PTE MIK

Mit jelent valójában az Avada Kedavra a Harry Potterben?

By horvathmate márc 7, 2023

A nemrég megjelent Hogwarts Legacy, a Harry Potter könyvek/filmek világában játszódó videójáték történetében egy fiatal varázsló bőrébe bújhatunk. A játékban különféle varázslatos dolgokat tehetünk, főzeteket készíthetünk, felfedezhetjük a Roxfort minden zugát, valamint új varázsigéket is tanulhatunk, köztük az Avada Kedavrat.

Sok rajongó számára valószínűleg ismert a gyilkos átok, de azt már kevesebben tudják, mit is jelent valójában. Ez a kifejezés nem csupán az Abrakadabra szójátéka.

A Harry Potter valódi eredetének és jelentésének megismeréséhez meg kell tekintenünk annak közvetlen inspirációját, az abrakadabrát. Egy Edinburgh-i könyvfesztiválon Rowling elárulta, hogy az Avada Kedavra egy konkrét utalás a bűvészek által kimondott, „mágikus” kifejezésre, amit sok rajongó már feltételezett. Rowling magyarázatát azonban vitatják a nyelvi szakértők.

Nincs szilárd bizonyíték az abrakadabra származására. Ehelyett a nyelvészek a szó két legvalószínűbb eredetét határozták meg. Az első egy arámi kifejezés, avra kehdabra, ami azt jelenti, hogy „szavaimmal teremtek”. Az etimológusok, akik ezt az eredetet támogatják, úgy vélik, hogy a két lehetőség közül ez a valószínűbb, mivel a beszéddel való teremtés egyfajta mágikus szót vagy cselekedetet jelent.

Rowling úgy nyilatkozott,hogy az abrakadabra eredete arámi eredetű és azt jelenti, hogy „elpusztuljon a dolog”, ami közel sem felel meg ennek. Valószínűleg a kádeai „abbada ke dabra” kifejezésre gondolt, ami egy másik lehetséges magyarázat. A kifejezés azt jelenti, hogy „pusztuljon, mint a szó”, hasonlóan Rowling állításához. Míg az arámi kifejezés tisztábban leképezheti az abrakadabra kifejezést, addig a káldeai sokkal közelebb ál az Avada Kedavra működéséhez.

Az Avada Kedavrahoz hasonlóan az etimológia felhasználható számos Harry Potter varázslat jelentésének megtalálásához. A filmsorozatban sok varázslat latin nyelvre vezethető vissza. Mint például másik két főbenjáró átoknál: a Crucionál és az Imperionál. A cruc előtag keresztet jelent és a keresztre feszítés gyakorlata miatt a kínzással hozható kapcsolatba. Az imperium latinul parancsot vagy tekintélyt jelent. Az -io utótag pedig egy adott tudományágra utal. Ez azt jelenti, hogy a Crucio a kínzók tudománya vagy gyakorlata, az Imperio pedig a parancsnokoké.

Rowling karaktereinek elnevezésénél is használható az etimológia. Például Remus Lupin neve vérfarkas státuszára utal. A lupus a farkas latin megfelelője. Azok, akik ismerik a Szíriusz kutya-konstellációt, azt is kitalálhatták, hogy a nagy fekete kutya, aki Harryt követte, valójában Sirius Black volt.

Rowling etimológiája tehát rengeteget segített a fülbemászó, sokszor epikus hangzást adott személyeknek, helyszíneknek, valamint varázslatoknak is. Azonban a világ egyik legsikeresebb írónője könnyen vitát tud szítani a régi és új rajongók között a különböző „célzásokkal”. Legyen az direkt vagy indirekt célzatú.

 

Képek:

Hogwarts Legacy
Harry Potter és a halál ereklyéi II. rész

Hasonló cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük