PTE MIK

Pécsi túrakalauz: a Tettyei mésztufa-barlang

By hizsnyikb máj 7, 2024

Pécsett a Tettye szívében található egy érdekes ökoturisztikai helyszín: a Tettyei mésztufa-barlang. Személyesen is volt alkalmam közelebbről megismerni ezt a helyet, mivel egyetemi tanulmányaim mellett itt dolgozom túravezető, illetve pénztáros pozíciókban. Ebben a cikkben fogom bemutatni, hogy miért is tartom különlegesnek ezt a barlangot.

Aki ellátogat a barlangba, egy földtörténeti gyorstalpalót, illetve történelmi betekintést is kap Pécs városáról, valamint a tettyei városrészről. Így tehát akár pécsieknek, akár Pécsre érkező turistáknak hasznos időtöltés lehet felkeresni ezt a helyet. A barlang hétfő kivételével minden nap várja a látogatókat, ünnepnapokon is. A túrák túravezetéssel indulnak, minden egész órában, délelőtt 10:00 órától délután 17:00-ig. Akár 30 fős iskolai csoport vagy kisebb létszámú 2 fős baráti társaság érkezik, a túrák elindulnak. A teljes árú jegy 2300 Ft, a kedvezményes (gyermek, diák, nyugdíjas, pedagógus) pedig 1800 Ft. A barlangban télen-nyáron 13-14 Celsius-fok az állandó hőmérséklet, így érdemes pulóverben érkezni. A túrák nagyjából 45 percet tesznek ki a barlang 300 méteres szakaszán, ami egyébként akadálymentesített, így akár a babakocsival vagy kerekesszékkel érkezőknek is van lehetőségük bejárni a helyet.

A látogatható mésztufa barlangok Magyarországon igencsak ritkák, összesen három van belőlük: a lillafüredi Anna-barlang, a Budai Vár-barlang, illetve a Tettyei Mésztufabarlang. Különlegességük a kialakulásuknak is köszönhető, ugyanis maga a barlang és a befogadó kőzet egyidejűleg (szingenetikusan) képződik. A folyamat közben pedig részletgazdag lenyomatokat hagyott hátra a természet, ezért is érdemes közelebbről megfigyelni a falakat a túra során.

A természeti értékek mellett egy állandó multimédiás kiállítás is várja az érdeklődőket, amin keresztül megismerhetjük a barlang kialakulásának körülményeit, a Tettye változatos történetét, találkozhatunk a barlang sárkányával, valamint az egykori barlanglakók szellemiségét is megidézhetjük. A többi érdekességért pedig valóban érdemes ellátogatni ide, akár egybekötve egy egész napos tettyei kirándulással, hiszen a környék további érdekes kirándulóhelyeket tartogat, mint a havi-hegyi kápolna vagy éppen a régi kőfejtő, a Tettye katlan…

10.000 éves levél lenyomat a barlangban

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük