy egy fatális véletlen lett volna?
  • 2. Ha már terrortámadás, a másik ilyen többször visszatérő elem a különböző vírusok és járványok. Ami jobban felkeltette az emberek figyelmét, az az 1997-es „Lisa szaxofonja” rész, ami az ebolavírus teóriáját indította el. Az ebolavírus a 2000-es évek körül ütötte fel a fejét Amerika és Európa területén, ami miatt az emberek megint elkezdtek tanakodni, hogy „A Simpson megint megjósolta a jövőt?”

  • Személyes kedvencem a Donald Trump-effektus. Mielőtt még szóba is jött volna, hogy Donald Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöke lesz, 2000 elején megjelent egy olyan rész, amelybenmint elnökjelöltként láthatjuk. A vicc az egészben, hogy az animációban leesik egy plakát, miközben Trump a mozgólépcsőn megy lefelé, és ez a való életben ugyanúgy megtörtént. Az ominózus eset itt tekinthető meg:
  • A hatodik évad egyik legfelkapottabb része Lisa esküvője. A jövőben játszódik, és két fontos elem is megjelenik benne, amit az emberek felkaptak, és nagy befolyással bír a jövőt illetően. Az egyik az úgynevezett okosóra folyamata – teszem hozzá, hogy ez az epizód 1995-ös, és az első okosórákat a 2000-es években találták fel, így évekkel megelőzték a hírnevét. A másik érdekes dolog a The Shard nevű felhőkarcoló. Az egyik képen a Tower-híd mögött látszik egy épület, ami hasonlít rá. Hogy mi ebben a vicc? Az épületet csak 2009-ben kezdték el építeni.
  • És akkor hogy ne csak a sorozatról legyen szó, a Simpson családból film is készült 2007-ben, amiben nem más, mint Tom Hanks is megjelenik egy reklám erejéig. A jelenet arról szólt, amikor ki akarták aknázni Springfieldet azért, mert egy hatalmas búra alá zárták a várost, hogy megvédjék a környezetüket. 2022-ben, egy évvel Joe Biden elnöksége után, Hanks megjelent egy reklámban, amelyben az amerikaiak eltökéltségéről beszélt, miközben átvészelték a COVID-19 világjárvány okozta gazdasági nehézségeket. A videó középpontjában Amerika gazdaságának újjáépítése állt, ami kísértetiesen hasonlít arra a szövegre, amit 15 évvel korábban a film jelenete alatt hallhattunk.

A Simpson család tele van teóriákkal, összeesküvés-elméletekkel, amik miatt még élvezetesebbé és ijesztőbbé teszi az egész sorozatot.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük