Nem is tudtam, hogy ezt a cikket meg fogom írni.
Egyszer csak látom, hogy a páromtól érkezik egy csomó kép üzenetben, felette a felirat: „No, megér egy cikket?” Természetesen erre nem lehet nemet mondani.
Miről is van szó?
Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja volt a régi magyar hagyományban, a nőnap. Nevezhetjük ezt az igazi nőnapnak.
Bővebben: https://magyarnemzet.hu/velemeny/2020/03/valodi-nonap-igazi-unnep
Ezen alkalomból a párom most nem virággal, hanem egy csodás étellel lepett meg és juttatta el hozzám a fenti képen látható úti dobozban.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/8.-1-1024x768.jpg)
Frissen tálalva.
Íme a recept:
(Sajnos németül van, de szerintem egy fordítóval remélhetőleg mindenki boldogulni fog.)
Az eredeti recepthez képest kevesebb, keményebb sajttal készítette és kenyérkocka helyett sok-sok brokkolit tett bele. Mindenki variálhatja saját ízlése szerint!
Lássuk akkor a képeket szép sorban, ahogy készült.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/4.-1024x768.jpg)
Itt láthatjátok az elkészült masszát, a sütőedényben kikeverve, amiben majd ki is sül. Ez a massza 1 kg darált disznó- és marhahúsból, 3 nagyobb vöröshagymából, 3 répából, 1 közepes fej brokkoliból készült. Saját készítésű főzött, házi mustárral (aminek a receptjét egy korábbi cikkemben meg is találjátok), sóval és zöldfűszerekkel ízesítve.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/1.-1-1024x768.jpg)
Itt láthatjátok, amint 2 folpackra bacont helyezett rács alakzatban.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/2.-1024x768.jpg)
Az elkészült „baconfonat”.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/3.-1024x768.jpg)
Itt láthatjátok, hogy már rátette a masszát is, illetve a „sajtszalagot”. Fontos, hogy a szélein ráhagyással (2 cm) dolgozzunk, ne terítsük be az egészet a töltelékkel, így a végein is fel tudjuk hajtani. A folpack segítségével könnyebb feltekerni és átemelni a kizsírozott tepsibe. Mindezek után kihúzhatjuk a folpackot a húsmassza alól.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/5.-1-1024x768.jpg)
240 fokra előmelegített sütőbe tegyük be és lefedve süssük fél órát, majd fordítsuk meg.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/6.-1-1024x768.jpg)
Miután megfordítottuk, vegyük vissza 160 fokra és továbbra is lefedve még süssük fél órát, vagy amíg ilyen szépen megpirul mindkét oldala és puhára sül.
![](https://mernoknok.hu/wp-content/uploads/2023/03/7.-1-1024x768.jpg)
Itt láthatjátok milyen szépen összesült. Ha lágyabb sajtot tesztek bele, biztosan jobban megolvad a közepében.
Mindenkinek, aki kedvet kapott hozzá, örömteli sütögetést kívánok!
Minden hölgynek boldog Gyümölcsoltó Boldogasszonyt!
A kiemelt képet saját magam készítettem, a többit pedig Kovács Krisztián.