PTE MIK

Újévi fogadalmak – esély a változásra?

By takacsa febr 7, 2024

Az újévi fogadalom hagyománya hosszú időre vezethető vissza. Az ókori rómaiak például január elején ünnepelték Janus istent, aki az új kezdetek istene volt. Ezen a napon az emberek átgondolták az elmúlt évüket és elhatározták, hogy változtatnak valamit. A modern formája a kereszténységnek köszönhető, ugyanis az egyház az újévet köszöntötte, míg a hívek elhatározták, hogy jobb emberré válnak a következő évben.

Manapság az emberek ezen időszakban, különösen január elején, amikor az új év kezdetét ünneplik, elhatározzák, hogy pozitív változásokat hajtanak végre az életükben. A fogadalmak leggyakrabban az egészséges életmódra, a személyes fejlődésre és más pozitív célokra irányulnak. Például sokan fogadják meg, hogy egészségesebben fognak étkezni, rendszeresen mozognak, csökkentik a stresszt, vagy éppen új készségeket és ismereteket szereznek. Az újévi fogadalmak tehát nemcsak hagyomány, hanem egy lehetőség az önmegújulásra és a személyes fejlődésre.

De változó ezek betartásának az eredménye, és sok tényezőtől függ. Az emberek jelentős része tesz újévi fogadalmakat, de sajnos sokan nem tudják hosszú távon tartani azokat, sokszor néhány hét után feladják őket, pedig pozitív változást hozhatnának az életükbe. De mik lehetnek a háttérben meghúzódó okok?  

Az egyik lehet a rosszul megfogalmazott fogadalom, amikor irreális célokat tűzünk ki magunk elé, és az ígéretek nem illeszkednek az egyéni tapasztalatokhoz. Az emberek nagyobb valószínűséggel tartják be a fogadalmakat, ha a változás közel áll hozzájuk. Emellett létfontosságú tényező az elkötelezettség és a motiváció, amelyek segítenek elérni a kitűzött célokat. Azok, akik kitartanak és folyamatosan motiváltak maradnak, könnyebben alkalmazkodnak a változásokhoz és képesek kezelni a felmerülő kihívásokat. A célokra való felkészülés és a megfelelő tervezés is fontos szerepet játszik ebben a folyamatban, mivel a célok eléréséért folytatott munkában segít megőrizni a fókuszt és a következetességet. Ezáltal az emberek magabiztosabban léphetnek előre az újévi fogadalmak teljesítése felé.

Az újévi fogadalmak könnyen elenyésznek, és gyorsan bekövetkezik a régi szokásokhoz való visszatérés. És hogy miért nem vesszük elég komolyan a saját magunknak tett ígéreteinket? Gyakran hibázunk, amikor változást akarunk, de másoktól várjuk a segítséget, például a családtagoktól, a barátoktól vagy a környezetünktől. Fel kell ismernünk a hiányosságainkat és az akadályainkat, és tisztában kell lennünk a saját határainkkal. Ezáltal könnyebben elérhetjük a kitűzött céljainkat, amelyek által képesek leszünk változni. A beteljesült fogadalmak pozitív élményeket hoznak, örömöt, büszkeséget és elégedettséget. A sikeres célok elérésével növekszik az önbecsülésünk és stabilizálódik az önértékelésünk.

Az újévi fogadalom megvalósítása érdekében fontos, hogy legyünk elkötelezettek, vállaljuk a felelősséget, és lépésről lépésre dolgozzunk a kitűzött célokért. Az előre tekintés és a kitartás kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeresen leküzdjük a belső akadályokat és elérjük az újévi céljainkat.  

Én nem szoktam újévi fogadalmakat tenni, mivel véleményem szerint ez csak egyfajta babona, amivel csupán ekkor teszünk magunknak ígéretet a jobb életmódra. Azok, akik valódi változásokat kívánnak elérni az életükben, nem várnak az új év beköszöntéig, hanem azonnal hozzákezdenek a változtatásokhoz. Ne azért akarj változtatni, mert új év van, hanem azért, mert tényleg úgy gondolod, hogy változtatnod kell.

Forrás:

By takacsa

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük