PTE MIK

Az IoT-eszközök veszélyei

By Oláh Levente jan 3, 2023 #Cybersecurity #IoT

Veszélyesek-e az okoseszközök?

Forrás: SecureList

Mit is jelent az Internet Of Things?

A tárgyak internete (IoT) a fizikai eszközök, járművek és egyéb tárgyak összekapcsolt hálózatát jelenti, amelyek érzékelőkkel, szoftverrel és hálózati kapcsolattal vannak ellátva, és lehetővé teszik számukra az adatgyűjtést és -cserét. Ebbe beletartoznak az okostermosztátok, az okosizzók, az okos lámpakapcsoló, vagy akár az okos biztonsági kamera is. Az IoT-eszközök képesek átalakítani az élet- és munkamódszereinket, új szintű hatékonyságot, kényelmet és automatizálást biztosítva. Ahogy azonban a tárgyak internete tovább növekszik és egyre inkább elterjed a mindennapi életünkben, ez a kiberbiztonság szempontjából új kihívásokat és kockázatokat is jelent.

Az IoT eszközökkel kapcsolatos egyik fő aggodalom az internetre csatlakoztatott eszközök száma miatt merül fel. Az intelligens termosztátoktól és biztonsági kameráktól kezdve a fitneszkövetőkön át a csatlakoztatott autókig az IoT-eszközök száma 2025-re várhatóan meghaladja a 75 milliárdot. A csatlakoztatott eszközök ilyen mértékű elterjedése nagyobb támadási felületet teremt a kiberbűnözők számára, mivel minden egyes eszköz potenciális belépési pontot jelent a hálózatba.
Az IoT-eszközök sebezhetőségében felmerülő lehetőségeket természetesen a bűnözők is kihasználják, ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi grafikon:

 

Forrás: Kaspersky

Az IoT-eszközök egyik fő sebezhetőségi pontja, hogy gyakran gyengébb biztonsággal rendelkeznek, mint a hagyományos számítástechnikai eszközök, például a laptopok vagy az okostelefonok. Sok IoT-eszközt úgy terveztek, hogy olcsó és könnyen használható legyen, ami azt jelenti, hogy nem feltétlenül rendelkeznek olyan szintű biztonsági funkciókkal, mint a drágább eszközök. Ezáltal fogékonyabbá válnak a hackertámadásokra és egyéb kibertámadásokra.

További kihívást jelent, hogy sok IoT-eszközt úgy terveztek, hogy mindig legyen bekapcsolva és csatlakozzon az internethez, ami azt jelenti, hogy folyamatosan adatokat továbbítanak, és távolról is hozzáférhetők. Ez megkönnyíti a hackerek számára, hogy hozzáférjenek ezekhez az eszközökhöz, és támadásokat indítsanak velük a hálózat más részei ellen.

Az egyes IoT-eszközök által jelentett biztonsági kockázatokon túlmenően ott van az ezen eszközök által gyűjtött és továbbított adatok problémája is. Mivel az IoT-eszközök hatalmas mennyiségű adatot generálnak, fennáll a veszélye annak, hogy ezekhez az adatokhoz illetéktelenek hozzáférhetnek, és azokat aljas célokra felhasználhatják. Ez magában foglalhatja a személyes adatok – például pénzügyi adatok vagy orvosi feljegyzések – ellopását, vagy az adatokkal való visszaélést célzott reklámozásra vagy egyéb manipulációra.

A tárgyak internete által támasztott ilyen és más kiberbiztonsági kihívások kezelése érdekében az egyének és a szervezetek tehetnek néhány kulcsfontosságú lépést. Az egyik fontos lépés annak biztosítása, hogy minden IoT-eszköz megfelelően legyen konfigurálva és biztosítva. Ez magában foglalja az erős jelszavak beállítását és a legújabb biztonsági javításokkal és szoftverfrissítésekkel az eszközök rendszeres frissítését. Azzal, hogy eszközeink firmware-t folyamatosan naprakészen tartjuk, elkerülhetjük azt, hogy a támadók kihasználják a már jól ismert „nyitott kapukat”.

A következő fontos lépés, magának a hálózatunk biztonságának megerősítése. Amennyiben lehetséges, IoT-eszközeinket tartsuk egy elkülönített hálózaton. Így, ha kitudódik pl. annak a wifi-hálózatunknak a jelszava, amit általános böngészésre használunk, okoseszközeink külön hálózata továbbra is biztonságos marad.

Végezetül fontos, hogy az egyének és a szervezetek tisztában legyenek az IoT-eszközök által jelentett potenciális kockázatokkal, és tegyenek lépéseket a saját védelmük érdekében. Ez magában foglalhatja az alkalmazottak oktatását a kiberbiztonság fontosságáról, valamint a potenciális fenyegetések azonosítására és jelentésére vonatkozó képzéseket.

Összefoglalva, az IoT-eszközöknek megvan a lehetőségük arra, hogy forradalmasítsák az élet- és munkamódszerünket, de új kihívásokat és kockázatokat is jelentenek a kiberbiztonság szempontjából. Az IoT-eszközök és -hálózatok biztonságát szolgáló lépések megtételével és a potenciális kockázatok ismeretével az egyének és a szervezetek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a kiberfenyegetésekkel szemben védettséget élvezzenek.

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük