PTE MIK

Ki beszél itt kockákról? A mérnökinformatikus mint hivatás

By horvathmate márc 7, 2023

Azért az informatikus mint szakma egy elég tág fogalom. Az átlagos sztereotípia csak azt gondolja, hogy valami számítógépezés, aztán annyiban is hagyja. Bár talán manapság egyre inkább felvilágosultabbak az emberek, és nem nézik az informatikusokat annyira „kockának”.

Kisebb koromban sok időt töltöttem a számítógép előtt (most is). Akár játszottam, neteztem, vagy bármit is csináltam, de az biztos, hogy nagyon vonzott a környezete. Nyilván nem ezért lettem informatikus, mert püföltem a gombokat, de mindig is érdekelt, hogy hogyan működnek a dolgok egy informatikai rendszerben.

Ha játszottam valamivel, egy weboldalt görgettem vagy valamilyen programot használtam, de akár maga az operációs rendszer is felkeltette az érdeklődésemet. Mi áll mögötte, hogyan képesek ezeket a dolgokat megjeleníteni előttem? Hogyan vagyok képes kapcsolatba lépni egy teljesen más helyen lévő számítógéppel az otthonomból, az internet segítségével? Ezek a kérdések mind felmerültek bennem, és a mai napig felmerülnek, ha egy-egy új technológiával találkozom. Ez az a dolog, ami szerint egy jó informatikusban jelen kell hogy legyen.

Hisz napról napra, hónapról hónapra újabbnál újabb technológiák látnak napvilágot. Nem hiába mondják, hogy az informatikus örökké tanul. Ezért sem szabad megszakadnia ennek a kíváncsiságnak.

Ezen kívül elengedhetetlen, hogy időben megtaláljuk az informatikának azt az ágát, amivel igazán foglalkozni szeretnénk, hisz mint mondtam, ez egy igazán szerteágazó pálya. Az sose árt, ha több mindenhez is értünk, és tudjuk, hogy működnek a rendszerek bizonyos részei. Egyébként ez egy mérnöknek kötelező is bizonyos szinten. Ha pedig megtaláltuk azt, ami érdekel minket, és el tudjuk magunkat képzelni benne, akkor indulhat a tanulás és a gyakorlás.

Legyen az programozás, networking, informatika biztonság vagy bármi egyéb, a lényeg, hogy tanuljunk és gyakoroljunk minél többet. Egyetemi éveink alatt lehetőleg időben kezdjünk el gyakornoki vagy diákmunka után érdeklődni. Egyrészt a kötelező szakmai gyakorlat teljesítése érdekében, másrészt remekül mutat a szerzett tapasztalat a CV-ben. Arról nem is beszélve, hogy a munkáltatók sokszor diplomaszerzés után teljes munkaidős pozíciót ajánlanak.

Akkor se keseredjünk el, ha még nem vagyunk biztosak, melyik szakág felé is hajlunk pontosan. Bátran kísérletezzünk mindennel, ami csak kicsit is érdekel. Az internet tele van ingyenes oktatóanyagokkal, amikből egyszerűen elsajátíthatjuk az alapokat. Az informatikus szakma pedig képes rendkívül rugalmas lenni, így akár váltani is könnyen tudunk. Nem muszáj beragadni ugyanabba a melóba életünk végéig. Persze azért érdemes ott maradni, amiben jók vagyunk, hisz ha már elértünk egy bizonyos szintet, nem biztos hogy újra zöldfülűek szeretnénk lenni, és elölről kezdeni megmászni a ranglétrát.

Kép:
pexels.com

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük