PTE MIK

Mi lesz a karácsonyfával az ünnepek után?

By takacsa febr 7, 2024
forrás: maszol.ro

A karácsonyfa eltávolításának ideje hagyományonként változhat, de sokan a vízkereszt, vagyis január 6. után végzik el ezt a feladatot. A hiedelem szerint ugyanis nem szabad előtte megszabadulni a fától, mert szerencsétlenséget hozhat. Ebben az időben befejeződnek az ünnepek, és az ünnepi díszek eltávolítása jelzi a mindennapi életbe való visszatérést.

A karácsonyfa az ünnepek központi eleme, de az ünnepek utáni sorsával kapcsolatban sokan tanácstalanok. Azonban számos alternatíva is létezik.

Például többen azt hiszik, hogy a fenyőfa komposztálása egyáltalán nem lehetséges, de ez nem teljesen igaz. Bár a tűlevelekben található gyanta nehezebben bomlik le, mégis alkalmas vegyes komposztba keverve. A fenyőfa komposztálása előnyös lehet, mert lazábbá teszi a komposzthalmot, és jó hőzáró réteget alkot, ideális körülményeket teremtve a komposztáláshoz. De azoknál a háztartásoknál, ahol nem lehetséges a komposztálás, más alternatíva is létezik. Bár a kiszáradt fenyőfát a gyantatartalma miatt semmiképpen sem szabad tűzifaként használni. Veszélyes lehet elégetni a kandallóban, mivel erősen pattog és robbanásszerűen meggyulladhat. Esetleg gyújtósként vagy aprítás után lehet hasznosítani, ám tűzifaként nem ajánlott.

Akiknek viszont nincs más tervük a fenyőfájukkal, azok az országszerte januárban szervezett fenyőfabegyűjtés alkalmával szabadulhatnak meg a feleslegessé váló kraácsonyfától. A nagyobb településeken kijelölt gyűjtőhelyekre lehet vinni a fát, vagy egyszerűen kitenni a kuka mellé.

Viszont az elmúlt időszakban egyre többen választanak földlabdás fenyőfát karácsonyra annak érdekében, hogy megóvják a fákat. Ennek az az előnye, hogy eleve nem kell kivágni a fát, emellett elkerülhető a kidobása, hiszen a fa az ünnepek után is tovább élhet, és ezzel hozzájárulunk a saját környezetünk védelméhez is. Hosszú távon szép kiegészítője lehet a kertnek, sőt, feldíszítve még évek múltán is szépségét mutathatja. Bár sokan aggódnak amiatt, hogy a fenyőfa elszáradhat vagy elpusztulhat az ünnepek utáni időszakban, kis odafigyeléssel biztosíthatjuk a túlélését.

A földlabdás karácsonyfa használatának kockázatai közé tartozik, hogy alapvetően kültéri növényként kezelendő, és ha a lakásba szeretnénk bevinni, különös figyelmet kell fordítani az ápolására. Az általános ünnepi előkészületek közben könnyen elfelejthetjük, hogy a karácsonyfával is foglalkozni kell. Fontos a fokozatosság, hogy ne tegyük ki hirtelen nagy hőmérsékletváltozásnak. Ha nem figyelünk oda erre, akkor ez gyengítheti a fát és a stressz és sokk hatására a tüskéi lehullhatnak. De ugyanez történik akkor is, ha ki szeretnénk ültetni. Ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki, ha már nem fagy, mivel a fagyos téli talaj megnehezítheti a fa vízfelvételét, ami ugyancsak a kiszáradáshoz vezet.

Mi csak műfenyőfát használunk, mivel úgy gondoljuk, hogy az praktikusabb és környezetbarátabb alternatíva számunkra. Nem kell aggódnunk a fa kiszáradása miatt, és évről évre újra használhatjuk, anélkül, hogy ismét vásárolnánk egy másik fát. Emellett nem terheli a környezetet a fakivágás, és nincs szükség a fenyőfák utáni begyűjtésre sem. A műfenyők most már széles választékban elérhetők, különböző méretekben és stílusokban, így könnyedén megtalálhatjuk a karácsonyi dekorációnkhoz leginkább illőt.

Forrás:

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük