PTE MIK

Mit lehet tenni a kiégés ellen?

By horvathmate márc 7, 2023

Sokszor megtapasztaltam már eddigi életem során a kiégést mint jelenséget. Szerencsére eddig még soha nem született komolyabb bajom belőle, és remélem nem is fog. Mindig sikerült időben kimásznom belőle és új motivációt, új célt találnom a mindennapjaimban.

A burnout magyarul kiégést jelent, mely elsősorban érzelmi kiégés. Munkahelyen, iskolában akkor kerülhetünk ilyen állapotba, ha belefáradunk a mindennapi munkába/tanulásba, elveszítjük a motivációt, nem érezzük azt, hogy magunk alakítjuk az életünket. Egyszerűen minden repetitív lesz, valamint a stressz és egyéb külső körülmények is rátehetnek egy lapáttal a helyzetre. Fontos erre odafigyelnünk, hisz komoly depresszív állapotba is kerülhetünk, valamint egy idő után testi tünetek is jelentkezhetnek.

Kutatók több okot is felfedezni véltek a kiégés kialakulásának kapcsán, mint például:

  • a visszajelzés hiánya,
  • a megerősítés hiánya,
  • az alacsony jövedelem,
  • a nagy felelősség,
  • a gyakori krízishelyzet,
  • a motiváció hiánya.

Ezeken kívül még tudnék felsorolni, de egyetemistaként talán ezek lehetnek a leggyakoribbak, amik előfordulnak. Esetemben inkább csak a motiváció hiánya szokott fennállni, általában a félévek vége felé, de van, hogy már az elején is érzem magamon a motiválatlanságot. Nem akarok bejárni az órákra, kevesebbet tanulok otthon is, és ezek csak még mélyebbre tudnak nyomni, hisz egy ilyen semmittevős nap után mégjobban csak az van az emberben, hogy nem csinált semmit, és értelmetlen volt a napja.

Az előző félévben is átestem egy kicsit ezen, szerencsére hamar sikerült visszapattannom a rendes kerékvágásba. Nagyon fontos, hogy próbáljunk meg motivációt találni. Nekem az volt, hogy nekiálltam különböző projekteknek, amivel nap mint nap lekötöm magam. De ne ijedjetek meg ha feltétlen nem találtok egy olyan dolgot, amivel sikerül így elfoglalnotok magatokat és visszalépni a produktívabb életmódba, mivel sokkal fontosabb, ha megpróbáltok pihenni egyet.

Igen, a pihenés, a kikapcsolódás, a relaxálás tud segíteni a legtöbbet. És itt most nem azt értem, hogy álljatok neki filmet vagy sorozatot nézni. Sokkal inkább a családdal, barátokkal együtt töltött időre, a zenére, kirándulásra, a természetben eltöltött időre gondolok, vagy csak egyszerűen a csendre. Aki szeretne kísérletezni, kipróbálhatja akár a meditációt is. Nekem az olvasás is sokat segített, igyekezzetek meg minden nap, mondjuk lefekvés előtt a telefon helyett könyvet olvasni egy kicsit, akár csak 1-2 oldalt. Egyrészt szerintem értelmesebb időtöltés, másrészt pedig aludni is jobban fogtok, ami szintén segít a kiégésben, hisz a megfelelő pihenés és alvás elengedhetetlen.

Figyeljetek egymásra, ha valakin látjátok a kiégés jeleit (ingerlékenység, negatív hozzáállás, feszültség, fáradtság, szorongás), próbáljatok meg segíteni. Nem biztos, hogy egyedül képesek vagyunk kimászni egy ilyen helyzetből, ha már nagyon mélyre zuhantunk. Ha pedig magunkon vesszük észre, ne féljünk odamenni másokhoz és segítséget kérni, akár egy profitól is.

Ezekkel a tippekkel szeretnék segíteni nektek. Remélem, tudtam hasznos tanácsokat adni, amikkel talán kicsit támogathattalak benneteket.

Képek:
Mindful.org

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük