PTE MIK

Mivel közlekednek manapság az egyetemisták?

By novreczkyflora febr 13, 2024
forrás: viewlivresq

Ha árgus szemmel körültekintünk a környezetünkben, észrevehetjük, hogy ma már elég sok utazási és közlekedési eszközzel találkozunk az utakon. Pécs egyik új beszerzése  az úgynevezett Hopp elektromos rollerek, amik egyszerre megkönnyítik és megkeserítik a város lakóinak életét.

Autó

Ez szerte a világon legtöbbet használt közlekedési eszköz, ám mégsem praktikus, hogyha sietni szeretnénk valahova. Egyre több autó van a városokban, terjedelmes dugókkal, a forgalom sem annyira kicsi, minden esetben körültekintőnek kell lenni, ha az útra lépünk. Az évek alatt mind többször tapasztaltam körülöttem dugókat, kilométeres sorokkal, a forgalom szinte alig-alig haladt előre.

Előny: Nem vagyunk buszhoz kötve, rugalmasabb vele a közlekedés, egyszerűbb, kényelmesebb, kerüljük a nagy tömegeket, néha a legjobb opció.

Hátrány: Az autózással járó dugóhelyzetek mindennaposak. Egy idő után elidegenítő hatása van, ha sokat jártunk autóval és utána igénybe vesszük a tömegközlekedést, furcsa lesz megint sok emberrel együtt utazni. Az egyik legnagyobb hátránya a kipufogógáz, ami a levegőbe jutva hatalmas mértékben szennyezi a levegőt.

Busz

A második közkedvelt közlekedési eszköz, a legtöbb ember főként ezt használja. A még és a már vezetni nem tudó korosztály elsődleges járműve, amin mindenféle ember megtalálható – már ha felengedik őket. Mindössze egy jegy szükséges ahhoz, hogy igénybe vegyük a szolgáltatást, és a város egyik feléből akár a másikba is eljuthatunk egy buszút alkalmával.

Előny: Olcsóbb, mint rendszeresen tízezreket beletankolni az autóba, a városban szerte számtalan megállóhely van, így nem kell időt pazarolni a parkolással. Környezetbarátabb, mint egy autó, amiben egy ember ül, távolsági buszok esetében pedig az ország különböző pontjaira is elvisz, még mindig kevesebbért, mint amennyibe a benzin kerül.

Hátrány: Kevésbé rugalmas, mint egy autó, csak időközönként jár, így van, hogy vagy később, vagy előbb jutunk oda, ahova menni szeretnénk. Előfordul, hogy kimarad egy-egy járat és csak az előbb említett késéshez tudom kötni. Néha rakásig tömve van, így megeshet, hogy 80 emberrel utazol egyszerre, összetömörülve.

Elektromos roller/ Hopp

Amióta bejöttek a városba az elektromosroller-pontok, mindenhol számtalanszor láthatók a kék suhanó árnyak. A roller maga applikációval működik, és bankkártyás fizetéssel érhető el. Semmi más teendő nincsen, mint leszedni az online áruházból, beregisztrálni és máris utazhatsz oda, ahova szeretnél. Könnyű a használata, míg az otthonit tölteni kell, a Hopp-pontokat minden este egy autó járja, a vezetője egyesével feltölti a járműveket, hogy másnap ugyanúgy lehessen használni őket és eljutni A-ból B pontba.

Előny: Könnyű utazás városon belül, még mindig olcsóbb, mint az autó (ha saját elektromos rollerrel utazunk, akkor meg végképpen). A sok bicikliútnak hála azokat használatba véve védett úton is közlekedhetünk vele, és mondjuk egy esti kiruccanásnál a hazamenetelnél is könnyen igénybe vehető.

Hátrány: Nincsen korhoz, vagy bármilyen korláthoz kötve. Bárki használhatja, ami ad egy kötetlenséget, tehát a fiatalabb korosztály is száguldozhat vele 35 km/h-val a járdán, az időseket kikerülve. Könnyű, de egyben életveszélyes is a használata, a rollernek nagy a kilengése, így fokozott óvatossággal kell használni. A bukósisak elhanyagolása hatalmas eséseknél sérülésekkel járhat. (Én már sajnos tapasztalatból írom ezt!)

Bicikli

Édesapám nagy kedvence, így én sem hagyhatom ki a sorból. A legtöbb egyetemista biciklivel jár, tavasszal csak érdemes elhaladni az orvoskar parkolója előtt, roskadásig tele van biciklikkel (érdekes, a műszaki karon még nincs ekkora nimbusza ennek a járgánynak, biztos a domborzati viszonyok miatt). A legkörnyezetbarátabb közlekedési eszköz, legalább is itt bent a városban, a feljebb említett bicikliutak kibővítésének hála használatukkal kevesebb balesetre van esély, mintha autóval közlekednénk.

Előny: Környezetkímélő, szintén rugalmasan viszonyul az időhöz, kikapcsolódást és egyben testedzést is jelent a tekerése.

Hátrány: Télen vagy fagyosabb időben nem ajánlatos vele menni, veszélyes is az eszköz, dimbes-dombos városunkban kissé nehézkes és megerőltető a dombokra való felmenetel, ha nincs formában az ember.

És te? Te milyen közlekedési eszközöket használsz?

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük