PTE MIK

Nincs időm! – Szoktad ezt mondani?

By Guzsvány Réka ápr 3, 2023
worried young-woman with alarm-clock

Nincs időm! – Szoktad ezt mondani?

 

„Nincs időm!” – Bizonyára a te szádból is elhangzott már többször ez a mondat. De vajon gondolkodtál rajta, hogy miért nincs időd? Hol csúszik ki a kezedből az idő? Hogyan lehetne mégis megfogni a gyeplőt? Ahelyett, hogy az időd uralná az életedet, állj a sarkadra és urald te az idődet! Ne hagyd, hogy kifolyjon a kezedből, mint a homok!

Néhány régi jegyzeteimet megtalálva pár lépést gyűjtöttem össze:

 

  • Szabadulj meg a felesleges tevékenységektől!

Ülj le egy pillanatra vagy állj, ha neked úgy kényelmesebb. A lényeg, hogy gondold át a napodat. Miből áll? Mit csináltál? Próbáld lebontani ezt: óráról órára, percről percre. Fontos, hogy a nap végén átlásd, mikor mit csináltál. Ha ezt óránként át tudod tekinteni, még jobb! Látod-e már, hogy mire megy el az időd?

 

Praktikus tipp:

  • Ha nem tudod, hogy néz ki egy napod, tedd a következőt! Óránként állítsd be az ébresztőt, és amikor megszólal, jegyzeteld le, mit csináltál az elmúlt 60 percben. Elsőre bizonyára időpazarlásnak érzed, de hidd el, hosszú távon megtérül a ráfordított idő!
  • A Facebook-görgetéseidet is ellenőrizni tudod: Beállítások és adatvédelem -> A Facebookon töltött időd
  • A telefonon töltött időt is meg tudod figyelni és szabályoznhatod a telefonod beállításainál. Nálam ezt Digitális jólét címszó alatt lehet megtenni. Iszonyú hasznos dolog. De félelmetes is szembesülni vele.

 

2.) Ügyelj a feladatkezelésre!

Vagyis olyan feladatokat csinálj, ami tényleg előrevisz. Fontos, hogy a nap elején jelölj ki 5 feladatot, amit a nap végére be akarsz fejezni, pl. edzés. Igyekezz nem elveszíteni a fókuszt, de reálisan kitűzni a célt is, hogy elvégezhető lehessen aznap. Mindig beeshetnek újabb feladatok, amik váratlanul, vagy SOS címszó alatt keletkeznek. Ilyenkor tedd fel magadnak a kérdést: fontosabb annál az 5 feladatnál, amit a nap elején eldöntöttem, hogy megcsinálok? Ha igen, akkor az ötből egy kevésbé fontosat ki kell venned, helyére pedig beillesztened az új feladatot. Ha nem annyira fontos, akkor várhat másnapig, és majd a másnapi tervedben tudod időzíteni.

 

3.) Kelj korábban!

 

Ezzel saját magam ellen is beszélek, de ha 15 perccel korábbra állítod az órát, akkor van egy kis időd regenerálódni, hogy hozzászokj és felkészülj a napra. Van időd meginni egy kávét, közben összeírni a napi listát is, és máris hatékonyabb leszel! Ugye, milyen jó?

Használhatod az Alarm Clock Xtreme alkalmazást is ébresztőként. Ugyanis itt kedvenc zenédre kelhetsz. Vagy ami még jobb, megakadályozza, hogy visszaaludj! Úgyhogy ha te is rendszeresen a szundi gombot nyomod meg elsőként a telódon, ez az ébresztő neked való.

 

4.) Tarts szünetet!

 

Ha nem akarod végigszenvedni a napot, mert már egy rövid idő alatt is elfáradtál, akkor tarts szünetet! 1–1,5 órás intenzív munka vagy tanulás után tarts 10–15 perc pihentető szünetet! Ilyenkor lehetőleg ne a mobilod után nyúlj, hogy újabb impulzusok érjenek, hanem szellőztesd ki a fejedet! Olyan tevékenységeket csinálj, amik nem veszik igénybe az agyadat! Kötetlen beszélgetés, kávézás, teázás, kimenni a friss levegőre – ez  mind jó megoldás lehet ilyenkor!

 

Úgyhogy hajrá! Ha azt mondod, „nincs időm”, az nem old meg semmit, helyette inkább mérd fel, mire mennek el az óráid, perceid. Priorizálj és vonj le következtetéseket. Neked is csak a saját módszered kell megtalálni és alkalmazni, aztán már nem mondod többet a bűvös mondatot.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük