PTE MIK

Mongol kortárs jurtaépítészet

By Bogíta jan 3, 2023
DCIM100MEDIADJI_0147.JPG

Miért Mongólia?

Egész fiatalon abban a szerencsében volt részem, hogy láttam a Pityergő teve története című filmet, ami Mongóliában játszódik. A Góbi-sivatag nomád népének életét mutatja be egy mongol család történetén és a tevéjük születésén keresztül. A család főként hagyományos életmódot folytat a sivatag közepén, de az ő életükbe is bekúszik a modernitás, keresik az egyensúlyt a kettő közt.

Források:
https://www.fportal.hu/images/65/65468/194767_1.jpg és https://media.port.hu/images/000/040/866.jpg

„A film elsősorban a mongóliai nomádok életét mutatja be, bizonyos részekben azonban fény derül az ulánbátori városlakók életének körülményeire is, ami a rendszerváltás utáni változásokat láttatja. Mongóliában a népesség fele ma már városokban él, ahol a globalizáció hatásai  –előnyök és hátrányok – egyre nyilvánvalóbbak.”[1]

Forrás:
https://port.hu/adatlap/film/tv/a-pityergo-teve-tortenete-die-geschichte-vom-weinenden-kamel/movie-65468

Történész édesapával és történelem–magyar szakos édesanyával a hátam mögött mindig is érdekelt a nomád jurta lakó népek élete, mind őseink élete, mind a mongoloké, bár utóbbival érzelmileg kevésbé azonosultam, hiszen magam nem vagyok mongol. Lenyűgöző erejük volt ezek a népeknek és egy sokkal természetközelibb életet élhetek.


Tradicionális alapok[2]

Az ázsiai népek kétféle ősi sátortípusát ismerjük. A kupolatetőst (kibitka) – aminek egyik formája a jurt vagy jurta is –, és a sátortetőst (fekete sátor: arabok, tuaregek).

A folyamatos vándorlás folytán szükséges volt egy könnyű szerkezetes, gyorsan felállítható és szétszedhető szállásra, ami azért télen véd a hidegtől és fűthető, nyáron véd a melegtől és hűsítő, jól átszellőztethető. Nyáron a nemezfal alsó peremét a jobb szellőzés érdekében fel szokták tűrni.

A kupolatetős jurtának két alapvető formája ismeretes: a mongol és a kazah (őseink ezt használták) forma. Most a mongol jurtát fogjuk megnézni közelebbről is. Mongolul „eszgij ger”-nek hívják ezt a szálláshelyet, ami nemez házat jelent. A jurta törökből átvett elnevezés.

Kerek nemez sátor, azaz egy kör alaprajzú, hengeres törzsű sátorforma építmény kupolás tetővel, az oldala rácsos faváz, amit nemezzel borítottak (nemez: nedves, meleg állapotban tömörített gyapjú), úgy, mint a kupolát is.

Forrás:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR6k178oMN7qMK4nhLc5t9h3Edw6lvuLhvr5N7-6j6kqg&s

Szétszedve egyetlen ökör vonta kétkerekű kocsin elfér, és két-három ember alig egy óra alatt fel is tudja állítani. Hagyományosan először a berendezési tárgyakat és a tűzhelyet helyezik le, és eköré építik fel a jurtát, mert később nem férnének be a szűkös ajtón át. Kör alakban felállítják a rácsfalat (hana) ajtóstul, föléje beemelik a tetőgyűrűt (tóno, amit tündöknek nevezünk, két „istenfa” tartja) néhány szarufa segítségével, majd hozzáerősítik a többi szarufát is. Végül jöhetett a többrétegű nemezfedés. Ráterítették a felállított favázra és kupolavázra a nemezborítókat, a tetőgyűrűt külön fedővel tudták nyitni-zárni, itt távozott a füst, nem lévén kémény.

Amennyiben valahol hosszabban le akartak telepedni, fa talapzatot is építettek odahordott, döngölt kavicsos-homokos talajra. Abronccsal meg is erősítették az eső ellen védve.

Jurta „helyiségei”, életképek a jurtában[3]

Források:
https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta és https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpmEtYUfyL8JJ7xyHLbWHga8UfFYoheQs7Rxt39gLmjw&s és https://mek.oszk.hu/01900/01992/html/index885.html

A bejárat délre néz, vele szemben van a házi oltár, ahol a vendég is helyet kap. Ma is élő szokás Mongóliában, hogy nem szabad a küszöbre lépni, nehogy felébresszük az alatta alvó istenségeket, mert bajt hozhatnak a családra.

A keleti oldalon van az asszonyok birodalma, illetve a gyerekek élettere. A nők és a gyerekek fa ágyakban aludtak, az ágy fejénél és a lábánál díszes ládák kaptak helyett. Az ágyak és az ajtó között tárolták az élelmet és a konyhafelszerelést (sajtárok, mozsarak, tálak stb.). A nyugati oldalon van a férfiak birodalma, ahol középen tartják a fegyvereiket, nyergeiket és szerszámaikat, az ajtóhoz közel télen a fiatal jószág húzhatja meg magát, illetve a bekéredzkedő koldusok is oda húzódhatnak be a hideg elől. A férfiak és idősebb fiúgyermekek nemezlapokon alszanak.

A jurta közepén ég a szabad tűz, tüzelőnek ganajt használtak némi fával vegyítve. Télen meleget adott. Itt van a tűzhely is, azaz a főzés üstben, parázson pirítás. A padlót meleget adó nemezlapokkal, nemezszőnyegekkel borították jó vastagon (mennyisége és minősége a család módosságára utalt). Ülni is vaskos, többrétegű nemeznégyzeteken ültek, és alacsony asztalkán ettek.


Kortárs mongol épületek

„Cool School Design Challenge” pályázat: Mongólia szélsőséges éghajlati viszonyaira tervezetten a Tsast Altáj Iskola bővítése, hangsúlyozva az alkalmazkodóképességet, az esztétikát és a kényelmet. Innovatív oktatási tér létrehozása, meglévő épületek integrációjával.

Jurtopian School[4]

Forrás:
https://www.re-thinkingthefuture.com/educational/the-yurtopian-school-by-aayush-jindal-and-aditya-singh/

Az én személyes kedvencem a benyújtott pályázatok közül. A terv újra gondolja a hagyományos formát, az építészetet és a fenntarthatóságot Mongóliában. A jurta kör alaprajzát spirállá formálták, egyrészt, hogy bővíthető legyen a jövőben, másrészt, hogy interakciós tereket lehessen létrehozni rugalmasan alakítható terekkel.

Források:
https://www.re-thinkingthefuture.com/educational/the-yurtopian-school-by-aayush-jindal-and-aditya-singh/

A szerkezet belsejében található sugárirányú rácsos falak lehetővé teszik a terek egybe nyitását, kombinálását. Nagy közösségi tér keletkezhet. A külső falazati rész is rugalmasan van kialakítva, azaz egymásba illeszthető panelekből álló falrésze van, amely paneleket a forgáspontjuk körül elforgatva ki lehet nyitni, így melegebb időben tér és napfény nyerhető és könnyedén átszellőztethető az épület.

Forrás:
https://www.re-thinkingthefuture.com/educational/the-yurtopian-school-by-aayush-jindal-and-aditya-singh/

A spirál forma a hagyományos kör alaprajz továbbgondolása lehet a funkcionalitásnak megfeleltetve. A hagyományos jurta vagy Ger (hagyományos mongol kunyhók) spirállá alakított formája e rugalmas nyitottság mellett is minimális felületet ér el, mégis maximálisan megtartja a hőt, akár a köralaprajzú „őse”. Továbbá a végsőforma lehetővé teszi a szél körbejárását, megvédve a közvetlen szélnyomástól vagy a hideg szél miatti hőmérséklet-emelkedéstől. Ez az épület is szolgálhatna világszerte a hideg régiókban az iskolaépületek jövőjének alakítására.


Mongol Jurtaforma Látogatóközpont[5]

Források:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html

A másik kedvenc kortárs mongóliai épületem esetében, ahol szintén a hagyományos jurta formát gondolták tovább, kortárs formába öntve, a hagyományos jurtaépítészetből merítették az ihletet. Itt két kör alapú jurta egybefonódását figyelhetjük meg.

„Az épület fő magja a dupla körös előcsarnok, amely egyben helyi könyvtárként is szolgál. Két nagy kör alkotja a fő nappalit, kiterjesztve a hagyományos jurta elrendezést.”

Forrás:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html

„A jurta az egyik legkorábbi építészeti prototípus az emberiség történetében. A jurta kerek formája hihetetlen harmóniát teremt a természet és az emberek között. Eközben a kettős kör a szerencsét jelenti.”

Forrás:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html

Források:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html

Az épületen megfigyelhetjük továbbá a kultúrák keveredését is. A tető formája ugyanazt a tervezési nyelvet használja, mint a hagyományos kínai építészet, érződik az együttélésből származtatható kínai hatás is. Itt át is térnék arra az ábrára, amin összehasonlító elemzést láthatunk. Egyértelműen kiolvasható az ábrából, hogy formailag, energetikailag, esztétikai szempontból és funkcionalitás szerint a régi kor jurtájának milyen továbbgondolása lehetséges.

Források:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html (montázs)

Maga a szerkezet elég modern kialakítású acél vázszerkezet, amely háromrétegű üvegpanellel kombinálódik. A külső favázak az épület árnyékolórendszerévé válnak (tektonikusak is).


Őseink nyomában

„A jurtának alapvetően két formája ismert, a mongol és a kazah forma. Információink alapján őseink a kazah formát használták, talán nem véletlenül. Ezeknek a jurtáknak ugyanis hajlítottak a tetőlécei, amiből kifolyólag hatalmas belső térrel rendelkeznek. Mivel a fák függőlegeshez közelítő irányú terhelést közvetítenek a keregére, ezért a tündököt sem kell alátámasztani Istenfákkal. Ebből kifolyólag egy ilyen jurtába belépve olyan érzésünk lesz, mintha egy szentélyben tartózkodnánk.”[6]

Forrás:
https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta

Téli szállások

„A téli szállások létesítése csak a XVIII-XIX. században vált általánossá, addig télen is a jurtában húzták meg magukat. A téli szállás építőanyagának megválasztása a helyi körülményektől függött; alapul föld, agyag, kő szolgált. Ezekhez a téli szállásokhoz az állatok részére elkerített karámrész csatlakozott.”[7]

Forrás:
https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta


Vályogfalas jurtaház reciprok tetővel

Avagy hogyan lehet a téli szállásokból modern természetközeli lakhely?

 

Idén részt vettem több szerkezetállító jurtaház kalákán is, illetve egyszer voltam a szerkezetre kerülő vályogfalazat tapasztásán is. Mi nem a mongol jurtaformát építettük, hanem az őseink-féle jurtaformát, vályogfalú jurtaházként, ráadásul továbbgondoltuk reciproktetősnek. A reciproktető azért nagyszerű (ahogy azt idén megtanultam), mert a terheket az akácoszlopokon vezeti le a talajba és így oldalirányba nem nyomja a falakat.

Források:

Készítette: EngelHerz Gábor Szilárd, https://engelherz.org/hu/my-eco-home-projekt és saját kép


Búcsúzóul egy reciprok tető, aminek az építésében részt vehettem. Nagy élmény, ahogy az ember a hátán heverészve kikandikálhat az égkerekségre!

Forrás:
https://engelherz.org/hu/my-eco-home-projekt

Napsütéses szép napot mindenkinek!


Kiemelt kép forrása:
https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html


Lábjegyzetek

[1] Forrás: https://port.hu/adatlap/film/tv/a-pityergo-teve-tortenete-die-geschichte-vom-weinenden-kamel/movie-65468
[2] Források: https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta, https://terebess.hu/konyvkiadas/szorolapok/jurta.html, és http://zele.sk/index.php/A-jurta/a-jurta.html
[3] Forrás: http://zele.sk/index.php/A-jurta/a-jurta.html
[4] Forrás: https://www.re-thinkingthefuture.com/educational/the-yurtopian-school-by-aayush-jindal-and-aditya-singh/
[5] Forrás: https://worldarchitecture.org/architecture-news/cmhgn/hdd-designed-a-mongolian-yurtshaped-architecture-in-a-grassland-in-china.html
[6] Forrás: https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta
[7] Forrás: https://maghun.com/hagyomany/blog/%C5%91si-sz%C3%A1ll%C3%A1shely%C3%BCnk-jurta

By Bogíta

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük