PTE MIK

PÉK – Pécs és Környéke – az Urbex és a pécsi felfedezések

By novreczkyflora dec 27, 2022 #paranormális
Forrás: pecsaktual.hu

A pécsi Vidámpark

A városfelfedezés minden ember számára mást jelent, viszont az ember feldobhatja különböző kalandokkal, túrákkal. Ezért látogattuk meg a pécsi vidámparkot, aminek már csak aszfaltos útjai maradtak a 2011-es bezárás után. A több mint 8 holdas területen elterülő szórakozóhely kereken 50 évig üzemelt és egyaránt várta a felnőtteket és gyerekeket. A dodgem, gokart és horgászat mellett kipróbálhattuk, milyen is a vízzel hajtott óriáskerék, melyik dobozt kell eltalálni, hogy apróságokhoz jussunk, vagy éppen megnézhettük a színpadon bemutatott bábelőadást. Közkedvelt látogatóhelynek számított, hiszen a park erdei elhelyezkedése miatt a városiak is friss levegőhöz juthattak. Több ideig „depresszióparkként” is emlegették, hiszen a rendszerváltás után elmaradt a játékok fejlesztése, vele együtt az emberek is. 2006-ban dokumentumfilm is készült róla, „Mecsek Kincse” címmel, Szirmai Márton rendezésében.

Forrás: BAMA.hu

Helyére emeletes házakat, lakóparkokat akartak építeni, de – mint ahogy a park fenntartására – nem volt keret. Három évvel a zárás után, 2014-ben bontották le a játékelemeket, épületeket – legtöbbjüket egy budapesti raktárba szállították, ezek a mai napig is várják a jobb sorsukat.

A bejárat melletti épület maradványai

Mára már csak maradványok láthatók, ami jelzi, hogy egykor itt állt valami. A bejárat két kőépületén, a büfén és a jegypénztáron át jutunk be az elvarázsolt világba. Mindent elvittek, amit lehetett, így ezért már csak néhány betonmaradvány jutott nekünk. Bejárva a helyet még mindig van egy varázsa, de már inkább a kísérteties, elhagyatott jelzőkkel. Végigjárva a régi helyszíneket, tudva, hogy régen több ezrével keresték fel az emberek, ma meg senki, hátborzongató volt. A területet néhányan kocsival látogatták, viszont legtöbben túrázni, kutyával járnak errefelé. A természet visszavette azt, amit szeretett volna – a legtöbb helyre nem is tudtunk bemenni a benőtt bokrok, fák miatt. A legérdekesebb része maga a bejárat és a nagyszínpad volt; egy évtized után is állnak és jelzik a park egykori helyét. A nagyszínpadhoz nehéz volt eljutni, viszont a látvány megérte – még mindig érezni lehet, mennyi előadás, koncert zajlott a hatalmas nézőtér előtt.

A park 2011. szeptember elsején zárta be kapuit.

Munkácsy Mihály utcai rendelő

A századforduló után, a két világháború között alakult meg az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI), melynek első telephelye Pécsett a Munkácsy Mihály utca 19-es szám alatt létesült. Közel 80 évig adott helyet a rendelőintézeteknek, orvosoknak. Érdekessége mégis a bezárása utáni években történt. A rendelőt 2008-ban zárták be véglegesen, az épület üres volt. Több, a közelben lakó panaszkodott különös hangokra, zajokra, amik az éjszaka közepén keltek életre.

A Dunántúli Naplóban is megjelent még korábban cikk az épületről

A lakosok fúrásra, kopácsolásra, pakolásra emlékeztető hanghatásokról számoltak be, viszont az épület lakatlannak volt definiálva, akkor már lassan 4 éve. „Mintha még mindig dolgoznának a munkások” – nyilatkozták korábban.
A rendelőt azóta átalakították, jelenleg modern lakások és egy magánrendelő található az épületben, a zajok azóta megszűntek.

A rendelőintézet épülete, a felújítások előtt (2014.)
Kép forrás: pecsma.hu

 

 

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük