PTE MIK

Mi is az a mesterséges intelligencia?

By Oláh Levente jan 3, 2023

Forrás: itbusiness

Készen állsz arra, hogy megismerkedj a mesterséges intelligenciával (AI)?

A mesterséges intelligencia mindenhol jelen van körülöttünk, a streaming-szolgáltatások által ajánlott zenéktől kezdve egészen addig, ahogyan a telefonunk felismeri a hangunkat és reagál rá. De mi is az a mesterséges intelligencia, és hogyan működik?

A legalapvetőbb értelemben a mesterséges intelligencia az, amikor egy számítógép vagy gép képes olyan feladatok elvégzésére, amelyekhez normális esetben emberi intelligenciára lenne szükség. Ilyenek például a tanulás, a problémamegoldás és a döntéshozatal.

Ha szeretnéd magad is kipróbálni egy mesterséges intelligencia használatát, akkor ajánlom az openai.com-ot. Ez a chatbot meglepően sok mindenre képes választ és megoldást adni.

Megkérdezheted tőle, hogy milyen születésnapi ajándékötletei vannak egy 10 éves számára.

Vagy akár egy weboldal fejlesztését érintő kérdésben is segítséget kérhetsz tőle:

A mesterséges intelligenciának két fő típusa van: a szűk vagy az általános. A szűk értelemben vett mesterséges intelligencia egy adott feladat elvégzésére szolgál, például képek felismerésére vagy nyelvek fordítására. Az általános mesterséges intelligenciát ezzel szemben úgy tervezték, hogy képes legyen bármilyen olyan szellemi feladat elvégzésére, amelyre az ember is képes.

Hogyan „gondolkodik” és „tanul” valójában a mesterséges intelligencia? Az egyik módja a gépi tanulás, amely a mesterséges intelligencia egy olyan típusa, amely lehetővé teszi a számítógép számára, hogy magától tanuljon és fejlődjön, anélkül, hogy kifejezetten programoznák. Ez egy „képzésnek” nevezett folyamat révén történik, amelynek során nagy mennyiségű adatot táplálnak be a gépbe, és ezeket az információkat használja fel döntések és előrejelzések meghozatalára.

A mesterséges intelligencia egy másik módja a „gondolkodásra” a mesterséges neurális hálózatok, amelyeket az emberi agy működése ihletett. Ezek a hálózatok egymással összekapcsolt „neuronok” rétegeiből állnak, amelyek feldolgozzák és továbbítják az információkat.

Forrás: Netmasters

A mesterséges intelligencia képes forradalmasítani az élet- és munkamódszereket, az egészségügyi ellátás javításától kezdve a környezet jobb megértéséig és védelméig.

Szóval, itt van ez! Egy gyors összefoglaló arról, hogy miről is szól a mesterséges intelligencia. Elsőre talán kicsit bonyolultnak tűnhet, de ha megértetted az alapokat, akkor nagyon jó dologról van szó. És ki tudja, talán egy nap te leszel az, aki megalkotja a következő nagy AI áttörést! Fontos azonban, hogy ne feledjük, a mesterséges intelligencia csak egy eszköz, és rajtunk múlik, hogyan használjuk.

Tehát, amikor legközelebb hangalapú asszisztenst használsz, vagy személyre szabott ajánlásokat kapsz az interneten, ne feledd, hogy a mesterséges intelligenciával lépsz kapcsolatba! Lehet, hogy nincs emberi arca, de attól még egy nagyon klassz és lenyűgöző technológia.

Feltűnt bármi érdekesség a cikkemmel kapcsolatban? Ezt az egészet egy mesterséges intelligencia írta. 😊

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük