PTE MIK

Szerintem ezt te is olvasd el!

By Guzsvány Réka ápr 3, 2023

Képzeljétek, megtartottam életem első könyvbemutatóját, amiből rengeteg tanulság született! Ezeket is le fogom írni. De annyit elöljáróban elárulok, hogy soha semmire nem lehet eléggé felkészülni.

Mindenesetre hoztam nektek is egy fantasztikus könyvet, ami nem a szokványos formát követi! Különlegessége, hogy velünk egyidősek írásai vannak benne!

„Mit jelent neked Trianon napjainkban?” – hangzott el a kérdés a pályázati felhívásban. Erre válaszoltak a magyar kisebbségben élő fiatalok, hisz nemcsak a múlt tanulmányozását jelenti a történelem, hanem azoknak az eseményeknek a hatásait is a jelenre. Negyvenkettő alkotás egy kötetben, a Trianoni békeszerződés következményeiről a fiatalok szemén keresztül. Olyan fiatalok, diákok és szakemberek írásai, akik nemzeti kisebbségben élnek négy Magyarországot körülvevő országban: Erdélyben – Romániában, Felvidéken – Szlovákiában, Kárpátalján – Ukrajnában és a Vajdaságban – Szerbiában.

Számos tanulmány tárgyalta már a trianoni békeszerződés következményeit és kihívásait különböző összefüggésekben, de ez más. Személyesebb, őszintébb. Magyarul és angolul is megjelent a könyv. Kárpát-medence-szerte bemutatták, egészen Kanadáig! Mert a kanadai magyarok hangja is olvasható benne. Ők hogyan látnak bennünket, akik elszakadtunk Magyarországtól, így egy másik országban élünk kisebbségben.

Tudom, tudom. Meséltem itt több mindenről már, de azt nem mondtam el, mi is a könyv címe.

Először is, fontos elmondanom, hogy ez a könyv a Rákóczi Alapítvány kiadásában jelent meg. Nem, ez nem a Rákóczi Szövetség. Az más. Ez a II. Rákóczi Ferenc Alapítvány, amely kiadta a könyvet. Előtte persze egy pályázatot hirdetett a Covid alatt, Trianon 100. évfordulójára. Több mint 100 pályamunka érkezett, és ebből 42 megjelent e könyvben, melynek címe: Friss Hangok A Perifériáról – Trianon 100. Ha valakit érdekel, meg tudja rendelni az info@rakoczialapitvany.hu címen. Ezenkívül szándékozom egy példányt eljuttatni egyetemi könyvtárunknak is, hogy beleolvashassatok. Könnyű nyelvezetű, érdekes, személyes, de mégis komoly témát tár elénk.

 

Tanulság: Mindig legyen, A, B, C és D opciód is. És még akkor is megtörténhet, hogy nem lesz elég. Én is így jártam, készültem négy darab lehetőséggel, de sajnos egyik sem volt jó, ezért egy ötödik verziónál állapodtam meg. Mégis így lett igazán közvetlen és őszinte az előadás! Úgyhogy a második tanulság: ne feléj néha elengedni a dolgokat, és kilépni a komfortzónádból! 

 

Kíváncsi vagy, milyen lelkesen beszéltem a könyvről? Lesd meg ITT a híradóban megjelent videót.

 

Az alapítvány nyári táborának pályázati felhívását a borítón láthatjátok. Ha van Délvidéken, Kárpátalján, Felvidéken, Erdélyben élő fiatalabb (15-18 éves) tesótok, barátotok, akinek érdekes lehet egy határokon átívelő mozgótábor, mindenképp adjátok át nekik az infót! Bővebb információ ITT.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük