PTE MIK

Pálfordulatot vesz az idei időjárás

By takacsa febr 7, 2024
forrás: penzcentrum.hu

A Pál napjához kapcsolódó hagyományok és megfigyelések több száz évre nyúlnak vissza. Január 25-én ünneplik Pál napját, amelyet népiesen pálfordulónak is neveznek, arra a bibliai eseményre emlékezve, amikor a Jézust üldöző Saul ezen a napon megtért és Pál apostol lett belőle. Ez az esemény jelképezi a megtérést és a megváltozást, így az elnevezés is innen származik.

A népi hagyományokban a Pál-napot összekapcsolják az időjárási előrejelzésekkel és a természeti változásokkal. A hagyományok szerint az ezen a napon tapasztalt időjárásnak nagy jelentősége van a következő hónapokra nézve. Az emberek hosszú idő óta figyelik ezen a napon az időjárást és próbálnak következtetéseket levonni a közeljövőre vonatkozóan. A különböző vidékeken és tájegységeken végzett megfigyelések alapján más és más eredményre jutnak ezzel kapcsolatban.

„A legismertebb Pál-napi regula így hangzik:

Ha Pál fordul köddel,

az ember meghal döggel.

A hajdani dögvészekre (pestis, kolera) jóslás emléke él ebben. Állatokra vonatkoztatva is ismert:

Ha Pál fordul köddel,

jószág hullik döggel.

A moldvai magyarok szerint:

Ha Pál fordul fényvel,

az ember meghal éhen.

          (Bosnyák S. 1980: 119)

A laskóiak összefoglalták a csízió lényegét egy versben:

Pál fordulása, ha tiszta,

Bőven terem mező, puszta,

Ha szeles, jön hadakozás,

Ha ködös, embernek sírt ás,

Ha pedig esős vagy nedves,

Lesz a kenyér igen kedves.

          (Lábadi 1988a: 294–295)”

És hogy idén milyen idő volt Pál-napon? Szeles, de napos, úgyhogy a hiedelem szerint még hosszú és kemény tél vár ránk.

Emellett ehhez a naphoz kapcsolódó szokások közé tartozik az is, hogy aznap a tyúkok nagyobb tojásokat tojnak, vagy hogy az emberek megfigyelhetik az állatok viselkedését és ebből következtetéseket vonhatnak le az időjárásra és a természet változásaira vonatkozóan. De a medvével való jóslás is ehhez hasonló, ha kisüt a nap és előjön a medve, még negyven napig lesz hideg.

Az adott napon szokás a haláljóslás, amit az úgynevezett pálpogácsával végeznek el. Minden családtag számára elkészítik a pogácsát, amelybe libatollat tűznek. A népi hagyomány szerint akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség vár, akinek pedig megég a tolla, rá halál vár a következő évben. A tollaspogácsa készítése más alkalmakkor is előfordul. A Dél- és Kelet-Dunántúlon, valamint az Alföldön sok helyen inkább szilveszterkor készítik el.

Ezek a jóslatok általában a népi hagyományokban gyökereznek, és inkább szimbolikus jelentéssel bírnak, mintsem valós jóslatok lennének. Bár sok ember hisz ezekben a hagyományokban, többek között a nagymamám is, és szerinte minden évben a megfigyeléseknek megfelelően alakul az időjárás.

Én úgy gondolom, hogy az ilyen szokások inkább a közösségi életet és a hagyományok ápolását szolgálják, mintsem valós, konkrét jóslatokat közvetítenének.

Forrás:

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük