PTE MIK

Építsünk számítógépet!

By stankovicsmiklos márc 7, 2023

A számítógépépítés világába akkor láttam bele először, amikor az egyik barátom szobájába lépve megpillantottam egy gyönyörű számítógépet, amelyhez foghatót még sosem láttam. Nagy, átlátszó üvegek a mögöttük meglapuló fényekkel és (akkori ilyen téren való látásomnak) hatalmas hardverekkel tarkított számítógép tárult a szemem elé, és mondhatni onnét már nem volt visszaút. A blogomban szeretnélek hasznos tanácsokkal ellátni titeket, amelyek segítségével kiküszöbölhetitek azokat a hibákat, amiket én anno elkövettem. Az alkatrészek beszerzésének sorrendjéről és az egymáshoz való kapcsolatukról is lesz szó.

Az összeállítás sorrendje

Ha elhatároztuk, hogy saját magunknak építünk össze egy számítógépet, akkor a következő lépés nem más, mint az alkatrészek összeválogatása. Az első és legfontosabb lépés, hogy kiválasszuk, hogy milyen processzort szeretnénk a leendő gépünkbe. A processzor esetében kettő gyártó között kell döntést, vagyis választást hozni. Az előbb említett gyártók pedig az Intel és az AMD, akik között folyamatos a harc a vásárlókért. Az interneten is töméntelen mennyiségben hemzsegnek a különböző vélemények és kritikák, így hát legtöbbször az dönt, hogy melyik gyártó a szimpatikusabb számunkra. Miután kiválasztottuk, hogy mely gyártó processzorát vesszük meg, a következő fontos lépés nem más, mint az, hogy alaplapot válasszunk, amelynél kettő fontos kritérium van. A legfontosabb, hogy a processzorunk illeszkedjen az alaplapon található foglalatba, amely az Intel processzorok esetében az LGA jelölést és a hozzá tartozó számot pl. LGA 1700 jelenti, míg az AMD processzorok esetében az AM és a hozzá tartozó szám pl. AM4 lesz a mérvadó. A számok a betűk után mindig arra vonatkoznak, hogy az adott gyártónak hányadik generációs processzora illeszkedik a foglalatba.

A másik fontos kritérium az alaplap esetében az, hogy milyen memóriát szeretnénk belehelyezni, amely esetében kettő adatra kell odafigyelnünk (mind a kettő adat megtalálható az alaplap dobozán és a weblapokon is). Az egyik adat, hogy ddr-hányas számú, pl. ddr4 vagy ddr5-ös memóriát szeretnénk az alaplapunkba helyezni, a másik adat pedig az, hogy az adott memória hány gigabite-os. Ugyanis az alaplapoknak mindig van egy számkorlátjuk, amely felett nem képesek kezelni a memóriát. Átlagosan a ramok növekvő sorrendben 4, 8, 16, 32, 64 és 128 gigabite-os szettekben kaphatók és az előbb felsorolt számok közül az általunk választott méret nem lehet nagyobb annál, amit a gyártó az alaplap esetében mint maximális korlátot megjelentet. Fontos még arra is odafigyelni, hogy hány darab ram fér bele az alaplapba, vagyis hogy hány darab „slot” található az alaplapon.

Miután mindent kiválasztottunk és ellenőriztük, hogy összeillenek-e az alkatrészek, a listán a következő pont, hogy eldöntsük, hogy milyen videókártyát szeretnénk a gépünkbe. A videókártyák esetében kettő típust különböztetünk meg. Az egyik típus az úgy nevezett integrált videókártya, amely a processzorunkban található, a másik típus pedig a kézzelfogható, általában hűtőventilátorral felszerelt fizikai videókártya. Ezek után választanunk kell egy tápot, amely árammal látja el az egész számítógépet. A tápnál fontos, hogy elegendő mennyiségű árammal tudja ellátni az alkatrészeket.

Választanunk kell még egy processzorhűtőt is és egy számítógépházat, amelybe az alkatrészeket pakoljuk.

Hasznos tanácsok

Az egyik legfontosabb, hogy minőségi tápot válasszunk a gépünkbe, és az se hátrány, ha kicsivel erősebb a táp, mint amennyire szüksége van a számítógépünknek, hiszen ha később fejleszteni szeretnénk, akkor nem kell egyből a tápot is kicserélnünk. A másik fontos tanácsom pedig az, hogy tágas és nagy méretű számítógépházat keressünk. A leg ajánlottabb házméret az ATX, de létezik még E-atx és mini-Atx is. Nagyon fontos, hogy a számítógépház eleje nyitott, vagyis porszűrővel ellátott legyen, és tartalmazzon első ventilátorokat, lehetőség szerint minél többet.

Végszó

Amennyiben számítógépépítésen gondolkoztok, keressetek bizalommal a stankartal@gmail.com  e-mail-címen. Szívesen segítek!     

kep:https://edition.cnn.com/cnn-underscored/reviews/best-gaming-pc

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük